Weerbericht:
Van tijd tot tijd onweersbuien. Morgenmiddag veel regen
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 9 km

500 Demonstranten, Abdijplein Middelburg dicht

Toegevoegd: 08-06-2020, 17.19 uur
Door: Tim Koster

MIDDELBURG - Op het Abdijplein in Middelburg is rond 17.00 uur een Black Lives Matter demonstratie van start gegaan. Bij de demonstratie zijn 500 mensen aanwezig: het maximaal aantal toegestane personen. Er worden dus geen extra demonstranten meer toegelaten.


De demonstratie is een initiatief van het Vlissingse raadslid Angelique Duijndam en Lisenne Delgado. Aanleiding voor de demonstratie is het overlijden van de gekleurde Amerikaan George Floyd in de Verenigde Staten. Hij kwam onlangs te overlijden nadat een agent bij zijn arrestatie meer dan acht minuten met zijn knie op de nek van Floyd zat. In Nederland waren afgelopen week al meerdere demonstraties. In Amerika liepen die meermaals uit de hand.

Op de Dam in Amsterdam kwamen duizenden mensen bijeen en werd de onderlinge 1,5 meter niet altijd goed in acht genomen. Dat wil de organisatie vanavond voorkomen. In samenwerking met de gemeente Middelburg zijn diverse maatregelen genomen. In verband met de afstand die vanwege het coronavirus aangehouden moet worden, mag de organisatie maximaal 500 personen toelaten op het Abdijplein.

De organisatie heeft de 1,5 meter afstand gerealiseerd door de demonstratie de vorm te geven van een zogeheten 'sit in’. Dit houdt in dat de demonstranten niet zijn gaan staan maar op de grond zijn gaan zitten. Om de toestroom van deelnemers in goede banen te leiden, heeft de gemeente diverse fietsparkeerplaatsen gecreëerd. Ook zijn er stewards, EHBO’ers en gecertificeerde beveiligers aanwezig.

De demonstratie duurt naar verwachting tot 18.00 uur.


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
willem (11-6-2020 om 03:53)
racisme bestaat in zeeland--maar het is niet weg te krijgen. ikzelf heb een gekleurde vrouw en zelfs zij moet lachen om dat stel wat zwarte piet racistisch noemt. ben 86 jaar--opgegroeid met sjors en sjimmie van de rebellen club. niemand sprak van racisme--het was toen een onbekend woord. zwarte piet--een KINDERfeestje. en niemand zei dat zwarte piet niet kon. maar toen de nieuwe medelanders arriveerden werd allen ineens racisme. ik ben TEGEN discriminatie--maar tegen de anti zwarte piet brullers zeg ik: "woon je hier, pas je aan aan ONZE cultuur , kun of wil je dat niet dan hoor je hier niet thuis en kun je beter terug gaan naar waar je vandaan komt. als ze zelfs een kinderfeestje niet kunnen accepteren--ga dan weg..
Rien (10-6-2020 om 12:18)
Waar ik persoonlijk mijn vraagtekens bij zet na het bekijken van de fotoreportages is of 'BLM' wel een doel is waar in Nederland voor te strijden valt? Volg de fotos eens. Kijk eens welk pad er (bewust) is gelopen. Er zit een kleine groep vooraan met leuzen op borden. Vervolgens kan je op iedere foto 1 van diezelfde leuzen terug zien. Dezelfde hoek is dus langs 40 kanten gefotografeerd. Je kan duidelijk zien dat de de verhouding ongeveer 20 op 1 is 'met kleurtje'. Demonstreren tegen racisme en een demonstratie voor BLM zijn 2 totaal verschillende dingen. Als de opkomst meerendeels 'zonder kleurtje' is, is het probleem niet zo groot als men wilt doen lijken. Of zijn de afwezigen die 'verborgen racisten' waar het schijnbaar zo vol mee zit?
Mar (10-6-2020 om 10:58)
Ja-Ja Die laatst zin is zeer bekend, iedereen heeft gekleurde vrienden. Maar de kern van uw betoog is duidelijk, het was toch maar een crimineel dus och.....
Ja-Ja (10-6-2020 om 08:39)
Zomaar . Wist u dat de"Martelaar" G.Floyd 5 jaar in de gevangenis heeft gezeten voor gewapende overval. Wist u dat de"Martelaar"G.Floyd" een pistool op een zwangere vrouw had gezet. Nu werd hij gearresteerd ivm geldfraude. G.Floyd was geen lekkertje. Maar daar praat NPO en de oa gekleurde gemeenschap niet over. De politieagent ging té ver maar waarom ging hij niet zonder verzet mee naar Politieburo. Ze laten alleen de laatste verschrikkelijke beelden zien. Iedereen en ook de gekleurde medemens moet het zonder het gekles over racisme eerlijk benaderen. P.s Ik ben 74 en nooit problemen met gekleurde personen gehad en zelfs vrienden.
Douwe dabert (9-6-2020 om 17:46)
Zwarte piet moet gewoon kunnen en dan het liefste zo zwart mogelijk. Al dat gezeur om niets.
M Zutekouw (9-6-2020 om 16:30)
@Publike Rechter Als jij nou zelf eens begint met dat zinnetje in HOOFDLETTERS.
Cookie-instellingen beheren