Weerbericht:
Vrij warm weekeinde met af en toe onweersbuien
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 2 km

Vliegtuigbom tot ontploffing gebracht bij Philippine

Toegevoegd: 12-06-2020, 19.11 uur
De overlast voor de omgeving was zeer beperkt.
De overlast voor de omgeving was zeer beperkt.
© Foto: Gemeente Terneuzen
Door: Manfred Berrevoets

PHILIPPINE - Vanmiddag heeft de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) een vliegtuigbom gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Dit vond plaats in een weiland van Staatsbosbeheer aan de Isabellaweg in Philippine.


De Engelse 500-ponder uit de Tweede Wereldoorlog was door twee personen met een metaaldetector niet ver daar vandaan ontdekt. De overlast voor de omgeving was zeer beperkt. Er werd een gebied van 200 meter rond de springlocatie afgezet. Binnen deze straal lagen geen woningen. Er was dan ook geen ontruiming nodig.

Burgemeester Jan Lonink: “We waren verrast dat op deze locatie in de polder nabij natuurgebied Braakman-Zuid deze 500-ponder werd gevonden. Gezien de bombardementen in de regio in de Tweede Wereldoorlog geen voor de hand liggende locatie. Volgens de EOD is het ook mogelijk dat de bom er niet gedropt is, maar geplaatst is als vernielingslading om bijvoorbeeld de dijk op te blazen. Ondanks dat de vliegtuigbom geen ontstekers meer had, is zo’n ruiming toch altijd weer een spannende operatie. Ik ben blij dat alles volgens plan is verlopen.”

De ontploffing is op verzoek van de gemeente zo geheim mogelijk gedaan. In deze coronatijd wilde de gemeente voorkomen dat er veel mensen naar de ontploffing zouden komen kijken.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren