Weerbericht:
Wolkenvelden, af en toe regen. Morgen perioden met zon
Verkeersinformatie:
Geen files

Strikte regels voor organiseren evenementen

Toegevoegd: 02-07-2020, 22.35 uur
Strikte regels voor organiseren evenementen
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Tim Koster

MIDDELBURG - De nieuwe versoepelingen in Nederland maken het mogelijk dat er per 1 juli evenementen plaats kunnen vinden. Daarbij gelden strikte regels om ervoor te zorgen dat activiteiten veilig zijn voor bezoekers. Dat vraagt van organisatoren extra inspanningen in de voorbereiding. De Zeeuwse burgemeesters hebben met elkaar uniforme criteria bepaald voor de beoordeling van evenementenaanvragen. Het gaat hier om zogenaamde kleinere 0- en A-evenementen zoals kermissen en jaarmarkten. Er volgt vanuit het Rijk nog een toetsingskader voor de grotere B- en C-evenementen. Deze wordt volgens de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) volgende week verwacht.


De Zeeuwse gemeenten toetsen de aanvragen voor de kleinere evenementen op verschillende maatregelen om de stromen van groepen mensen te scheiden. Een evenement moet voldoende ruimte bieden zodat 1,5 meter afstand toepasbaar en controleerbaar is. Bij een evenement met zitplaatsen moeten deze ook daadwerkelijk gebruikt worden en volgens RIVM-maatregelen beschikbaar zijn. In de kustprovincie Zeeland verwachten de Zeeuwse gemeenten veel drukte de komende periode in verband met het zomerseizoen. Gemeenten zullen bij een evenementen aanvraag ook kijken naar de invloed van andere evenementen die op een gelijktijdig tijdstip plaatsvinden en hierdoor bij elkaar voor een te grote drukte zorgen. Zeker voor kernen die zonder evenement al veel bezoekers ontvangen is dit van invloed op de aanvraag. Het doel is om ruimte te geven voor wat kan, maar tegelijkertijd ook om te grote drukte en daarmee besmettingen te voorkomen.

Ook het kermisseizoen is weer begonnen en de versoepeling van de maatregelen staat toe dat gemeenten onder voorwaarden een kermis toestaan. Elk beoogde kermis wordt door de gemeente getoetst op de RIVM-maatregelen en moet aan deze eisen voldoen. In de noodverordening vallen kermissen onder dezelfde categorie als pretparken. Bij een kermis moet er dus doorstroom van het publiek zijn en 1,5 meter afstand moet toepasbaar zijn. Bezoekers komen binnen via een duidelijk gehanteerde ingang en gaan via een uitgang weer naar buiten. Gemeenten kunnen tot de beoordeling komen dat door reguliere drukte of vanwege een kermis of ander evenement er een te grote toeloop ontstaat en dat de RIVM-maatregelen niet meer mogelijk zijn.

De nieuwe noodverordening is terug te vinden op de website ZeelandVeilig van de Veiligheidsregio Zeeland. https://www.zeelandveilig.nl/meldingen/zeeuwse-maatregelen-coronavirus1

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Moeder (3-7-2020 om 16:36)
Hoera, in september een karolingenmarkt in Souburg???!! Enne, Classic, een heeeeleboel mensen....
jf (3-7-2020 om 14:57)
Als de regels er zijn, laten we die dan naleven. Tjonge als volwassen mensen moet je je verstand gebruiken. IS DAT ZO MOEILIJK
Vlissingse (3-7-2020 om 11:21)
Helemaal eens met Ja-Ja ! Dit gaat om veel meer dan Corona, het gaat om macht . Het is één groot duivels spel .
Ja-Ja (3-7-2020 om 08:30)
De dictatuur zet zich in alle gelederen door. De zogenaamde heerser vinden zich zo belangrijk. Einde van de democratie zet zich door. Als die er wel eens is geweest ?
Wim (3-7-2020 om 06:59)
Ik ben ongerust dat we de nieuwe regels weer gaan overschrijden wat zeer jammer is
Classic (3-7-2020 om 06:49)
Wie geloofd er nog in ?
Cookie-instellingen beheren