Weerbericht:
Wolkenvelden, af en toe regen. Morgen perioden met zon
Verkeersinformatie:
Geen files

Verdere versoepeling toerisme vanaf 15 mei

Toegevoegd: 08-05-2020, 20.39 uur
Verdere versoepeling toerisme vanaf 15 mei
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Manfred Berrevoets

MIDDELBURG - De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) gaat in stappen meer toerisme toestaan in Zeeland. Vanaf 15 mei mag de helft van het aantal toeristische slaapplaatsen worden verhuurd. Hotels, particuliere verhuur, pensions en bed & breakfasts mogen dan helemaal open.


Vanaf nu zijn alleen individuele sanitaire voorzieningen toegestaan (zoals een chemisch toilet). Dit geldt voor alle typen verblijven. Gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen blijven gesloten conform de landelijke maatregelen.  De VRZ wil per 15 mei de regels verder versoepelen. En ook per 29 mei mits de zorg het aankan. De Veiligheidsregio heeft vandaag een stappenplan vastgesteld na overleg met de Zeeuwse burgemeesters, de GGD en de toerismesector.

Uitgangspunt bij de Zeeuwse maatregelen rondom toerisme is dat de maatregelen nooit langer en zwaarder zullen zijn dan nodig. Sinds 1 mei is een beperkte bezetting van de slaapplaatsen weer mogelijk. Als de zorgbelasting zich gunstig blijft ontwikkelen, is ruimte voor een stapsgewijze volgende versoepeling van de maatregelen. Mocht de zorg wel weer zwaarder belast worden, kan VRZ het stappenplan bijstellen en strengere regels instellen.

Een verdere versoepeling van de regels volgt volgens het stappenplan allereerst per 15 mei. Dan mag 50% van het aantal toeristische slaapplaatsen verhuurd worden. Particuliere verhuur, hotels, pensions en B&B wordt dan vrij toegestaan. En de huidige beperkingen in het gebruik van tweede woningen (alleen eigenaar en gezin) vervallen dan.

Per 29 mei volgt een verdere versoepeling van de verhuurmogelijkheden van het aantal slaapplaatsen (75%). Deze stap kan alleen genomen worden als de druk op de zorgcapaciteit acceptabel blijft. Daarnaast is het (blijven) naleven van de maatregelen door inwoners en toeristen van groot belang. De VRZ doet daarom een dringend beroep om de RIVM-maatregelen te blijven opvolgen.

Uit de registratie sinds 1 mei blijkt dat van de toegestane 15% slaapplaatsen momenteel slechts enkele procenten bezet is. Dat heeft mede te maken met het feit dat voor vooral kleinere ondernemers het lastig is om slaapplaatsen te verhuren. Door naar 50% te gaan per 15 mei, is er voor kleine en grote ondernemers meer armslag. VRZ en toeristische sector verwachten dat de werkelijke bezetting ruim onder het maximumpercentage zal blijven. Ook is de landelijke trend dat nog niet veel geboekt wordt.

Voorzitter van VRZ Jan Lonink geeft aan dat steeds de balans gezocht wordt tussen wat de zorg aankan in Zeeland en de ruimte die het toerisme kan krijgen. “Het blijft van belang dat we alert blijven. De VRZ zal de situatie goed blijven monitoren.” Dat kan in Zeeland ook goed, omdat de VRZ sinds het deels toestaan van verhuur een registratiesysteem heeft opgezet. Daarmee kan de bezetting Zeeland breed gemonitord worden. En dat is belangrijk. “In het hoogseizoen verdubbelt of verdriedubbelt het aantal mensen in Zeeland door alle toeristen. Dus we moeten goed op blijven letten of de brede zorgketen het aankan. We zien ook pas deze week voor het eerst dat ziekenhuizen weer aan hun gewone zorg toekomen."

Het Zeeuwse stappenplan is bedoeld om in de pas te gaan lopen met het landelijke beleid en om duidelijkheid en ruimte te scheppen voor ondernemers bij het aannemen van boekingen. Voor iedere versoepeling geldt dat deze teruggedraaid wordt als de druk op de zorg te groot wordt. Vanaf 15 mei kan 50% van de slaapplaatsen verhuurd worden. Vanaf 29 mei wordt dat 75% en dan zou vanaf 1 juli 100% bezet kunnen worden. Ondernemers die slaapplaatsen willen verhuren moeten overnachtingen blijven registreren.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Zolder (10-5-2020 om 11:05)
Veel tweede woningbezitters overnachtten al voordat dit mocht wel degelijk in hun huis. Wanneer men daartegen bezwaar maakte bij de gemeente werd letterlijk gezegd dat men daar niet tegenop trad. Op dit ogenblik worden private tweede woningen al wel degelijk verhuurd aan betalende gasten. De gemeente/ de overheid handhaaft ook hier niet. Verordeningen dienen handhaving te garanderen. Indien niet dan vervalt de geloofwaardigheid van de overheid.
buutenstebinne (9-5-2020 om 19:46)
Ik denk dat er voor die toeristen gewoon maar speciale gebieden aangewezen moeten worden waar ze mogen recreëren. afgelegen stranden, een stuk zeedijk, een zandplaat voor de kust, maar niet in de leefruimte die zeeuwen van de overheid verplicht nodig hebben. 1,5 meter voor zeeuwen, sorry, geen plaats, terug naar uw hotelkamer of caravan dus. Dan gaan die toeristen maar opgehokt binnen zitten voor onze veiligheid en niet andesom.
Zeeuw (9-5-2020 om 11:31)
Duitsers en Belgen houden zich hier totaal niet aan de regelen. In breskens lopen gewoon hele gezinnen in de jumbo en ik kan buiten wachten als ik babyvoeding nodig heb!
Bart boodschap (9-5-2020 om 10:42)
Belachelijk! Straks kan ik weer een uur buiten wachten bij de supermarkt en m'n opa en oma mag ik nog altijd niet bezoeken... Nee maar laat de toeristen maar komen... Wie is de VRZ zonder aan de bevolking te vragen wat wij willen?
Anoniem (8-5-2020 om 22:31)
Vandaag was het alweer belachelijk druk in de supermarkt. Mensen die met zijn 2of 3 komen en met een lege winkelwagen er achteraan komen. Ben het met je een Jan doe dan maar gelijk 100% . Hopelijk denken ze aan het zorgpersoneel die deze 8 weken tergend hard hebben moeten werken. En aan de mensen die hun dierbare hebben verloren
Jan (8-5-2020 om 20:56)
Ronduit belachelijk om binnen zo'n korte tijd zo op te schalen, dan kun je net zo goed gelijk alles 100% open gooien!
Cookie-instellingen beheren