Weerbericht:
Van het westen uit af en toe zon en geleidelijk afnemende wind
Verkeersinformatie:
Geen files

Groen licht voor brandweerkazerne Renesse

Toegevoegd: 29-12-2006, 13.16 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
RENESSE - Het dagelijks gemeentebestuur ziet geen problemen voor de bouw van een nieuwe brandweergarage voor de post Renesse. Het gaat om een zogeheten uitrukgarage aan de Hogezoom 141b, de locatie van de voormalige gemeentewerkplaats.


Vanwege een aantal vrijkomende locaties in Renesse is het voorontwerp-bestemmingsplan ’Inbreidingslocaties Renesse’ opgesteld. Dit plan voorziet in de invulling van de plekken die zijn vrijgekomen nadat diverse ondernemingen zijn verhuisd naar het nieuwe bedrijventerrein aan de Lagezoom.

In het plan is voor de plek waar de nieuwe brandweergarage wordt gepland, de bestemming ’maatschappelijke doeleinden’ opgenomen. Deze bestemming laat de bouw van de garage toe en het college van B en W heeft dan ook besloten de procedure op te starten die nodig is om een vrijstelling voor de bouwaanvraag te kunnen verlenen.

Met de nieuwe garage gaat een lang gekoesterde wens van de brandweerpost Renesse in vervulling. Het huidige pand aan de Korte Reke is te oud, voldoet niet aan de eisen van de tijd en er zijn te weinig parkeerplaatsen in de directe omgeving.

Lange tijd is het de bedoeling geweest dat de nieuwe brandweergarage ook op het bedrijventerrein aan de Lagezoom zou verrijzen. De locatie bleek echter ongunstig uit te pakken met het oog op de aanrijtijden. Volgens brandweercommandant F. Pijnenborgh zou die plek vooral ongunstig zijn voor de hulpverlening aan de bovenkant van de Westhoek. Het terrein van de voormalige gemeentewerkplaats bleek veel gunstiger uit te pakken.

De oude brandweergarage aan de Korte Reke is een van de oudste van Schouwen-Duiveland. Dit achttiende-eeuwse pand is voor een deel een rijksmonument. Ondanks de op handen zijnde nieuwbouw moest er begin dit jaar nog voor circa tienduizend euro aan dit pand worden verspijkerd. In het houtwerk werd forse schade door bruinrot en de bonte knaagkever geconstateerd. Sommige delen bleken zo ernstig aangetast dat herstel niet langer kon worden uitgesteld.

Volgens wethouder R. van der Wekken is op dit moment nog niet bekend wat er met het oude pand gaat gebeuren als de nieuwe brandweergarage aan de Hogezoom er eenmaal staat.

„Daar moet eerst eens goed naar worden gekeken, want het zit daar allemaal zo dicht op elkaar. De slaapkamer van de buurman zit als het ware in de brandweergarage, of andersom. We kunnen deze plek dus niet zomaar bestemmen als inbreidingslocatie voor woningbouw. Bovendien zullen we te maken hebben met het feit dat hier gedeelte om een monumentenpand gaat“, laat Van der Wekken weten.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren