Weerbericht:
Bewolkt en regenachtig
Verkeersinformatie:
Er zijn 8 meldingen, waarvan 2 files (4 km)

Politie gaat extra controleren op straatraces

Toegevoegd: 08-04-2020, 15.52 uur
Politie gaat extra controleren op straatraces
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Tim Koster

TERNEUZEN - In Zeeuws-Vlaanderen gaat de politie de komende tijd extra inzetten om te controleren op illegale straatraces. Dat heeft de politie zojuist laten weten.

Afgelopen zondag rond 18.00 uur ontving de politie de eerste melding van een straatrace. Er zou geracet worden op de Oostkade in Sluiskil. Onderweg naar deze locatie kwam de politie meerdere voertuigen tegen die hierbij betrokken zouden zijn geweest. Van daadwerkelijk racen bleek op dat moment geen sprake meer. Uit later onderzoek bleek dat er circa 40 personen bij de illegale wedstrijd betrokken waren. De politie is in het bezit van beelden waaruit blijkt dat er wel geracet is.

Later op die avond kwam er opnieuw een melding van een straatrace. Ditmaal aan de Industrieweg in Terneuzen. Hier werden geen races waargenomen, maar wel was er sprake van samenscholing. De politie heeft de aanwezigen gevorderd te vertrekken. Aan de vordering werd gehoor gegeven. De politie onderzoekt de beschikbare beelden en kijkt of op basis daarvan alsnog strafrechtelijk kan worden opgetreden.

Ook in voorgaande jaren werden er in Zeeuws-Vlaanderen illegaal straatraces gehouden. De politie vermoedt dat achter al deze races dezelfde organisator zit. Omdat de openbare weg niet als circuit is ingericht en er met onverantwoord hoge snelheden wordt gereden, ontstaat bij de races groot gevaar voor deelnemers, omstanders en passanten. “Je moet er niet aan denken hoe vreselijk het mis kan gaan als een deelnemer rechtsreeks het publiek inrijdt”, zegt één van de betrokken agenten.

Daarnaast veroorzaken de racers schade aan de directe omgeving. De deelnemers driften en slippen waardoor schade aan het wegdek ontstaat. Bovendien parkeren de deelnemers in de berm, die daar niet voor gemaakt is, en beschadigt raakt op die manier. De kosten voor het herstel komen voor rekening van de gemeenschap, dus het raakt alle belastingbetalers ook in de portemonnee. De politie heeft de vermoedelijke organisator dan ook aangesproken over deze onverantwoorde taferelen.

De politie constateerde afgelopen weekend dat de deelnemers en organisatie niet alleen de normale regels naast zich neerleggen, maar ook lak hebben aan de noodverordening. Er was sprake van massale samenscholing. De politiemensen ter plaatse: “Absurd dat in een tijd waarin de zorg alle zeilen bij moet zetten en we samen het verschil kunnen maken door thuis te blijven, mensen er toch voor kiezen om voor hun plezier enorme risico’s te nemen door massaal samen te scholen”. De politie wijst erop dat er een noodverordening van kracht is en dat op het niet naleven van de regels een boete van 390 euro staat. “Bij volgende constateringen van een straatrace of samenscholing wordt er op grond van de noodverordening opgetreden en direct bekeurd”.

De komende weken gaat de politie extra controleren om de straatraces te voorkomen. Ziet u meerdere (getunede) auto’s bij elkaar staan of ziet u daadwerkelijk een straatrace, meld dit dan meteen. Tips zijn welkom via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Informatie kan ook doorgegeven worden via WhatsApp: 06-12207006.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Pollewops (8-4-2020 om 19:42)
Luitjes, denk even na. Vanwege het hoge risico op ongelukken zijn straatraces al onverantwoord, maar zeker nu zijn die straatraces extra onverantwoord. Het verplegend personeel zit op dit moment echt niet te wachten op idioten die opgelapt moeten worden, terwijl het zo makkelijk vermeden kan worden. Volgende keer heel zwaar beboeten! Ben nog steeds overtuigd dat we hier in Zeeland een circuit zouden moeten hebben. Wel één waar strikte regels van voertuig veiligheid en basiskennis van regelementen wordt geleerd en gehanteerd (KNMV en KNAF licentie). Komt ten goede van de rijvaardigheid op de openbare weg (eigen ervaring) en het geeft werkgelegenheid. Het animo is er!
TN'r (8-4-2020 om 18:01)
Weer hetzelfde verhaal van Politie ! Ze roepen veel maar er is geen eens mankracht, er zijn overal te weinig agenten.. Nogmaals in Vlissingen zie je bijna nooit Politie en laat staan in het weekend.. Ze kunnen niet eens de wet handhaven meer hier ( heel weinig dan ) want de boulevard is afgesloten omdat die motorrijders rotzakken het verpest hebben afgelopen weekend door overal te hard en met grote groepen te rijden.. Nu kunnen wij allemaal niet meer over de boulevard omdat de Politie geen mensen heeft om te handhaven dan besluiten ze maar uit gemakzucht om alles af te sluiten.. Ja makkelijk ja... Kun je net zo al het verkeer over in Nederland verbieden dan hoef je ook niet meer te controleren.. Nog makkelijker
Voorstander van strengere maatregelen (8-4-2020 om 17:10)
Super goed van de politie, straf ze maar goed of pak hun rijbewijzen maar af. Ze hebben totaal geen verantwoordelijkheid gevoel. Precies zoals het omschreven word ze moeten maar eens ergens tegen aan rijden of in het publiek.
Bumper; (8-4-2020 om 16:40)
de politie moet gewoon die auto,s in beslag nemen, een WOK op zetten want 99,9 % is niet origineel meer , gewoon een keer spijkerhard optreden, maar dat schijnt nogal moeilijk te zijn, dit fenomeen is zeker niet van vandaag. Dat de aardige agent gedrag moet maar eens over zijn , want de politie opleiding wordt ook betaald door de belasting betaler