Weerbericht:
Vooral in de middag enkele stevige regen- en onweersbuien
Verkeersinformatie:
5 files van totaal 21 km

Politie waarschuwt zorginstellingen voor fraude

Toegevoegd: 07-04-2020, 16.02 uur
Politie waarschuwt zorginstellingen voor fraude
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Zorginstellingen zouden extra waakzaam op fraude moeten zijn. Met die waarschuwing komt de politie vandaag, nadat een zorginstelling in Oost-Nederland voor een groot bedrag werd opgelicht.


De zorginstelling werd het doelwit van zogeheten CEO-fraude. De administratieve afdeling krijgt dan een bericht dat afkomstig lijkt van de leiding van de eigen organisatie, met de vraag of een rekening betaald kan worden. In dit geval ging het om een buitenlandse rekening waar het geld naar werd overgemaakt. Gelukkig kwam de zorginstelling op tijd achter deze oplichting en kon de bankrekening geblokkeerd worden.

"Juist nu de druk op de zorg groot is, kunnen criminelen hier misbruik van maken", zo zegt de politie. Naar aanleiding van het voorval in Oost-Nederland is de politie een onderzoek gestart. Eerder werd al bekend dat criminelen ook op andere manier misbruik proberen te maken van de coronacrisis. Zo worden extra phising-e-mails gestuurd en is geprobeerd zorginstellingen op te lichten door mondkapjes te verkopen die helemaal niet bestonden. In onze provincie werden ook meerdere mensen bestolen middels babbeltrucs waarbij het coronavirus werd gebruikt om binnen te komen.

Vragen over het Coronavirus?
Wat moet je doen als je denkt dat je het Coronavirus hebt? Klik hier voor het antwoord op die vraag, opgesteld door de GGD, de Zeeuwse huisartsen en Nucleus Zorg. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Wim (8-4-2020 om 07:33)
Wat vreselijk dat er misbruik gemaakt word om het virus corona zorginstellingen te misbruiken ,hoe krijg je in het verstand om dat te gebruiken heb je totaal geen verstand hoe erg het is dat er zoveel mensen door deze virus om t,leven te komen ik hoop dan ook dat ze gepakt worden en de zwaarste straf krijgen die er is ,vuile schoften zijn het.
Snafu (7-4-2020 om 18:38)
Vas voor de corona drukte ook al een probleem, ook de zzp'ers in de zorg fraudeerden vorig jaar voor twee miljard bij elkaar was het niet ? Verder deed of doet de overheid daar niets aan. Die denken alleen maar aan het geld dat verdient wordt in de zorg en patienten zijn voor hen gewoon vee dat ze houden. Dat ze nu bij een pandemie er een zooitje van bakken verbaast mij niets.