Weerbericht:
Vrij koel en geregeld (onweers)buien. In het westen droger
Verkeersinformatie:
3 files van totaal 9 km

Al 650 extra zorgmedewerkers maar niet iedereen inzetbaar

Toegevoegd: 10-04-2020, 09.28 uur
Al 650 extra zorgmedewerkers maar niet iedereen inzetbaar
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

GOES - Ondanks dat al meer dan 650 mensen zich hebben aangemeld om tijdelijk aan de slag te gaan in de zorg, zijn nog altijd extra mensen nodig. Een groot deel van de mensen die heeft aangegeven vanwege de coronacrisis weer in de zorg te willen werken, blijkt namelijk niet in de praktijk inzetbaar te zijn. Dat zegt ViaZorg dat in onze provincie de vraag en het aanbod rond extra zorgpersoneel coördineert.


Volgens ViaZorg hebben zich inmiddels in onze provincie 659 mensen aangemeld. Van hen zijn inmiddels 93 personen daadwerkelijk aan de slag gegaan. Een week geleden lag dat aantal nog op de helft. “Die 659 mensen klinkt misschien veel, maar een groot deel hiervan blijkt in de praktijk niet inzetbaar. Dat mensen niet inzetbaar zijn, heeft komt onder andere omdat mensen het thuis niet geregeld krijgen met oog op kinderopvang, ze gezondheidsproblemen hebben of omdat het gaat om mensen die al werkzaam zijn bij een zorgorganisatie”, zo legt Meike Coppoolse van ViaZorg uit.

Het extra zorgpersoneel wordt op dit moment vooral ingezet in de ziekenhuizen en speciale cohort-afdelingen, waar meerdere coronapatiënten in isolatie verzorgd worden en waar zij dus werken met besmette mensen. Als mensen al bij een zorgorganisatie werken, dan is het risico te groot dat ze het virus naar die organisatie meenemen en kunnen ze daarom (nog) niet worden ingezet. Hierdoor zijn behoorlijk wat aangemelde mensen afgevallen, zo legt ViaZorg uit.

Van de in totaal 659 aangemelde personen is ongeveer de helft verpleegkundige of verzorgende. Hier is op dit moment de grootste vraag naar maar van deze groep blijkt één derde al niet inzetbaar. “Door bovengenoemde redenen staan er zo’n 100 verpleegkundigen en verzorgenden op de lijst die niet inzetbaar zijn”, zo zegt Coppoolse. Met het oog op de stijgende verwachting van extra benodigd zorgpersoneel doet ViaZorg daarom nogmaals een oproep aan mensen met een zorgachtergrond om zich aan te melden via www.extrahandenvoordezorg.nl.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Snuff the Rooster (10-4-2020 om 18:56)
Moeten ze eerst maar eens de minimale beschermingsmiddelen geven want 25% van alle corona gevallen zijn mensen die moeten werken in de zorg. Dan nu al praten over de compensatie die ze de nabestaanden van zorgmedewerkers gaan geven terwijl ze nog niet eens een paar mondkapjes willen regelen is gewoon zwaar zwaar ziek en gestoord.. Deze crisis wordt daadwerkelijk gewoon afgekocht met de lijken van zorgmedewerkers en hun partners krijgen daar straks 10 of wel 20 duizend euro voor en zo blijft de politiek lekker buiten schot en hopen verder te gaan met hun nieuwe wereldorde waar werknemers gewoon even weggesnufft worden voor economisch en politieke belangen.
Boter bij de Vis (10-4-2020 om 12:31)
Eerst maar eens normaal betalen en dan zal ik er eens over denken of ik terug wil want voor een gratis applaus gaat de zon niet op. En om nu te gaan werken in zwaar besmette omgeving zonder voldoende beschermingsmiddelen ? De regering die zich drukker maakt over de miljarden verdelen onderling laat het gewoon afweten, laat het zorgpersoneel gewoon letterlijk stikken maar spreekt dan over "helden". Nou, volgens mij behandel je helden niet zo en als ze denken dat ik daarvoor mijn baan op ga zeggen om nu even tijdelijk voor weinig een groot risico te lopen om later weer uitgekotst te worden moeten ze vooral verder blijven dromen. Ik weet alleen niet of de mensen die ernstig met corona vechten ook in hun droomwereldje kunnen blijven leven.
Cookie-instellingen beheren