Weerbericht:
Wolkenvelden, af en toe regen. Morgen perioden met zon
Verkeersinformatie:
Geen files

Basisscholen vanaf 11 mei weer deels open

Toegevoegd: 21-04-2020, 18.55 uur - Update: 21-04-2020, 22.31 uur
Basisscholen vanaf 11 mei weer deels open
© Foto: HVZeeland.nl
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De basisscholen, de kinderopvang en het speciaal onderwijs (in de basisschoolleeftijd) mogen na de meivakantie weer open. Het voortgezet onderwijs kan vermoedelijk vanaf 1 juni weer open. Het uitoefenen van contactberoepen blijft verboden en ook de horeca blijft nog dicht. Evenementen worden tot 1 september verboden. Dat heeft het kabinet zojuist bekendgemaakt in een persconferentie.


De besluiten volgen op de voorstellen die het zogeheten Outbreak Management Team (OMT) vandaag deed omtrent de versoepeling van de maatregelen die zijn afgekondigd in de strijd tegen het coronavirus COVID-19. Premier Rutte noemde de besmettings-, opname- en sterftecijfers vanavond hoopgevend maar gaf tegelijkertijd wel aan dat de zorg nog steeds onder grote druk stond. Hij sprak daarom over duivelse dilemma's bij het maken van keuzes over het versoepelen van maatregelen. Rutte: “Een te snelle versoepeling zou ervoor kunnen zorgen dat het virus meteen weer gaat pieken en dat willen we perse voorkomen. Dat vraag om zelfbeheersing door iedereen in Nederland. Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf."

Volgens het RIVM passen de cijfers van de afgelopen dagen nog steeds bij het beeld dat de maatregelen over het algemeen lijken te werken. “Het aantal nieuwe meldingen per dag van in het ziekenhuis opgenomen patiënten vertoont nog steeds een dalende lijn. Hetzelfde geldt voor het aantal gemelde overleden patiënten”, zo liet de organisatie eerder vandaag weten. Bij het maken van keuzes is volgens Rutte naar meerdere punten gekeken maar staat volksgezondheid altijd op één: “Kan de zorg het aan, zijn de meest kwetsbaren goed beschermt en hebben we voldoende zicht op hoe het virus zich gedraagt. Daarbij kijken we ook naar of de samenleving het aankan en of de economie het aankan”, zo zei de minister-president.

Ondervertegenwoordigd
Als de basisscholen weer open gaan, dan zal dat vermoedelijk niet (overal) volledig gebeuren. Waarschijnlijk zullen kinderen de helft van de tijd wel naar school gaan en de andere helft van de tijd niet. Het is de bedoeling dat middelbare scholen op 1 juni opengaan maar dat daarbij wel altijd anderhalve meter afstand gehouden moet worden. Het is voorlopig niet voorzien dat de scholen doorgaan in (een deel van) de zomervakantie.

Jaap van Dissel van het RIVM gaf tijdens de persconferentie aan dat bij de keuze om de basisscholen weer open te laten gaan is gekeken naar diverse onderzoeken. Volgens Van Dissel blijkt dat kinderen zwaar ondervertegenwoordigd zijn in het aantal coronabesmettingen, zowel in Nederland als daarbuiten. Voor Nederland geldt dat kinderen slechts 0,7 procent van het totaal aantal besmettingen uitmaken terwijl deze groep ruim 20 procent van de Nederlandse bevolking vertegenwoordigd. Bovendien was het ziektebeeld bij de besmette kinderen relatief mild.

Volgens Van Dissel is er daarnaast geen enkele indicatie dat verspreiding heeft plaatsgevonden op scholen of kinderdagverblijven. Tussen kinderen onderling vond weinig verspreiding plaats en er zijn geen gevallen bekend waarbij kinderen hun ouders hebben besmet. Dit gebeurde voor zover bekend altijd andersom. Wel gaven Rutte en Van Dissel aan dat het contact tussen kinderen en mensen in risicogroepen (waaronder dus ook grootouders) beperkt moet blijven.

Bij kinderen zijn volgens Van Dissel overigens geen risicogroepen bekend. Voor kinderen met obesitas of diabetes is dus geen ander protocol. Zij mogen gewoon naar school. Rutte gaf overigens wel aan dat de leerplichtambtenaar voorlopig niet op pad gaat als ouders aangeven dat zij het niet aandurven hun kind(eren) naar school te sturen. Sporten
Kinderen in de basisschoolleeftijd (tot en met 12 jaar) mogen ook weer samen buiten sporten. Wedstrijden zijn expliciet verboden maar in teamverband mag dus wel worden gesport. Ouders mogen echter niet langs de lijn staan. Rutte riep de gemeenten op om de regie te nemen en samen met lokale sportclubs te kijken wat er mogelijk is, ook voor niet-leden van de verenigingen. Ook voor kinderen ouder dan de basisschoolleeftijd tot 18 jaar komen meer mogelijkheden om weer samen te gaan sporten maar zij moeten wel anderhalve meter afstand houden. Onderlinge potjes zijn dus mogelijk, zo zei de minister-president. Wel moet thuis worden gedoucht.

