Weerbericht:
Zonnig en landinwaarts zomers warm
Verkeersinformatie:
4 files van totaal 16 km

Witte Kruis Zeeland start met nieuwe vorm van acute zorgverlening

Toegevoegd: 14-07-2020, 11.24 uur
Witte Kruis Zeeland start met nieuwe vorm van acute zorgverlening
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Tim Koster

MIDDELBURG - Het Witte Kruis start in de regio Zeeland met een pilot waarbij verpleegkundig specialisten worden ingezet om nog betere zorg te kunnen bieden op het juiste moment en de juiste plaats. Een verpleegkundig specialist heeft aanvullende medische kennis en vaardigheden waardoor patiënten vaker thuis behandeld kunnen worden. Dat heeft als effect dat er minder vervoer naar de spoedeisende hulp en andere zorginstellingen nodig is. Deze nieuwe vorm van acute zorgverlening moet de druk op het zorgsysteem verminderen.


In de pilot krijgt een verpleegkundig specialist de functietitel master ambulancezorg. De bevoegdheden van de master ambulancezorg zitten tussen die van een verpleegkundige en een arts in. De master ambulancezorg mag extra medische handelingen verrichten die het ambulancepersoneel niet mag doen. Het gaat dan om handelingen zoals het geven van sterkere medicatie tegen de pijn, het maken van een echo, het hechten van wondjes of starten met een medicijnbehandeling.

Op dit moment worden patiënten vaak laagdrempelig naar de spoedeisende hulp gebracht terwijl het probleem ook door een huisarts had kunnen worden opgelost. De capaciteiten van een master ambulancezorg kunnen hier positief aan bijdragen, bijvoorbeeld door het stellen van een diagnose, voorschrijven van medicatie en eventueel opstarten van een behandeling in de thuissituatie. Bij de start van de pilot krijgt de master ambulancezorg nog patiënten toegewezen door de ambulancemeldkamer. Het streven is een snelle aansluiting van de huisartsenposten bij de pilot.

Steeds vaker zijn verpleegkundig specialisten werkzaam buiten het ziekenhuis. Bij regionale ambulancedienst Brabant Midden West Noord loopt sinds 1 januari 2019 een pilot waarbij verpleegkundig specialisten worden ingezet.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Remco (14-7-2020 om 23:26)
@praat gewoon wat is er mis aan deze titel? We leven in 2020 en niet in de tijd van de VOC. Niet steeds ouwe koeien uit de sloot halen
praat gewoon (14-7-2020 om 17:18)
Master ? de slaven van de VOC hadden een master..
Cookie-instellingen beheren