Weerbericht:
Naar het oosten wegtrekkende regen. Overdag af en toe zon en droog
Verkeersinformatie:
Geen files

Politie gaat extra controleren op straatraces

Toegevoegd: 08-04-2020, 15.52 uur
Politie gaat extra controleren op straatraces
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Tim Koster

TERNEUZEN - In Zeeuws-Vlaanderen gaat de politie de komende tijd extra inzetten om te controleren op illegale straatraces. Dat heeft de politie zojuist laten weten.


Afgelopen zondag rond 18.00 uur ontving de politie de eerste melding van een straatrace. Er zou geracet worden op de Oostkade in Sluiskil. Onderweg naar deze locatie kwam de politie meerdere voertuigen tegen die hierbij betrokken zouden zijn geweest. Van daadwerkelijk racen bleek op dat moment geen sprake meer. Uit later onderzoek bleek dat er circa 40 personen bij de illegale wedstrijd betrokken waren. De politie is in het bezit van beelden waaruit blijkt dat er wel geracet is.

Later op die avond kwam er opnieuw een melding van een straatrace. Ditmaal aan de Industrieweg in Terneuzen. Hier werden geen races waargenomen, maar wel was er sprake van samenscholing. De politie heeft de aanwezigen gevorderd te vertrekken. Aan de vordering werd gehoor gegeven. De politie onderzoekt de beschikbare beelden en kijkt of op basis daarvan alsnog strafrechtelijk kan worden opgetreden.

Ook in voorgaande jaren werden er in Zeeuws-Vlaanderen illegaal straatraces gehouden. De politie vermoedt dat achter al deze races dezelfde organisator zit. Omdat de openbare weg niet als circuit is ingericht en er met onverantwoord hoge snelheden wordt gereden, ontstaat bij de races groot gevaar voor deelnemers, omstanders en passanten. “Je moet er niet aan denken hoe vreselijk het mis kan gaan als een deelnemer rechtsreeks het publiek inrijdt”, zegt één van de betrokken agenten.

Daarnaast veroorzaken de racers schade aan de directe omgeving. De deelnemers driften en slippen waardoor schade aan het wegdek ontstaat. Bovendien parkeren de deelnemers in de berm, die daar niet voor gemaakt is, en beschadigt raakt op die manier. De kosten voor het herstel komen voor rekening van de gemeenschap, dus het raakt alle belastingbetalers ook in de portemonnee. De politie heeft de vermoedelijke organisator dan ook aangesproken over deze onverantwoorde taferelen.

De politie constateerde afgelopen weekend dat de deelnemers en organisatie niet alleen de normale regels naast zich neerleggen, maar ook lak hebben aan de noodverordening. Er was sprake van massale samenscholing. De politiemensen ter plaatse: “Absurd dat in een tijd waarin de zorg alle zeilen bij moet zetten en we samen het verschil kunnen maken door thuis te blijven, mensen er toch voor kiezen om voor hun plezier enorme risico’s te nemen door massaal samen te scholen”. De politie wijst erop dat er een noodverordening van kracht is en dat op het niet naleven van de regels een boete van 390 euro staat. “Bij volgende constateringen van een straatrace of samenscholing wordt er op grond van de noodverordening opgetreden en direct bekeurd”.

De komende weken gaat de politie extra controleren om de straatraces te voorkomen. Ziet u meerdere (getunede) auto’s bij elkaar staan of ziet u daadwerkelijk een straatrace, meld dit dan meteen. Tips zijn welkom via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Informatie kan ook doorgegeven worden via WhatsApp: 06-12207006.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Vin Stookolie (11-4-2020 om 12:39)
@ terneuzenaar, 100 euro inzet ? nee, je auto is je inzet. neem je kentekenbewijs alvast maar mee dan nemen wij onze autotrailer mee. vergeet je je telefoon niet om een taxi naar huis te bellen ?
Gull (10-4-2020 om 22:44)
@ piet, een terrein waar ze veilig kunnen racen ? dat is er toch al lang ? dat heet circuit zandvoort...
na corona dempt men de put (10-4-2020 om 15:40)
Tja, al jarenlang doen ze er niets aan en die straatracers zetten zelfs de politiek in hun onderbroek en dan is het nu een probleem hé ? Al die jaren van zwak optreden werpen nu hun vruchten, zure vruchten natuurlijk weer. Bedankt bestuurders voor jullie teringzooi ! We zullen jullie en jullie partijen niet vergeten bij de volgende verkiezingen.
Edwin (9-4-2020 om 21:40)
mogen ze in Vlissingen ook wel eens in de gaten houden loopt hier ook de spuigaten uit
rini de jonge (9-4-2020 om 13:56)
teneuzenaar ik weet wel een plekje op de tractaatweg alle ruimte om te crossen
Terneuzenaar (9-4-2020 om 11:44)
Eens met Piet, ga rond de tafel met de organisatie die dit mogelijk maakt. Zelf zou ik graag eens een race willen bijwonen, inzet van €100 op de winnaar zou mijn inleg zijn. Succes!
Cookie-instellingen beheren