Weerbericht:
Wolkenvelden en vooral in het midden en zuiden enkele buien
Verkeersinformatie:
Geen files

Toeristen vanaf 1 mei deels weer welkom

Toegevoegd: 29-04-2020, 17.37 uur - Update: 29-04-2020, 19.20 uur
Toeristen vanaf 1 mei deels weer welkom
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Recreatie-ondernemers mogen vanaf 1 mei 15 procent van hun slaapplaatsen verhuren en het nachtverblijf voor eigenaren met een tweede woning wordt onder voorwaarden weer mogelijk. Dat is de uitkomst van de uitwerking die de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) heeft gemaakt naar aanleiding van het besluit de deur voor het toerisme op een kier te zetten.


Nachtverblijf in een tweede woning is vanaf 1 mei toegestaan voor de eigenaar, eventueel vergezeld door zijn of haar directe gezinsleden. Dit geldt ook voor vaste standplaatsen, strandslaaphuisjes en jachten. Wel moeten de accomodaties eigen sanitaire voorzieningen hebben. Ook in de nieuwe situatie zullen de sanitaire voorzieningen op bijvoorbeeld campings namelijk gesloten blijven. Dit is namelijk een landelijk ingestelde regel die ook voor Zeeland geldt. Datzelfde geldt voor de horeca: Zeeland heeft zich te houden aan de landelijke regels en kan dus niet horecazaken ook deels open laten gaan. Restaurants en bars van hotels mogen wel geopend zijn voor gasten die in het hotel overnachten.

Levensmiddelenwinkels op campings en vakantieparken mogen ook open. Hiervoor gelden dezelfde richtlijnen als voor de andere supermarkten in het land. Welke regels voor sanitair en eigen gebruik gelden is specifiek vastgesteld en terug te vinden op de site van de Veiligheidsregio. Over het wel of niet toestaan van het gebruik van strandcabines (daghokjes) wordt volgende week vrijdag (8 mei) een besluit genomen.

Registratie
Ondernemers die weer willen verhuren, moeten bij de Kamer van Koophandel ingeschreven staan als logiesverstrekker. Particuliere verhuur is echter niet toegestaan. Wanneer recreatie-ondernemers een deel van hun slaapgelegenheden weer willen openstellen, moeten zij zich bovendien wel eerst bij de Veiligheidsregio registreren. "Het deels openstellen van toerisme in Zeeland is nieuw. Hiervoor zet de VRZ een systeem in dat in overleg met de toeristische sector, provincie en Zeeuwse burgemeesters is uitgewerkt. Iedere recreatie-ondernemer kan zich vanaf 1 mei online registreren via de website Zeelandveilig.nl/corona. Na opgave van de capaciteit aan slaapplaatsen is bekend hoeveel personen (15%) maximaal mogen overnachten. Dagelijks voert de ondernemer het aantal gasten in. Met de informatie uit het systeem kunnen wij totaaloverzicht houden en controles uitvoeren als het nodig is", zo legt de VRZ uit.

Afname patiënten
Dat de maatregelen rondom het toerisme nu versoepeld kunnen worden, ligt volgens de VRZ aan het feit dat het aantal coronapatiënten afneemt. “Het is daarom verantwoord om een deel van de toeristische capaciteit vrij te geven. Het percentage is in overleg met de GGD Zeeland bepaald. Door bij verhuur een maximum per dag te hanteren wordt drukte door piekbezettingen voorkomen”, zo legt een woordvoerder van de Veiligheidsregio uit.

Dat er nog altijd beperkingen gelden, is volgens de VRZ nodig omdat de aantrekkingskracht van onze provincie erg groot is. Een vrije toestroom zou volgens de Veiligheidsregio zorgen voor te veel bezoekers. “En teveel bezoekers toelaten zou de Zeeuwse zorg te zwaar kunnen belasten in deze coronaperiode. Ook ligt verdere verspreiding van het virus steeds op de loer”, zo stelt de Veiligheidsregio. Volgens VRZ-voorzitter Jan Lonink is de nu gecreëerde ruimte wel vooral bedoeld voor 'rustzoekers'. "Mensen die even op een andere plek willen uitrusten, ontspannen of ‘thuis’ willen werken. Het motto blijft: het is geen vakantietijd, maar crisistijd. Dus ook voor bezoekers geldt het landelijke advies: blijf zoveel mogelijk bij je verblijfadres en zoek de drukte niet op."

De wijzigingen in de Zeeuwse toerisme-maatregelen gaan in per 1 mei en gelden tot 22 mei. Of daarna verdere versoepeling plaatsvindt, zal in de komende weken besloten worden.

Meer volgt.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Jos weyts (30-4-2020 om 17:10)
Onze camping heeft de sanitaire voorziening zoals is voorgeschreven gesloten. Wij hebben echter in die sanitaire unit en aparte ruimte waar wasmachine en droger staat. Mag dat wel worden gebruikt?.. Dank voor uw reactie Jos weyts
Kees (30-4-2020 om 13:36)
Behorend tot een risicogroep en voor vervoer afhankelijk van de fiets, ben ik benieuwd hoe of dit gaat werken t.a.v. drukte op smalle fietspaden en in de winkel bij noodzakelijke inkopen. Verder sluit ik me volledig bij Jaap aan.
jacob (30-4-2020 om 09:07)
De VRZ heeft het toerisme de hand gereikt. En hoe nu verder wie gaat het controleren? Er is al een tekort aan Politie en die moeten nu handhaven. Dit is in mijn ogen een handreiking naar de groten zoals Landall en de Roompot. Totaal onbegrijpelijk. Nu het een beetje vooruit gaat mogen de buitenlanders weer komen. Maar? wij mogen nog steeds niet naar België. Chapeau VRZ met je onzinnige beslissing.
Mark (30-4-2020 om 08:55)
48.000 toeristen....minder plek voor mij, meer risico en m'n oma mag het bejaardentehuis niet uit! Geld, alles draait om geld!
willem (30-4-2020 om 08:17)
de euro's gaan dus VOOR gezondheid. de ziekenhuizen en de zwaar belaste verzorgers kregen een adempauze--maar dat zal niet lang meer duren. lonink is de weg kwijt--en laat zich inpalmen door de campinghouders en co.
Andre Davidse (29-4-2020 om 22:23)
Bijzondere beslissing. Plaatselijke middenstand moet dicht blijven. Denk aan kappers enz. Corona toeristen uit Brabant en brandhaard Duitsland zijn welkom. Wie heeft hier over nagedacht.
Cookie-instellingen beheren