Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
8 files van totaal 17 km

Peiling coronavirus: Afstand houden steeds moeilijker

Toegevoegd: 19-06-2020, 18.27 uur
Peiling coronavirus: Afstand houden steeds moeilijker
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Tim Koster

MIDDELBURG - Om beter inzicht te krijgen in de invloed van de corona gedragsmaatregelen op het dagelijks leven en welzijn van Nederlandse burgers en de mate waarin het ze lukt om de gedragsregels op te volgen is het RIVM samen met 25 GGD'en half april een vragenlijstonderzoek gestart. Hieruit blijkt dat afstand houden steeds moeilijker wordt.


Het onderzoek vond iedere drie weken plaats. Van 17 april tot en met 24 april 2020 is de eerste meting uitgevoerd. Van 7 mei tot en met 12 mei de tweede. De derde meting was van 27 mei tot en met 1 juni. In totaal deden 1261 Zeeuwen mee aan het onderzoek. De gegevens laten de resultaten zien van respondenten die aan alle drie de metingen hebben meegedaan. De resultaten zijn niet zomaar te vertalen naar de totale bevolking van Zeeland. Ze geven wel een indicatie, aldus de GGD Zeeland.

Het percentage deelnemers dat aangeeft zich te houden aan de hygiënemaatregelen, zoals handen wassen en hoesten of niezen in de elleboog, is redelijk stabiel gebleven. Na verloop van tijd geven minder deelnemers aan zich aan de 1,5 meter afstand te houden. In vergelijking met de eerste meting is een afname van 9% te zien van het aantal mensen dat afstand houdt. Ook de maatregelen zoals niet meer dan drie mensen op bezoek door minder deelnemers opgevolgd. Hoe meer mensen elkaar weer ontmoeten, hoe belangrijker het is dat mensen zich aan de maatregelen houden die nog wel gelden, zoals de hygiënemaatregelen.

De grootste afname is te zien in het aantal deelnemers dat aangeeft (veel) angstiger te zijn dan voor de coronacrisis. Dit percentage is met 17% afgenomen ten opzichte van de eerste meting. Voor somberheid is de daling 11%. Uit de resultaten van de derde meting blijkt dat 63% van de Zeeuwse respondenten (In Nederland ligt dit op 58%) enigszins of sterk eenzaam is. Dit is een afname van 9% ten opzichte van de eerste meting. Bij de eerste meting was 71% enigszins of sterk eenzaam.

Via de website van de GGD Zeeland is de complete infographic te vinden met alle resultaten van de peilingen.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Mike (19-6-2020 om 21:09)
In het begin moesten we dit en dat, zus en zo... Allemaal om de ic's te ontlasten. De besmettingen omlaag en minder zieken te krijgen. Ouderen en zwakkeren beschermen... Nu een aantal maanden verder. Het volk, samen, hebben gehoorzaamd en het is gelukt om het virus kleiner te krijgen. Maar... nog steeds moeten we van alles en mogen we nog steeds niet veel. Ra ra politiepet? Kap de 1,5mtr!
Cookie-instellingen beheren