Weerbericht:
Perioden met regen. Woensdag af en toe zon, kans op een bui
Verkeersinformatie:
Er zijn 8 meldingen, waarvan 2 files (4 km)

Politie gaat extra controleren op straatraces

Toegevoegd: 08-04-2020, 15.52 uur
Politie gaat extra controleren op straatraces
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Tim Koster

TERNEUZEN - In Zeeuws-Vlaanderen gaat de politie de komende tijd extra inzetten om te controleren op illegale straatraces. Dat heeft de politie zojuist laten weten.

Afgelopen zondag rond 18.00 uur ontving de politie de eerste melding van een straatrace. Er zou geracet worden op de Oostkade in Sluiskil. Onderweg naar deze locatie kwam de politie meerdere voertuigen tegen die hierbij betrokken zouden zijn geweest. Van daadwerkelijk racen bleek op dat moment geen sprake meer. Uit later onderzoek bleek dat er circa 40 personen bij de illegale wedstrijd betrokken waren. De politie is in het bezit van beelden waaruit blijkt dat er wel geracet is.

Later op die avond kwam er opnieuw een melding van een straatrace. Ditmaal aan de Industrieweg in Terneuzen. Hier werden geen races waargenomen, maar wel was er sprake van samenscholing. De politie heeft de aanwezigen gevorderd te vertrekken. Aan de vordering werd gehoor gegeven. De politie onderzoekt de beschikbare beelden en kijkt of op basis daarvan alsnog strafrechtelijk kan worden opgetreden.

Ook in voorgaande jaren werden er in Zeeuws-Vlaanderen illegaal straatraces gehouden. De politie vermoedt dat achter al deze races dezelfde organisator zit. Omdat de openbare weg niet als circuit is ingericht en er met onverantwoord hoge snelheden wordt gereden, ontstaat bij de races groot gevaar voor deelnemers, omstanders en passanten. “Je moet er niet aan denken hoe vreselijk het mis kan gaan als een deelnemer rechtsreeks het publiek inrijdt”, zegt één van de betrokken agenten.

Daarnaast veroorzaken de racers schade aan de directe omgeving. De deelnemers driften en slippen waardoor schade aan het wegdek ontstaat. Bovendien parkeren de deelnemers in de berm, die daar niet voor gemaakt is, en beschadigt raakt op die manier. De kosten voor het herstel komen voor rekening van de gemeenschap, dus het raakt alle belastingbetalers ook in de portemonnee. De politie heeft de vermoedelijke organisator dan ook aangesproken over deze onverantwoorde taferelen.

De politie constateerde afgelopen weekend dat de deelnemers en organisatie niet alleen de normale regels naast zich neerleggen, maar ook lak hebben aan de noodverordening. Er was sprake van massale samenscholing. De politiemensen ter plaatse: “Absurd dat in een tijd waarin de zorg alle zeilen bij moet zetten en we samen het verschil kunnen maken door thuis te blijven, mensen er toch voor kiezen om voor hun plezier enorme risico’s te nemen door massaal samen te scholen”. De politie wijst erop dat er een noodverordening van kracht is en dat op het niet naleven van de regels een boete van 390 euro staat. “Bij volgende constateringen van een straatrace of samenscholing wordt er op grond van de noodverordening opgetreden en direct bekeurd”.

De komende weken gaat de politie extra controleren om de straatraces te voorkomen. Ziet u meerdere (getunede) auto’s bij elkaar staan of ziet u daadwerkelijk een straatrace, meld dit dan meteen. Tips zijn welkom via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Informatie kan ook doorgegeven worden via WhatsApp: 06-12207006.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
correct (9-4-2020 om 10:51)
Altijd dezelfde dreigberichten, terwijl je in het bericht kan lezen dat men er lak aan heeft. De bolides zijn erg dierbaar voor deze personen, dus waarom niet het eea vastleggen middels undercover tactieken en hierna deze wagens van de weg afhalen? Politie zie ik helaas maar zelden, controles al helemaal niet. Rondweg rooseveltlaan is inderdaad tot diep in de nacht een racebaan. Dit speelt al zo lang dat je stiekem hoopt dat het eens misgaat. Als het even kan die witte quadrijder die continu met zijn gashendel speelt
Piet (9-4-2020 om 08:03)
Geef ze gewoon een terrein waar ze veilig kunnen race
Wim (9-4-2020 om 07:22)
Ik hoop op nuchter verstand dat zo iets niet mogelijk is of word de organisatie van zo een club kan toch ook wel begrijpen dat dit niet normaal is dus ik vind het optreden van politie prima zijn werk doet.
ruud (8-4-2020 om 22:37)
net als in belgie gewoon verbieden met de motor op de weg en auto,s alleen voor essentiele doelen en echt beboeten .
een inwoner (8-4-2020 om 21:20)
IK hoop dat er wat aangedaan kan worden Hier de rondweg rooseveltlaan is het savonds net een racebaan . er kan niet meer buitengezeten worden door racemotoren en auto s met knaluitlaten . .Is echt bizar
bram goeree (8-4-2020 om 20:07)
TN'r je heb wel gelijk ,maar het is dezelfde regering die fors bezuinigd heeft op politie,zorg enz dus dat ze onderbezet lopen en toch hun best doen om alles zoveel mogelijk ''normaal ''te laten verlopen is alleen maar te respecteren vind ik .wel zouden ze zeker tegen die organisator veel harder moeten kunnen optreden .door bv alle schade op hem te verhalen want hij organiseert deze idioterie.en voor de deelnemers een flinke boete .kunnen ze die niet betalen dan inbeslagname van hun auto .het zijn idioten zonder norm besef