Weerbericht:
In het noorden bewolkt, in het zuiden zon en vooral daar later buien
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 4 km

Burgemeester Mulder: 'Grenssituatie is van de zotte'

Toegevoegd: 05-06-2020, 14.09 uur
Burgemeester Jan-Frans Mulder
Burgemeester Jan-Frans Mulder
© Foto: Gemeente Hulst
Door: Roland de Jong

HULST - Burgemeester Jan-Frans Mulder van de gemeente Hulst vindt de huidige Nederlands-Belgische grenssituatie van de zotte. “Hoe de situatie al sinds 15 maart is en hoe er mee om wordt gegaan, kan echt niet. Dat is geen manier van doen”, zo stelt Mulder in een persbericht.


Samen met enkele Belgische collega’s schreef Mulder eerder al een brief naar Pieter De Crem, federaal Minister voor Binnenlandse Zaken in België. De brief werd mede ondersteund door de Zeeuwse Commissaris van de Koning, Han Polman. Volgens Mulder is op die brief bleef een inhoudelijke reactie daarop uit. “Verder dan een telefoontje van zijn kabinet, kom je niet”, vertelt burgemeester Mulder. “Erg bezwaarlijk”, zo schrijft hij in de persverklaring.

De afgelopen tijd was veel te doen over de vrij plotseling gesloten grenzen. “Mensen konden familie aan de andere kant van de grens niet meer bezoeken. Van Zeeuws-Vlaanderen via België naar Brabant rijden kon niet. Het zorgde voor veel frustratie. Het omrijden kost mensen al weken lang niet enkel veel geld, maar ook veel tijd. Wat er ook werd geprobeerd, er was bij de Belgische overheid geen enkele beweging in te krijgen”, zo stelt Mulder. De provincie Zeeland gaat de gedupeerden nu - op vraag van de Hulster burgemeester - ondersteunen. “Maar het is toch te bizar voor woorden”, zegt burgemeester Mulder.

Verrassing
Volgens de burgervader was niet alleen de sluiting verrassend, ook de aankondiging van Minister De Crem over het plotse toestaan van familiebezoek aan de anderekant van de grens kwam voor Mulder als een verrassing. Mulder: “Dit werd op 29 mei zonder enige vorm van overleg bekend gemaakt. En toen het Ministerieel Besluit op 30 mei 2020 beschikbaar was, bleek daar ook nog in te staan dat winkelen aan de andere kant van de grens weer was toegevoegd. 'Wel alleen met enige vorm van noodzakelijkheid', zoals De Crem er aan toevoegde; dus niet het zogenaamde funshoppen.”

Dat het familiebezoek weer is toegestaan, juicht burgemeester Mulder zeker toe. “Want het was voor veel families een heel vervelende periode en groot gemis. Maar geldt dat voor familiebezoek aan beide zijden van de grens?! Op die vraag is een duidelijk antwoord in België niet te vinden. En hoe zit het met het winkelen? Mag een Zeeuws-Vlaming nu ook over de grens om een boodschap of om te tanken? Ook daar is geen duidelijkheid over. Het blijkt in de praktijk vooral af te hangen van welke Belgische politieman de controle uitvoert. Dat is echt van de zotte!”, aldus burgemeester Mulder.

Teruggestuurd
“Nog steeds worden er mensen komende uit Zeeuws-Vlaanderen aan de Brabantse Wal doodleuk teruggestuurd. En nog steeds zijn er meldingen van boetes vanwege het tanken in België. En dat terwijl we hier in Hulst alweer behoorlijk wat Belgen mogen verwelkomen, die genieten op de terrassen en boodschappen doen in de supermarkten. Die tegenstelling roept irritatie op. Dat is logisch. En dat willen we niet in Hulst. We hebben altijd in goede harmonie samen geleefd hier aan de grens. En dat moet zo blijven. Dat mag niet door onduidelijke en onzorgvuldige communicatie door een overheid worden verprutst!”, concludeert burgemeester Mulder. “Hulst moet Hulst weer worden!”, zo besluit Mulder zijn verklaring.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Buutenstebinneuh (6-6-2020 om 13:03)
Ondertussen sluiten veel horeca zaken zich vrijwillig weer omdat niemand zich aan de regels houd en belgen die niet eens kennen en dus gewoon overal doorheen banjeren. Ondernemers kunnen die stroom wilden niet aan en sluiten dan maar uit vrees voor die belachelijk hoge boetes. Gefeliciteerd politiek , toch een manier gevonden om alles dicht te houden ! De nederlander te bekeuren met draconische boetes en de buittenlander hier een wetteloos vrij bestaan boven de wet te geven. Wederom een totaal averechts resultaat van waar het volk recht op heeft. Het lijkt wel of ze het expres doen.
Moerschans (6-6-2020 om 11:35)
Mulder, maok u eigeuh toch niet zoe druk. Hoe minder mensen naar Belgiet gaan hoe lager de inkomsten. Dan zal dat land nog sneller imploderen. Kunnen we Vlaanderen weer bij het 'rijk' der Nederlanden voegen....sihhhh.
Foute Mensen (5-6-2020 om 17:04)
Typisch de nederlandse overheid in de EU, allemaal mooie lege woorden, miljarden er in gepompt en uiteindelijk is er een provencaalse gemeente ambtenaar die gewoon lekker gaat doen wat ze zelf willen. Overleg ten behoeve van de burger ? moeten hun mond maar houden want zij hebben het voor het zeggen, dan zie je je vrouw, man, kind, oma maar gewoon maanden niet..gewoon doen wat je verteld wordt , of anders..... De typerende narcistische bullebak mentaliteit die nu globaal voor onlusten zorgt. Beter dat de overheid rap eens menselijke manieren aanleert voordat ze hier ook de boel verpesten met hun sociaal gestoorde misplaatste ego's.
Jacob (5-6-2020 om 15:49)
Ik begrijp nog steeds niet dat onze grenzen niet gesloten waren voor buitenlanders. Wij waren niet welkom in België en Duitsland. De regering had de grenzen moeten sluiten. En wat de situatie met de Belgen nu betreft hoor je ze ook niet. Wij hangen er landelijk gewoon maar bij het interesseert ze totaal niets. Ook in Middelburg niet.
Nico (5-6-2020 om 14:55)
Een land zonder een erkende regering, maar wel met talloze deel regeringen en veel ministers voor 1 functie. Links en rechts maken elkaar alleen maar verwijten, vaak is niet duidelijk of een verantwoording bij een gemeente een deelregering of landelijke regering ligt. Zolang alles goed gaat prima, maar nu wordt pijnlijk duidelijk dat België onbestuurbaar is, jammer het is een mooi land met fijne mensen. Tijd voor uitgebreide staatshervormingen.
Dirk (5-6-2020 om 14:39)
Een land kleiner dan Nederland. Vijf afzonderlijke regeringen. Er worden drie talen gesproken. Daar komt nog bij dat die kleine "staatjes" binnen de Federale Staat elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Ik denk dat je toch teveel verwacht dat hieruit ook nog een goede communicatie plaats kan vinden met de buurlanden. Ik heb vele uitstekende Belgische kennissen, van medici tot keiharde loonwerkers. Die willen over een De Crem (Binnenlandse Zaken) Guy Verhofstadt of welke politieker dan ook helemaal niets meer horen. Die noemen België een stuurloos schip, dat langzaam afdrijft op grote rotsformaties. De situatie aan de grens is verwarrend, maar deze is geheel te wijten aan het (zeer) ingewikkelde politieke systeem.
Cookie-instellingen beheren