Weerbericht:
Vannacht enkele buien. Overdag perioden met zon en slechts lokaal een bui
Verkeersinformatie:
Geen files

KNRM sluit jaar af met schot wipperkanon

Toegevoegd: 28-12-2006, 15.27 uur
Door: Roland de Jong
WESTKAPELLE - Traditiegetrouw heeft het reddingsstation van de KNRM in Westkapelle het jaar donderdag afgesloten met een daverend schot uit het wipperkanon.


Met een wipperkanon kan een lijn naar een in nood verkerend schip worden geschoten. Dit gaat gepaard met een flinke knal. Door aan de lijn een speciale broek te hangen kunnen met het toestel drenkelingen van boord gehaald worden.

Tegenwoordig wordt het wipperkanon eigenlijk nooit meer gebruikt voor het doel waarvoor hij op het station werd gezet. Het toestel is tegenwoordig alleen nog te zien tijdens demonstraties en oefeningen.

Achilles
De wipper is voor het laatst ingezet in 1957 bij de stranding van de ‘Achilles’. Met het toestel werden toen negen opvarenden van het gestrande schip gered. Na deze geslaagde reddingsactie was een daadwerkelijke inzet niet meer nodig.

Aan het einde van elk jaar worden er echter toch nog enkele schoten gelost. Dit keer vloog de wipper rond half twee voor het eerst vanaf het strand in de richting van de pier. En met succes. Kort daarop werd de lijn binnengehaald voor een tweede schot. Ook dit ging succesvol.

Inmiddels hadden de redders op de kant de stellage opgebouwd voor de verbinding tussen wal en ‘schip’. Tussen de pier en de truck van de KNRM werd een touwverbinding tot stand gebracht waaraan de speciale broek bevestigd werd. Met de broek werden vervolgens enkele leden van de reddingmaatschappij aan wal gebracht.

Nat maar voldaan klommen zij in de branding uit de broek om vervolgens opgevangen te worden door de collega’s op de kant, zichtbaar genietend van de daverende afsluiting van 2006.


Foto's


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren