Weerbericht:
Heldere nacht, in het noorden mist en laaghangende bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Wat mag nu wel en niet? De VRZ geeft antwoord

Toegevoegd: 07-04-2020, 22.26 uur - Update: 08-04-2020, 10.29 uur
Wat mag nu wel en niet? De VRZ geeft antwoord
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Politieagenten en buitengewoon opsporingsambtenaren delen boetes uit voor het niet naleven van de regels rond het coronavirus. Maar wat mag nu wel en niet? De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) beantwoordt de belangrijkste vragen.


Waarvoor delen politie en boa's boetes uit en hoe hoog is die boete?
Ben je met drie of meer mensen bij elkaar op straat en houden jullie géén 1, 5 meter afstand, dan ben je strafbaar. De politie en de boa’s handhaven hierop. Zij spreken je eerst aan en waarschuwen je. Luister je niet, dan krijg je een boete. Voor 12- t/m 17-jarigen is die 95 euro en voor 18 jaar en ouder is de boete 390 euro. Blijf je dan nog steeds te dicht bij elkaar hangen? Dan kunnen ze je aanhouden.

Deze regels gelden niet als je met je huisgenoten op straat bent. En ook kinderen jonger dan 12 jaar mogen nog gewoon samen buiten spelen. Ouders of verzorgers die toezicht houden, moeten wel 1,5 meter afstand tot elkaar houden

Mag ik met 2, 3 of meer mensen in één auto naar het werk rijden?
We moeten áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot hetzelfde huishouden behoren. Een huishouden is een gezin of huisgenoten. Het is dus zeer onverstandig om met een vriend(en), buurman of collega(s) in één auto te zitten. Omdat je niet in hetzelfde huis woont is de kans op een brede verspreiding groter. Je zit namelijk dicht op elkaar. Als je dit voor werk moet doen, vraag dan aan de baas of er andere mogelijkheden zijn. Kun je er een boete voor krijgen? Dat kan als je met iemand buiten je eigen huishouden in de auto zit.

Boetes bedrijven
De maatregelen waar bedrijven aan moeten voldoen, staan vermeld in de noodverordening. Wanneer een overtreding geconstateerd wordt bij bedrijven waarvoor de verordening geldt, wordt een boete opgelegd van € 4.350. Bij herhaling van de overtreding, volgen verdergaande maatregelen.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Begrijpelijk schrijven kun je leren (7-4-2020 om 23:23)
Wat onduidelijk en verwarrend, als je met twee collegas in een auto zit, hoeveel personen zitten er dan in die auto ? nou drie dus, ik en die twee collegas ? en dan staat er: "Je bent wél strafbaar wanneer je met 3 of meer mensen in één voertuig zit". Echt weer de overheid met hun informatie voorziening die mij doet denken aan die kindermop: "de vader van pietje had 3 zonen, kwik, kwek en....".. dat nivo dus. gewoon incompetent of anders doen ze die mindfuck bewust.
Cookie-instellingen beheren