Weerbericht:
Wolkenvelden, af en toe regen. Morgen perioden met zon
Verkeersinformatie:
Geen files

VRZ onderzoekt versoepeling maatregelen toerisme

Toegevoegd: 21-04-2020, 22.07 uur
VRZ onderzoekt versoepeling maatregelen toerisme
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Alhoewel de Zeeuwse zorg nog altijd zwaar wordt belast, gaat de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) deze week toch kijken óf versoepeling van het verbod op recreatief nachtverblijf in Zeeland mogelijk is en zo ja, per wanneer. Vrijdag wordt een besluit verwacht, zo meldt de VRZ vanavond.


Jan Lonink, voorzitter van Veiligheidsregio Zeeland, heeft een statement afgegeven naar aanleiding van de persconferentie van minister-president Mark Rutte eerder vanavond. Rutte gaf daarin aan dat de basisscholen na de meivakantie weer (deels) open mogen en dat het voortgezet onderwijs in principe op 1 juni zal volgen. Evenementen blijven tot 1 september verboden. Volgens Lonink is het positief dat er enige versoepeling komt in Nederland. “Het zijn kleine stapjes, maar het zijn stapjes vooruit. Voor jongeren, basisonderwijs en voor gezinnen. Dat geeft toch voorzichtig perspectief”, zo zegt de VRZ-voorzitter.

Volgens Lonink hadden veel mensen wellicht hogere verwachtingen voor wat betreft het versoepelen van maatregelen. “Een ondernemer of medewerker die weer aan de slag wil. Een oma in het verzorgingstehuis die haar kleinkinderen dolgraag weer ontvangt. Of een volwassene die zijn sport al weken mist. De maatregelen blijven nog langer veel vragen van ons allemaal, maar we moeten dit volhouden. Iedere dag en ieder moment. Die eigen verantwoordelijkheid en zelfbeheersing zijn nodig om straks sneller weer meer vrijheid te hebben”, zo zegt Lonink.

Onderzoek en overleg
Nu er iets meer duidelijkheid is over de landelijke maatregelen, laat de Veiligheidsregio weten dat momenteel wordt onderzocht of en in welke mate de Zeeuwse maatregelen rondom het toerisme (deels) versoepeld kunnen worden. “We zijn dit aan het onderzoeken en bespreken. Zo zijn we deze week in overleg met de burgemeesters en de toeristische sector om samen te bekijken welke opties er zijn”, zo zegt Lonink. Volgens de VRZ staat het belang van de zorg echter altijd bovenaan en wordt de Zeeuwse zorg ondanks de stabilisatie van het aantal ziekenhuisopnames nog steeds zwaar belast.

“Vrijdag willen we besluiten of er mogelijkheden zijn en als die er zijn, per wanneer deze in zouden kunnen gaan. Randvoorwaarde is dat de zorgsector de aantallen bezoekers aan moet kunnen. Daarnaast geldt bijvoorbeeld ook het toepassen van de anderhalve-meter-maatregel voor de recreatiesector”, zo zegt de Veiligheidsregio.

Net als Rutte tijdens de persconferentie van vanavond zegt ook Lonink dat het moeilijk is om een zorgvuldige balans te vinden. “De gezondheid beschermen van alle Zeeuwen is natuurlijk het belangrijkst, maar onze gastvrijheid en het gezond houden van de toeristische sector is voor de toekomst van Zeeland ook van vitaal belang. Daarom moeten de maatregelen niet langer duren dan nodig”, zo stelt Lonink.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
elders in het nieuws (27-4-2020 om 09:51)
"Boa's bezorgd over toenemende drukte: 'Het lijkt wel een vakantiepark'. nou, duidelijk dat zelfs boa's meer verstand hebben dan die loonpik want hier zijn open vakantieparken normaal, elders reden tot bezorgdheid dus, maar niet in zeeland, hier willen sommigen dat juist graag. ik bgen bezorgd over dit soort ondemocratisch bestuur van een handjevol provencaalse regionalen dat zich voornamelijk door geld en hebzucht laat sturen. Dit hoort niet. Dit stinkt !!
John (24-4-2020 om 16:12)
Waarom moet toch werkelijk alles op slot tav het toeristisch nachtverblijf ? Laat toch de kleinere ondernemers hun objecten met eigen sanitair en keuken verhuren. Zij kunnen ruimschoots aan de RIVM richtlijnen voldoen. Deze toeristen (Nederlandse )weten heus wel hoe ze zich moeten gedragen in deze tijd. Dit komt ook weer ten goede aan de supermarkten die hier nog open zijn en die het ook al moeilijk genoeg hebben. Op deze manier gaat er gewoon teveel kapot
Terug naar je eigen land (24-4-2020 om 15:03)
@ redgy, wij mogen belgie niet eens in maar andersom moeten belgen wel naar hier mogen ? en als je hier woont moet je ook maar inburgeren en niet voor de belasting belg willen blijven en van twee kanten willen vreten. Jullie eigen gierigheid/hebzucht speelt jullie parten, niet ons probleem. idd, zoals ed ook zegt, gewoon illegalen bewoners die hier niet horen. eerst hier belasting betalen en jezelf aanpassen, dan pas mag je blijven, of denk je dat het hier een gratis feestje is alleen voor buitenlanders zeker ?
Ed (23-4-2020 om 13:59)
Het lijkt mij dat Redgy vandecasteele zijn chalet illegaal bewoond. En weinig bijdrage aan de Zeeuwse economie , Dus maar lekker in België blijven .
Ed (23-4-2020 om 13:39)
Maar ja GELD hè? Makkelijk als je elke maand je AOW pensioen of je loon op je bankrekening krijgt. Wil Peter nog wel eens horen als hij geen geld meer krijgt en dat zelfs de supermarkt in het dorp gesloten is omdat deze niet zonder toeristen kan .
Vandecasteele Redgy (23-4-2020 om 12:25)
Wij zijn Belgen die in kamperland een chalet hebben op een Vacantie Park, wij zijn daar bijna het ganse jaar, door de crisis moesten wij terug naar huis waar wij inwonen bij de kinderen, wij konden er niet terecht daar wij +60 zijn en er 2 jongere kindjes zijn! Dus moesten wij iets huren! Bovenop de huur in nl! Wanneer gaat nl open voor Belgen met een verblijf in nl! Daar zitten we in onze eigen tuin en chalet ver van andere bewoners! Wij hopen op snelle terugkeer. Gooi grens open voor mensen zoals in ons geval! Grtjs Redgy
Cookie-instellingen beheren