Weerbericht:
Bewolkt, van tijd tot tijd (mot)regen en morgen ook vrij veel wind
Verkeersinformatie:
3 files van totaal 9 km

Koolmonoxide- alarm op cacaoschepen

Toegevoegd: 31-12-2003, 09.51 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant (PZC)
TERNEUZEN - De autoriteiten in Terneuzen en Vlissingen zijn sinds dinsdagavond in staat van alarm. In de havens komen 26 schepen geladen met afval, afkomstig van de cacaobrand in Wormer. Op die schepen is een (sterk) verhoogde concentratie koolmonoxide aangetroffen. Tegen elf uur dinsdagavond waren zeven schepen in Terneuzen gearriveerd en twee in Vlissingen. De rest is nog onderweg.

Sinds dinsdagavond zes uur is een beleidsteam in Terneuzen bijeen waarin de burgemeester zit, alsmede vertegenwoordigers van de regionale en landelijke politie, brandweer en geneeskundige diensten. Later op de avond is eenzelfde team bij elkaar gekomen in Vlissingen.

De sterke concentratie van het dodelijke koolmonoxide kwam bij toeval aan het licht omdat op één van de schepen ter hoogte van Wemeldinge een kleine ontploffing plaatsvond. De ontploffing is veroorzaakt door laswerkzaamheden maar heeft verder geen gevolgen gehad. Voor de brandweer was het wel aanleiding om aan boord metingen te verrichten.

Toen bleek dat de concentratie koolmonoxide veel te hoog was. Hoe die verhoogde concentratie is ontstaan kon burgemeester J. Lonink, van het beleidsteam in Terneuzen dinsdagavond nog niet zeggen. ,,We wisten niet eens dat die schepen hier naar toe zouden komen. Ik ga er wel vanuit dat het met de vergunningen goed geregeld was, maar ik vind het zeer verontrustend dat zo kort na die brand het afval door heel Nederland gesleept wordt, richting Zeeland. Ik heb al eens eerder gezegd dat de Kanaalzone niet de afvalput van Nederland moet worden. Misschien is er toch onderweg iets van broei ontstaan. We hebben inmiddels contact gehad met iemand van de brandweer in Wormer. Die zegt dat metingen verricht zijn voordat de schepen vertrokken en dat er toen niets aan de hand was.``

Noodverordening
Van de schepen die tot nu toe in Terneuzen en Vlissingen arriveerden, is de bemanning van boord gehaald. Langdurig verblijf in deze gevaarlijke dampen brengt onaanvaardbare risico`s met zich mee. ,,Het vertrek van boord is gelukkig vrijwillig gebeurd. Het gaat om binnenvaartschepen waar veelal gezinnen op zitten. Die waren toch al van plan om de jaarwisseling bij vrienden of familie door te brengen. We hadden wel een noodverordening achter de hand om de bemanningsleden te evacueren. Wij hebben de betrokken mensen een hotel aangeboden maar daar maakte tot nu toe niemand gebruik van.``

De boten die nog onderweg zijn, zijn inmiddels door Rijkswaterstaat en de politie te water op de hoogte gebracht van de situatie en aan boord zijn voorzorgsmaatregelen genomen. Zolang de ruimen voldoende geventileerd worden is er niets aan de hand, zegt Lonink. De schepen worden zo snel mogelijk gelost en het afval wordt verwerkt bij Heros in Sluiskil en Hoondert in Vlissingen, in opdracht van Delta Milieu. Tijdens het lossen verricht de brandweer continu metingen. ,,Er kunnen nogal wat chemische en biologische reacties ontstaan. Dat moeten we voortdurend in de gaten houden.``

De koolmonoxide heeft volgens Lonink geen gevolgen voor de volksgezondheid. In de omgeving van de schepen wordt ook gemeten en dat heeft geen verhoogde concentraties opgeleverd. Lonink verwacht in de komende dagen meer schepen. In totaal komen dertien schepen naar Vlissingen en dertien naar Terneuzen.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren