Weerbericht:
Enkele buien, mogelijk met onweer. Maandag wolkenvelden
Verkeersinformatie:
Er zijn 8 meldingen, waarvan 2 files (4 km)

Verhoogd risico op natuurbranden in Zeeland

Toegevoegd: 11-05-2020, 14.45 uur
Een natuurbrand afgelopen zomer bij Wissenkerke op Noord-Beveland.
Een natuurbrand afgelopen zomer bij Wissenkerke op Noord-Beveland.
© Foto: Roland de Jong
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Vanaf vandaag geldt in Zeeland een verhoogd risico op natuurbranden. De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ\0 roept daarom op om extra goed op te letten in de natuur.

Vanaf nu geldt fase twee van het natuurbrandrisico: verhoogd risico. Het is nu niet meer toegestaan om in natuurgebieden open vuur te stoken. "Ook vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk zijn niet toegestaan, net als in de natuur koken met open vuur op vaste brandstoffen, zoals hout of houtskool/briketten", zo is te lezen op de site van de Veiligheidsregio.

Volgens de Veiligheidsregio ontstaan de meeste natuurbranden doordat mensen onvoorzichtig zijn met vuurkorven, barbecues of het weggooien van een sigaret. "Veroorzaak niet per ongeluk een natuurbrand: gooi daarom sigaretten en glas altijd in een prullenbak of neem het mee. Denk ook aan kolen van de barbecue of opgehoopt tuinafval (broei), en parkeer uw auto (met hete katalysator) niet in hoog en droog gras", zo zegt de VRZ.

Natuurbranden ontstaan soms ook door de natuur zelf, bijvoorbeeld door blikseminslag. Soms is echter ook sprake van moedwillige brandstichting. De VRZ roept daarom ook op om alert te zijn op verdachte situaties en deze te melden bij de terreineigenaar of een hulpdienst. "Help mee door foto's/film te maken en onthoud de locatie, persoonskenmerken en bijvoorbeeld een kenteken als u een situatie niet vertrouwt", zo luidt het advies.

Mocht het misgaan, dan is snel blussen natuurlijk erg belangrijk. De brandweer adviseert daarom mensen op hun verblijfplaats altijd blusmiddelen bij de hand te houden. Denk aan een blusdeken, een tuinslang, een brandblusser of desnoods een emmer water. Denk eraan, dat u niet overal in de natuur goed bereik heeft met uw mobiele telefoon.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750