Weerbericht:
Vanmiddag en vanavond (zware) onweersbuien
Verkeersinformatie:
61 files van totaal 258 km

Politie treedt harder op bij achtergelaten dier in auto

Toegevoegd: 01-05-2020, 16.23 uur
Politie treedt harder op bij achtergelaten dier in auto
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De politie Zeeland-West-Brabant treedt vanaf vandaag harder op tegen mensen die een dier achterlaten in een voertuig. Dat gebeurt in het kader van een pilot. Het nieuwe beleid moet er voor zorgen dat dieren niet langer onnodig lijden of zelfs overlijden omdat ze voor korte of langere tijd worden achtergelaten in een (te warm) voertuig.


Een harde aanpak is volgens de politie nodig omdat nog elk jaar meerdere dieren (vaak honden) overlijden omdat ze te lang in een te warm voertuig hebben gezeten. “Bij zonnig weer kan de temperatuur in een stilstaande auto al snel oplopen tot wel 40 à 50 graden Celsius. Vanaf een buitentemperatuur vanaf 15 graden Celsius kan het al gevaarlijk zijn voor de hond om in de auto te blijven. Ook al staat er een raampje open en ook al staat de auto in de schaduw”, zo stelt de politie.

Volgens de politie krijgen honden het bovendien snel warm. “Honden kunnen niet tegen hitte, ze kunnen namelijk niet zweten zoals wij dat kunnen. Bovendien hebben ze een vacht en die kan de afvoer van warmte nog meer bemoeilijken. Honden hebben alleen zweetklieren in de voetzolen, maar dit oppervlak is veel te klein om hun warmte snel genoeg kwijt te raken”, zo legt e politie uit.

Volgens de politie rakten honden weliswaar warmte kwijt via hun tong door te hijgen, maar is ook dit vermogen zeer beperkt. “Door de hitte stolt het eiwit in het bloed wat een onomkeerbaar proces veroorzaakt (denk hierbij aan een gekookt ei waarbij het eiwit ook gestold is). Dit is voor een hond een zeer pijnlijk proces waardoor de hond uiteindelijk apathisch wordt en kan komen te overlijden”, aldus de politie.

Proces-verbaal
De pilot die vandaag van start is gegaan, duurt tot 1 november. Als agenten in deze periode een dier aantreffen in een auto waarbij sprake is van oververhitting, dan zal het dier worden bevrijd en wordt tevens proces-verbaal opgemaakt tegen degene die het dier in de auto heeft achtergelaten. Dat gebeurt op grond van artikel 2.1 van de Wet Dieren. “Hierover hebben we afspraken gemaakt met het Openbaar Ministerie, dat dit proces-verbaal vervolgens beoordeelt en beslist over de straf die degene die het dier in de auto heeft achtergelaten krijgt. De strafmaat zal variëren van een geldboete tot een korte gevangenisstraf”, zo legt de politie uit.

De politie raadt mensen aan nooit een dier in een voertuig achter te laten, ook niet als u even kort een boodschap wilt doen. Treft u een dier in nood aan in een voertuig? Dan mag u te allen tijde 112 bellen als het dier in acute nood is. In alle andere gevallen kunt u het meldpunt 114 Red een dier bellen. De politie vraagt tevens om, als dat kan, foto’s en/of filmpjes van de situatie te maken.

Als echt elke seconde telt, dan kan in overleg met de medewerker van de politiemeldkamer worden besloten de auto open te maken. “Probeer hierbij zo min mogelijk schade te veroorzaken. Haal het dier uit de auto en koel het: leg het dier in de schaduw, laat het kleine beetjes niet te koud water drinken en maak zijn voetzooltjes nat. Waarschuw in geval van nood ook een dierenarts”, zo adviseert de politie.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Ja-Ja (2-5-2020 om 09:09)
Waarom daar nu zoveel ophef over maken. Dat was toch altijd al? Het is beter om naar de opgesloten mensen te kijken en deze iets meer vreugde in hun leven te geven. Maar politie[leiding] lopen zo graag met de politiek mee.
Anderhalve hersencel maatschappij (2-5-2020 om 07:20)
Tja, de fijne toeristen mogen weer komen van loonik dus onze overbelaste hulpdiensten mogen daar weer voor kinderjuf gaan spelen......buiten dat zullen de ziekenhuizen het ook wel weer drukker krijgen met de import van toeristen uit zwaar besmette gebieden. Ik dacht eigenlijk dat we de hulpdiensten een beetje moesten ontzien en helpen, maar niet in zeeland blijkbaar. Laten we onszelf alvast gaan voorbereiden op een enorme golf aan zorgpersoneel en hulpverleners die voor langere tijd thuis zullen zitten wegens burnour/overwerkt, met natuurlijk weer onderbezetting = ellende als gevolg. maar ja, ze houden nu de cijfers laag en dat wil de politiek zien, anders klopt hun verhaaltje niet en zien we dat de keizer zonder kleren is.
wacht niet op zwakke slappe overheid, neem je verantwoordelijkheid (2-5-2020 om 06:35)
zodra je zoiets ziet gelijk de ramen eruit met een steen, en niet één, nee, allemaal.
Kaasbroer (1-5-2020 om 17:11)
En ook bij achtergelaten mensen?
Cookie-instellingen beheren