Weerbericht:
Vrij koel en geregeld (onweers)buien. In het westen droger
Verkeersinformatie:
3 files van totaal 9 km

Politie mag gedwongen gaan testen op corona

Toegevoegd: 03-04-2020, 20.08 uur
Politie mag gedwongen gaan testen op corona
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De politie krijgt de mogelijkheid om hoestende en spugende verdachten te dwingen wangslijm af te staan zodat getest kan worden op het coronavirus. De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat dit mogelijk moet maken.


De afgelopen tijd werden meerdere personen veroordeeld die expres richting agenten hoestten. Tot nu toe kon in zo’n geval echter niet worden getest of de verdachte het virus ook echt onder de leden had, wat leidde tot ongerustheid onder en onzekerheid bij agenten. Dankzij de gedwongen test moeten agenten en andere hulpverleners duidelijkheid krijgen over het risico op besmetting als iemand ze met opzet heeft bespuugd of aangehoest.

Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie: “Het is onbegrijpelijk dat er mensen zijn die met opzet spugen of hoesten in iemands gezicht. Het is niet alleen smerig en beledigend, maar met het corona-virus ook nog eens levensgevaarlijk. Niet voor niets hanteert het OM hierbij een lik-op-stukbeleid en wordt dit onder poging tot zware mishandeling geschaard.”

Vandaag is overigens ook besloten dat mondafscherming kan worden aangebracht bij het vervoer van verdachten en personen met verward gedrag, dit alles zodat agenten minder kans lopen op opzettelijke besmetting of minder last hebben van dreiging daarvan. “Agenten kunnen tijdens vervoer opzettelijk hoesten of spugen niet ontwijken. De mondafscherming wordt als extra instrument toegevoegd aan de uitrusting van de politie bij vervoer van verdachten of verwarde personen. Politiemedewerkers moeten hun werk veilig kunnen doen”, zo zegt de Rijksoverheid in een persbericht.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Anoniem (5-4-2020 om 23:21)
Dan mag politie zelf juist eerst voorzichtiger worden, afgelopen donderdag nog meegemaakt dat politieagent de hand ging schudden van degene waar ik 112 voor had gebeld.
Michel (4-4-2020 om 18:30)
@Martin Vrijland, met deze(achterlijke) reactie keurt je spugende debielen goed. Hoe is het mogelijk.
Werknemer (4-4-2020 om 14:21)
Heel goed, aanpakken die hap, het is voor agenten, hulpverleners en waar zij ook op af moeten gaan, hun werkvloer, daar moet je ten alle tijden veilig kunnen werken. En dit moet ook gewaarborgd worden. Dit overkwam ons ook op de werkvloer, nog voor dat dit soort incidenten in het nieuws kwamen. Zit ook met dit soort risico's op de werkvloer en sta achter zulke maatregelen. Gelukkig wordt het hard aangepakt.
Martin Vrijland (4-4-2020 om 13:31)
Nederland Politiestaat, technoratische communisme
Kees (4-4-2020 om 12:38)
@Markus De politie heeft normaal al het RECHT om wangslijm af te nemen bij verdachten van een misdrijf. Dit gebeurt voor het verhoor. In dat geval ben je nog geen crimineel maar een verdachte. Dus dat mag wel. En zeker in crisis situaties is artikel 11 van ondergeschikt belang.
Mijn mening (4-4-2020 om 10:01)
Van mij mag de politie gelijk de gummiknuppel gebruiken als er bewust op je gespuwd of gehoest wordt in hun richting. De mensen die dat doen zijn achterlijke varkens.
Cookie-instellingen beheren