Weerbericht:
Op veel plaatsen bewolkt, maar vooral in het zuid(oost)en later ook zon
Verkeersinformatie:
Geen files

Doorzoekingen NVWA vanwege illegale doping

Toegevoegd: 01-07-2020, 14.09 uur
Medewerkers van justitie bij één van de invallen.
Medewerkers van justitie bij één van de invallen.
© Foto: Roland de Jong
Door: Tim Koster

GOES - De invallen die diverse opsporingsdiensten dinsdagmorgen hebben gedaan in een woning in Goes en een pand in Heinkenszand hadden te maken met een onderzoek naar illegale doping. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vandaag bekend gemaakt.


De invallen hebben te maken met een lopend strafrechtelijk onderzoek naar handel in verboden prestatieverhogende middelen. De rechercheurs hebben onder meer bedrijfsadministratie, capsuleermachines en een aanzienlijke hoeveelheid Selectieve Androgeen Receptor Modulatoren (SARM’s) in beslag genomen. Ook is er conservatoir beslag gelegd op onroerend goed en banktegoeden. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) en staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Het onderzoek startte nadat de Douane een zending SARM’s onderschepte. Het is een verzamelnaam voor verschillende verboden prestatieverhogende middelen. Een deel ervan valt onder de definitie geneesmiddelen. Voor het verhandelen van geneesmiddelen is een vergunning nodig. Ook moet er een toelating voor de middelen zelf zijn afgegeven. Het Zeeuwse bedrijf wordt ervan verdacht zonder vergunning te handelen in niet-toegelaten geneesmiddelen. Vermoedelijk bestelt het bedrijf de middelen bij leveranciers buiten de Europese Unie, vult er capsules mee en verkoopt ze vervolgens via een website aan afnemers in binnen- en buitenland.

‘’Producten in het illegale circuit zijn vaak onbetrouwbaar, bijvoorbeeld omdat er andere stoffen in kunnen zitten dan op het etiket staan. Dat geldt ook voor SARM’s. Deze vorm van doping wordt doorgaans aangeboden in capsules en als poeders. Het gebruik ervan neemt in snel tempo toe onder sporters. Naar de langetermijneffecten van SARM’s is nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan. Wel is duidelijk dat het gebruik ervan gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Artsen en gebruikers melden ernstige bijwerkingen als leverfalen, nierfalen, hoge bloeddruk, haarverlies, huiduitslag, impotentie, agressie en verslechterd zicht.’’ Aldus de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

De NVWA-IOD heeft conservatoir beslag gelegd op onroerend goed en banktegoeden. Door uit voorzorg beslag te leggen op vermogen kunnen verdachten het niet meer wegsluizen. Na een veroordeling door de rechtbank kan het geld dat is verdiend met illegale activiteiten daardoor worden afgepakt.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
GsN (3-7-2020 om 01:44)
tsjaa..
Yasko (2-7-2020 om 22:54)
Wat een overdreven gedoe zeg, “pluk ze”, jaren de bak in? Pedofielen, moordenaars etc krijgen amper celstraf en iemand zou voor dit jaren de bak in moeten? Opbokken leeghoofd
Steroide Patsers met hun dure huizen (1-7-2020 om 17:46)
Drugsdealers dus. Hier hoort de "pluk ze" regeling op. Alle bezittingen verbeurt verklaren en jaren de bak in.
Jaap (1-7-2020 om 15:22)
En nu de vaart erin houden en dit uitschot geen kans meer geven in de toekomst. Wat mij betreft gelijk opruimen, ze zijn geen proces waard, waardoor er kosten bespaard worden, en er is geen zwaar beveiligde rechtbank en gevangenis meer nodig als compensatie.
Cookie-instellingen beheren