Weerbericht:
Overdag in het noorden zon, in het zuiden wolkenvelden
Verkeersinformatie:
Geen files

Schuurbrand Beoostenblijsestraat Axel onder controle

Toegevoegd: 16-07-2020, 19.28 uur
De brand in de schuur is waarschijnlijk ontstaan door broei in het hooi.
De brand in de schuur is waarschijnlijk ontstaan door broei in het hooi.
© Foto: Tim Koster
Door: Tim Koster

AXEL - De brandweer heeft de brand die woensdagmiddag uitbrak in een schuur vol met hooibalen aan de Beoostenblijsestraat in Axel, onder controle. Rond het middaguur werd door de Officier van Dienst het sein brand meester gegeven.


Volgens de brandweer is er woensdagmiddag waarschijnlijk broei ontstaan in het hooi in de schuur. De brandweer startte woensdag rond 16.15 met het leeghalen van de schuur. Hiervoor werd in eerste instantie een blusvoertuig, ondersteund door een waterwagen, ingezet. De stro- en hooibalen werden naar buiten gereden en buiten de schuur afgeblust.

Rond 21:30 uur constateerde de Officier van Dienst dat de temperatuur achterin de schuur verder opliep waarop verder opgeschaald werd. Onder andere extra blusvoertuigen kwamen ter plaatse evenals een grootschalig watertransportsysteem om te voorzien in voldoende bluswater. Ook kwam er een waterwagen ter plekke en werd de Cobra-eenheid ingezet. Met deze eenheid kan onder hogedruk worden geblust in de hooibalen, zodat deze van binnenuit worden gekoeld.

Tijdens de nacht is de brandweer druk bezig geweest met het verder leeghalen en blussen van het hooi in de schuur. Ook zijn de brandweerlieden die al langere tijd ter plekke waren afgelost door andere eenheden. Halverwege de nacht werd de situatie in de schuur te gevaarlijk om door te gaan en is de brandweerinzet vanaf buiten vervolgd. Vanaf 05.00 uur werden ook de werkzaamheden in de schuur weer opgestart.

Donderdag rond het middaguur kon door de Officier van Dienst het sein brand meester gegeven worden. Ongeveer 10 procent van de schuur was toen nog gevuld met hooi. De balen waren kapot gebrand, waardoor het hooi met een verreiker in een wagen geladen moest worden. Daarna werden deze afgeblust en naar buiten gebracht. Nadat de wagen was gelost werd het hooi buiten nogmaals afgeblust.

Aan het einde van de middag waren, na een zeer lange brandweerinzet, de laatste resten afgeblust. De laatste spullen konden worden opgeruimd waarna ook de laatste brandweereenheden terug naar de kazerne konden keren. Ondanks de forse schade aan de schuur heeft de brandweer deze wel weten te behouden.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren