Weerbericht:
Wolkenvelden, af en toe regen. Morgen perioden met zon
Verkeersinformatie:
Geen files

GGD en VRZ: 'Voldoende zorgcapaciteit, op termijn weer gewone ziekenhuiszorg'

Toegevoegd: 17-04-2020, 15.17 uur
GGD en VRZ: 'Voldoende zorgcapaciteit, op termijn weer gewone ziekenhuiszorg'
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Op dit moment is er voldoende zorgcapaciteit in Zeeland. Door de stabilisatie in het aantal ziekenhuisopnames wordt het waarschijnlijk mogelijk om op termijn de gewone ziekenhuiszorg weer op te starten. Ziekenhuizen bekijken nu welke patiënten als eerste in aanmerking komen voor de uitgestelde zorg. Dat zeggen de GGD Zeeland en de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ).


Volgens Joke Gaemers, Directeur Publieke Gezondheid van de GGD Zeeland is er op dit moment voldoende zorgcapaciteit in Zeeland maar blijft het belangrijk om goed de vinger aan de pols te houden. “We zien dat het aantal ziekenhuisopnames (inclusief IC-opnames) stabiliseert. We weten niet of het zo blijft, dat hangt ook af van de vraag of de maatregelen na 28 april worden versoepeld en het effect dat dit heeft. Mogelijk heeft dat weer een stijging van besmettingen en daarmee ook van ziekenhuisopnames tot gevolg.”

Gaemers: “Daarnaast hebben we te maken met druk op meerdere vormen van zorg, niet alleen IC- en gewone ziekenhuisopnames maar ook opnames in de verpleeg- en verzorgingstehuizen, bij de huisarts en in de thuiszorg (het zogeheten cascade-effect). Dat maakt een goede onderlinge samenwerking noodzakelijk. Sinds 10 april is daarom een Coördinatieteam Zorg Zeeland (CTZ) actief dat de extra zorg en middelen in de coronacrisis coördineert.” Het CTZ is ingesteld nadat hiertoe opdracht was gegeven vanuit het ministerie. Ook in de rest van Nederland zijn inmiddels soortgelijke coördinatieteams actief.

Het CTZ fungeert ook als ‘loket’ voor zorgpartners. Zij kunnen bij het CTZ onder meer terecht met vragen over het verplaatsen van patiënten naar zorglocaties, het verkrijgen van gespecialiseerd personeel en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). “Door te gaan werken met één loket en telefoonnummer voor het verkrijgen van faciliteiten, wordt het makkelijker voor de zorginstellingen om ondersteuning te krijgen”, zo zegt de VRZ.

Capaciteit aangepast
“Een belangrijk uitgangspunt voor de medische zorg in Zeeland is dat we zoveel mogelijk de zorg die nodig is, binnen de bestaande zorginstellingen en structuren inrichten”, aldus Gaemers. “Ziekenhuizen en zorginstellingen hebben hun zorgcapaciteit verhoogd en aangepast aan de eisen die worden gesteld aan het  verplegen van coronapatiënten”

Ook huisartsen hebben maatregelen genomen om hun taken goed te kunnen blijven uitvoeren. Gaemers: “Zo zijn er speciale faciliteiten gecreëerd om de COVID-19-patiënten geïsoleerd te behandelen van de andere patiëntenstroom. Voorbeelden zijn het luchtwegspreekuur bij de huisarts de cohort-afdelingen (aparte verpleegafdelingen voor coronapatiënten) in onder meer de ziekenhuizen, de verpleeghuizen en GGZ-instellingen.” Volgens Gaemers wordt in de provincie erg goed samengewerkt in de zorgsector. “De onderlinge afstemming voor wat betreft de zorgcapaciteit was heel snel geregeld. Daar mogen we met z’n allen terecht trots op zijn”.

Opstarten uitgestelde zorg
Door de stabilisatie in het aantal ziekenhuisopnames wordt het volgens de Veiligheidsregio waarschijnlijk mogelijk om op termijn de gewone ziekenhuiszorg weer op te starten. “Ziekenhuizen bekijken nu welke patiënten als eerste in aanmerking komen voor de uitgestelde zorg. Dit zullen met name patiënten zijn bij wie de medisch specialist bepaalt dat langer uitstel van behandeling niet raadzaam is”, zo laat woordvoerster Corry Brand weten in een persbericht.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Wim (18-4-2020 om 07:42)
Gelukkig dat er weer mogelijkheden zijn ontstaan voor meerdere operatie,s die binnen kort weer gelukkig kunnen gebeuren in de ziekenhuizen.,ik had een neef die geopereerd moest worden in Goes alles werd in gereedheid gebracht voor de operatie toen de mededeling kwam dat er de virus was bekent werd , gevolg ging de operatie niet door en kon weer naar huis
Cookie-instellingen beheren