Weerbericht:
Wolkenvelden, af en toe regen. Morgen perioden met zon
Verkeersinformatie:
Geen files

Zowel in Vlaanderen als in Zeeland dezelfde uitwerking door coronamaatregelen

Toegevoegd: 10-04-2020, 22.54 uur
Zowel in Vlaanderen als in Zeeland dezelfde uitwerking door coronamaatregelen
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Tim Koster

MIDDELBURG - Ondanks dat de aanloop naar de coronamaatregelen in België en Nederland wellicht verschillend was, hebben politici uit beide landen nu afgesproken zoveel mogelijk gelijke maatregelen te nemen, ook als deze weer worden afgebouwd. Dat meldt de Veiligheidsregio Zeeland.


Aan de Vlaams-Zeeuwse grens is, zowel in Vlaanderen als in Zeeland, het zelfde beoogde effect te zien door de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat is de belangrijkste conclusie die Vlaamse en Zeeuwse bestuurders vanmiddag tijdens een digitaal overleg met elkaar hebben kunnen trekken. ‘Blijf thuis’ of ‘Blijf in uw kot’ is aan beide kanten van de grens de voornaamste oproep. “En terwijl de aanloop naar de maatregelen wellicht verschillend was”, vatte Commissaris van de Koning Han Polman samen, “zowel in Vlaanderen als in Zeeland hebben onze vergelijkbare maatregelen nu dezelfde uitwerking. De mensen blijven thuis.” Op de enkele incidenten, bijvoorbeeld grensoverschrijdende fietspelotons, wordt strak gehandhaafd en worden ook bekeuringen uitgedeeld.

Polman kon dit in overeenstemming met zijn collega’s Didier Detollenaere (gouverneur Oost-Vlaanderen) en Carl Decaluwé (gouverneur West-Vlaanderen) bevestigen, de problematiek lijkt op elkaar en de maatregelen dus ook. De (online) aangeschoven burgemeesters van Hulst en Sluis en de voorzitter van de Veiligheidsregio, tevens burgemeester van Terneuzen, Jan Lonink, deden dezelfde oproep: blijf elkaar in de grensregio’s steunen, help elkaar en respecteer de vitale functies. Een Nederlands kenteken in Vlaanderen of een Belgisch kenteken in Zeeland kan ook betekenen dat iemand over de grens werkt.

Ook economisch speelt aan beide kanten van de grens dezelfde problematiek. De horeca en de toeristische sector hebben het zwaar nu deze aan beide zijden van de grens zijn gesloten, hiervoor is alle aandacht. De politici spraken af dat voor de toekomst hetzelfde geldt: de overheden willen zo veel mogelijk samen optrekken, met gelijke maatregelen en gelijktijdig. Ook als er op een later moment weer voorzichtig wordt afgeschaald.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
rini de jonge (12-4-2020 om 09:47)
laat die belgie corona daar versprijden en niet in zeeuwsvlaanderen in zie er genoeg rijden in axel autos met belgieche kentekenplaten
Michel (11-4-2020 om 13:22)
Zelfde beleid !!! Dan vraag ik aan de wijze heren van de regio Zeeland. Waarom mogen de Belgen nog naar Nederland komen. Terwijl wij niet in België mogen komen . Beslissing van de Belgische regering.
will (11-4-2020 om 10:46)
Afsluiten van heel Zeeland prima maar Han Polman zorg jij dan eens voor die ondernemers die hun brood moeten verdienen ? Zorg dan ook dat voor hun de huur van hun bedrijf betaald wordt, want Zeeland gaat hier echt kapot aan, dit is een grotere zorg dan de KLM .
john (11-4-2020 om 06:04)
Afgelopen woensdag morgen tijdens mijn wandeling bij de golfbaan in axel kom ik twee jagers tegen ,ik spreek hun er op aan dat in het broedseizoen niet gejaagd mag worden, waar ze op antwoorden dat het geen jagen was maar ongedierte bestrijding. wat schets mijn verbazing dat een van die jagers ook nog met een Belgische auto reed ,dus dat een belg hier in Corona tijd zomaar konijntjes mag komen dood schieten hoort dat misschien bij deze samenwerking tussen Nederland en Belgie >
Cookie-instellingen beheren