Weerbericht:
Half tot zwaar bewokt en een enkele bui
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 6 km

RIVM: 'De 1,5 meter maatschappij is een lastige opgave'

Toegevoegd: 15-05-2020, 17.02 uur
RIVM: 'De 1,5 meter maatschappij is een lastige opgave'
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Als de corona-maatregelen nog eens zes maanden duren, zien Zeeuwen met name problemen in het houden van anderhalve meter afstand, het beperken van bezoek en het reizen naar het buitenland. Het in acht nemen van extra hygiënemaatregelen zien we daarentegen niet zozeer als een probleem. Dat blijkt uit onderzoek van de GGD Zeeland. Het RIVM laat naar aanleiding van het onderzoek weten dat de 1,5 meter maatschappij "een lastige opgave" is.


Om beter te begrijpen hoe mensen denken over de afgekondigde maatregelen, wat hun drijfveren zijn om zich hier aan te houden en wat de impact op mensen is, hebben de GGD’s, het RIVM en de GHOR in april een groot onderzoek gedaan onder de Nederlandse bevolking. Er deden ook zo’n 2.500 Zeeuwen mee.

Volgens de GGD Zeeland laat het onderzoek zien dat het niet meer schudden van handen de meest gemakkelijk na te leven regel is. Maar liefst 99,4 procent van de ondervraagden gaf aan geen handen meer te schudden. Mensen beperken ook hun bezoek: bijna 94 procent gaf aan niet meer dan drie mensen op bezoek te ontvangen. Bezoek aan mensen met een kwetsbare gezondheid wordt door 89 procent van de mensen uitgesteld, 84 procent ging niet meer op bezoek bij mensen van 70 jaar of ouder.

Vanwege de pandemie van het coronavirus houden mensen hun persoonlijke hygiëne ook beter in acht. “Het in de ellenboog niezen (71%) en het gebruik van papieren zakdoekjes (74%) lukt over het algemeen goed. Meer dan 10 keer per dag handen wassen blijkt veel lastiger te realiseren: dat deed maar 48 procent van de ondervraagde Zeeuwen”, zo laat de GGD weten.

Te dichtbij
De ondervraagden gaven aan dat anderen vaak te dichtbij kwamen als ze boodschappen gingen doen: zo’n 70 procent maakte dit mee. Ook tijdens het werken buitenshuis bleek het vaak lastig om voldoende afstand te houden. Als kinderen buiten gingen spelen of als de hond werd uitgelaten, lukte de meeste mensen dit wel. Hier had nog geen 20 procent de ervaring dat de onderlinge afstand van anderhalve meter in het geding kwam.

Lastige opgave
Het RIVM laat naar aanleiding van het onderzoek weten dat de 1,5 meter maatschappij "een lastige opgave" is. De meeste mensen staan achter de maatregelen rond handen wassen, hoesten en niezen en het gebruik van papieren zakdoekjes als de maatregelen nog eens zes maanden nodig zijn. Het houden van anderhalve afstand vindt 23 procent dan een probleem. Zoveel mogelijk thuisblijven wordt echter door 39 procent als een probleem gezien. Dat geldt ook voor het zo min mogelijk bezoek ontvangen: 37 procent ziet dat niet zitten. Ook het alleen naar het buitenland reizen voor noodzakelijke reizen houdt niet iedereen vol: daarvan zegt zo'n 21 procent dit een probleem te vinden.

Het merendeel van de Zeeuwen stond in april achter de Nederlandse aanpak van het coronavirus: volgens de GGD gaf 65 procent van de geënquêteerden namelijk aan (heel veel) vertrouwen in de aanpak te hebben. Ze zien ook het nut in. Slechts 1 tot 5 procent van de mensen denkt namelijk dat de maatregelen niet of nauwelijks helpen.

Negatieve bij-effecten
Het virus heeft ook voor niet besmette mensen negatieve gevolgen: 30 procent gaf aan zich (veel) meer angstig, somer, gestrest en/of eenzaam te voelen. Ook had 18 procent meer slaapproblemen en liet 44 procent weten minder te bewegen. Tegelijkertijd ging 23 procent meer roken, 12 procent minderde het roken.

Ziek
De meeste Zeeuwen zouden het (heel) erg vinden als ze een ander met het coronavirus zouden besmetten: 92 procent gaf dit aan. Tegelijkertijd gaf 24 procent ook aan het (zeer) onwaarschijnlijk te lijken dat hij of zij zelf corona zou krijgen. Daar tegenover staat wel een groep van 17 procent die het juist (zeer) waarschijnlijk acht het virus zelf op te lopen.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
willem (19-5-2020 om 11:17)
vooral doorgaan met het toelaten van toeristen. zeeland wordt binnenkort weer overspoeld--files in de supermarkten enz. ga dan maar eens de 1.5 meter handhaven. geen schijn van kans.
Peter (16-5-2020 om 19:39)
Rare situatie. Ligt puur aan de Nederlandse mentaliteit. In andere landen dragen ze mondkapjes en houden ze afstand. Nee, hier kan dat niet, raar volkje, maar ik doe er niet aan mee. Als ze ziek worden zijn ze ineens zielig en moeten ze geholpen worden. Laat je niet intimideren mensen.
P (16-5-2020 om 18:46)
Dit is niet alleen zaak voor politie maar ook voor de gemeente, zoals in het verkeer wordt aangegeven dat je bepaalde straten niet in mag. Maar nu tijdens een pandemie mag je een straat of een stad gewoon betreden hoe je wilt. Zorg dat er hier ook een linker en rechterbaan is en je niet in het wilde weg door de stad mag lopen.
tonus b (16-5-2020 om 12:49)
stikstof, windmolens, co2 moe wordt je ervan. mee stoppen en al die miljarden eens aan je eigen land spenderen. rutte heeft alles afgebroken dus eerst maar weer opbouwen vooral de zorg!
vivian (16-5-2020 om 11:51)
meer politie en harder optreden
Jan de filatroop (16-5-2020 om 09:02)
De anderhalve meter maatschappij is/zal zeker een groot probleem worden zoals het rivm zegt.en wat dhr bram goeree zegt is helemaal juist!voor politie/handhaving is dit amper te handhaven.en dit zal nog meer agressie in de hand werken vrees ik..maar nederland heeft nog een groot probleem namelijk het stikstof beleid!ik vraag me af doet het nederland dit zichzelf niet aan allemaal??
Cookie-instellingen beheren