Evenementen en contactberoepen
Evenementen blijven verboden tot 1 september. “De risico's hiervan kunnen we zeker niet aan en we willen duidelijkheid geven aan organisatoren. Dat is zuur maar we ontkomen er niet aan dit offer met elkaar te brengen”, zo zei Rutte. Het betekent bijvoorbeeld ook dat de 15e Concert at SEA, dat gepland stond voor 25, 26 en 27 juni niet doorgaat. Tickets blijven geldig voor de editie in 2021. "Net als jullie keken we weer erg uit naar het jaarlijks hoogtepunt op de Brouwersdam, maar het is helaas niet anders,” zegt Paskal Jakobsen namens de organisatie van Concert at SEA. Ook de 20e editie van het Zeeland Nazomer Festival (ZNF) gaat niet door. Andere evenementen zoals Rescue Vlissingen en de KNRM Reddingbootdag werden eerder al geannuleerd en doorgeschoven naar 2021.

Voor wat betreft de uitoefening van contactberoepen zei de premier dat wordt afgewacht wat de uitkomsten zijn van nader onderzoek naar het nut van persoonlijke beschermingsmiddelen in deze sectoren. Tot die tijd is bijvoorbeeld kappersbezoek dus sowieso niet toegestaan. Het besluit van het beperken van bezoek wordt voorlopig ook niet aangepast. Het versoepelen van deze regel zou te veel risico opleveren. De niet versoepelde maatregelen worden tot 20 mei verlengd. Een week eerder zal een nieuw beslismoment zijn, zo liet het kabinet vanavond weten. Tot die tijd moet iedereen anderhalve meter afstand houden en blijft samenscholen verboden. Ook de andere maatregelen uit de Zeeuwse noodverordening van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) blijven van kracht.

Actuele Zeeuwse cijfers
Volgens het RIVM zijn inmiddels zeker 45 Zeeuwen overleden aan het coronavirus. In totaal zijn er in onze provincie nu 531 bevestigde besmettingen. In totaal 136 Zeeuwen zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis vanwege besmetting met het COVID-19-virus, zo meldde het RIVM vandaag.

GemeenteBesmettingenOpgenomen
(geweest)
Sterfgevallen
Borsele2150
Goes65118
Hulst2684
Kapelle1721
Middelburg41147
Noord-Beveland510
Reimerswaal2442
Schouwen-Duiveland30110
Sluis1674
Terneuzen91212
Tholen1253812
Veere2461
Vlissingen4684
Totaal53113645
Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Moeder (22-4-2020 om 18:50)
Ik ben een oma onder de 50 en reken mezelf niet tot een risicogroep... (heb gelukkig ook geen ziekte) Ik zie dus gewoon mijn kinderen en kleinkinderen. Niks aan het handje.. Grappig, idd, bijna geen doden hier, gelukkig maar.. En hopelijk blijft het bij 45...
Mar (22-4-2020 om 14:45)
@Grappig Erg grappig ja.
Zeeuw (22-4-2020 om 12:56)
@D . Zo te lezen ben je zelf ook heel weinig naar school geweest, of heb je niet heel goed je best gedaan met Nederlandse taal, en begrijpend lezen. Ten eerste, leestekens waren denk ik niet je favoriete tekens. En ten tweede : Waar lees jij dat kinderen 1.5 meter afstand moeten houden ? Of je bent niet de slimste thuis, of je bent een paniekzaaier
D (22-4-2020 om 09:28)
ik vind het niet normaal dat je met basis schoolen begint kindere van 4 tot 8 willen graag samen spelen en dat kan niet door die 1.5m afstand en kinden kunnen hele goede dragers zijn dus als er een kind een drager is en het overdraag aan je eigen kind komt het als nog bij de ouders dus vind dit niet verstandig omdat de cijfers nu een beetje zakken. pas op en wees voorzichtig
Grappig (22-4-2020 om 03:48)
Maar even eerlijk nu dat doden aantal is toch om te lachen als je de heisa ziet? Zal me niks verbazen als er even veel doodgaan aan een verergerde verkoudheid op oude leeftijd. Bedankt verder rutte voor het verpesten van 2020. Doe mij nu maar gewoon complete lockdown niemand het huis uit tot 31 december. Er valt toch al niks meer te doen dit jaar.
AD. (21-4-2020 om 21:59)
Nou Wim dit virus heeft niks met God te maken hoor maar zo kun je het wel afschuiven he.
Cookie-instellingen beheren