Weerbericht:
Wolkenvelden, af en toe regen. Morgen perioden met zon
Verkeersinformatie:
Geen files

GGD: Zeeland lijkt over corona-piek heen te zijn

Toegevoegd: 24-04-2020, 19.26 uur
Joke Gaemers, Directeur Publieke Gezondheid van de GGD Zeeland.
Joke Gaemers, Directeur Publieke Gezondheid van de GGD Zeeland.
© Foto: Roland de Jong
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Zeeland lijkt over de eerste coronapiek heen te zijn maar we moeten voorlopig nog rekening houden met een golfbeweging in het aantal zieken. Dat zegt Joke Gaemers, Directeur Publieke Gezondheid van de GGD Zeeland.


Volgens Gaemers beginnen de intensive cares (IC’s) in het land in rustiger vaarwater te komen en geldt dat ook voor de Zeeuwse IC’s. “De zorg is echter nog steeds opgeschaald. We zitten nog altijd niet op het normale niveau. Medewerkers zijn bovendien al geruime tijd heel hard aan het werk. We hebben daarom ook wel wat hersteltijd nodig.”

De capaciteit is volgens Gaemers wel goed op orde. “We hebben voldoende ziekenhuisbedden. Ook voor mensen die geen ziekenhuiszorg meer nodig hebben maar ook nog niet naar huis kunnen. De huisartsen zeggen: er is nu capaciteit is, de ambulancedienst geeft dat ook aan. Dus dat gaat goed. Hoe schrijnend de individuele gevallen ook zijn, we gaan wel de goede kant op qua zorg maar we moeten echt nog een hoop stappen zetten.”

Golfbeweging
Eerder liet Gaemers weten de piek van het aantal coronapatiënten te verwachten in mei. De GGD-directeur heeft die verwachting nu bijgesteld. Gaemers: “Met de kennis van nu lijkt het dat we over de piek heen zijn maar wanneer maatregelen worden versoepeld, moeten we wel rekening houden met een golfbeweging.” De GGD blijft vanwege deze golfbeweging continu in overleg met de Veiligheidsregio Zeeland over het effect van het (terugdraaien) van maatregelen, zo gaf Gaemers vanavond aan.

Volgens de meest recente cijfers (die van vandaag) zijn momenteel 20 patiënten met het coronavirus opgenomen in de Zeeuwse ziekenhuizen. Het gaat om 7 personen in het ZorgSaam-ziekenhuis en in het Admiraal De Ruyterziekenhuis (Adrz) liggen 13 patiënten met het COVID-19-virus. Tot nu toe zijn volgens het RIVM zeker 50 Zeeuwen overleden aan het virus. In totaal 141 Zeeuwen zijn opgenomen (geweest). Er zijn nu officieel 556 Zeeuwse besmettingen gemeld maar dat aantal zal (zoals bekend) in werkelijkheid fors hoger liggen.

Vanavond maakte Jan Lonink, voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland bekend dat gestart gaat worden met het versoepelen van de maatregelen omtrent het toerisme in de provincie.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cyn (25-4-2020 om 12:20)
Weer lekker massaal gaan reizen. Lekker Duitsers naar hier, Belgen ook als het daar weer open gaat, dan kunnen die het tenminste weer mee naar hier brengen. Het was beter geweest om nog even aan te kijken wat het openen van de scholen gaat doen.
bram goeree (25-4-2020 om 07:21)
Mark geld bepaalt en niet het gezonde verstand
willem (25-4-2020 om 05:35)
lijkt er overheen te zijn. mooi, maar wacht het een paar weken af om er zeker van te zijn. er is geen ervaring met dat virus dus ga niet denken dat alles weer naar normaal kan gaan.
Piet (25-4-2020 om 05:21)
Draai alleen maar om geld .. mensen levens ho maat !!!
Mark (24-4-2020 om 22:34)
Zou niet beter zijn eerst eens af te wachten wat het openen van de basisscholen doet en dan allereerst versoepelen voor de Zeeuwen zelf ipv gelijk over te gaan naar Toerisme
Cookie-instellingen beheren