Weerbericht:
Wisselend bewolkt en soms wat lichte (mot)regen. Vanmiddag veel wind
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 5 km

Eerst brand, daarna explosie zuurstofcilinder

Toegevoegd: 04-08-2020, 14.06 uur
Bij de brand kwam een 64-jarige bewoner om het leven.
Bij de brand kwam een 64-jarige bewoner om het leven.
© Foto: Roland de Jong
Door: Roland de Jong

VLISSINGEN - De oorzaak van de brand die donderdag in Vlissingen het leven eiste van een 64-jarige man kan niet meer worden achterhaald. Wel is duidelijk dat de explosie werd veroorzaakt door een aanwezige zuurstofcilinder. Dat meldt de politie na uitgebreid onderzoek.


De omgeving van een flatgebouw aan de Hogeweg werd donderdag rond rond 20.50 uur opgeschrikt door een harde knal, gevolgd door een felle uitslaande brand. Drie flatbewoners bleken lichtgewond te zijn geraakt. Een vierder werd per ambulance naar een ziekenhuis gebracht en in de flat waar de explosie plaatsvond, werd een overleden persoon aangetroffen. Het bleek te gaan om een 64-jarige bewoner.

Volgens de politie is de afgelopen dagen uitgebreid onderzoek gedaan door zowel de politie als de brandweer. De man in kwestie had op medische gronden een zuurstofcilinder in huis. "Deze is door de brand geëxplodeerd maar wat de exacte oorzaak van de brand is geweest, valt door de explosie niet meer te achterhalen”, zo vertelt de politie. Duidelijk is dus wel dat de cilinder bij de brand is ontploft. “Door de brand is de druk in de cilinder extreem hoog geworden. Dit apparaat heeft geen intern overdrukventiel, waarna de cilinder uit elkaar is geklapt”, zo zegt de politie.

Eerder werd door de politie en het Openbaar Ministerie (OM) overigens al geconcludeerd dat geen sprake was van brandstichting. Wat wel de exacte oorzaak van de brand is geweest, valt door de explosie volgens de politie niet meer te achterhalen. Het brandonderzoek is nu afgesloten.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
John (5-8-2020 om 16:59)
Pure zuurstof maakt van elk klein vonkje al een vlammenwerper. Daarom mogen mensen met zuurstof ook niet meer op gas koken, eigenlijk geeneen ding wat een vlam heeft of vonkt. Wat nog vaak gebeurd is dat mensen wel blijven roken, zelfs als ze aan de zuurstof zitten. Je kan er dan vergif op innemen dat dit een keer dit gaat. Dit was ook een verstokte roker.
Grote Smurf (5-8-2020 om 02:14)
@ Jay, Via mijn vroegere lasschool heb ik geleerd dat zuurstof wel degelijk brand en dit heeft een leering van die lasschool moeten bekopen met ernstige brandwonden over zijn hele lichaam. Deze jongen wilde zijn overal even schoonblazen met zuurtstof uit een zuurstoffles. Toen hij weer ging zitten en ging lassen stond hij ineens in lichterlaaien. Dit was het resultaat van zuurstof alleen en hier kwam verder geen enkel ander brandbaar gas bij kijken. Kortom, tijd om jezelf even bij te scholen. Bij hoge concentraties zuurstof is brand wel degelijk een feit waar rekening mee gehouden moet worden. Ook tijdens een onderzoek.
Grote Smurf (4-8-2020 om 21:29)
Wat nu ineens ontbreekt in de gehele analyse is de gaslucht die bewoners voor de explosie er was hebben geroken. Zuurstof ruik je niet. Je zou dan eerder zeggen dat de woning eerst met gas van het fornuis is gevuld en dat de explosie ook de zuurstoffles heeft lekgeslagen. En zuurstof alleen al kan met een vonkje al een grote brand verzoorzaken. Het lijkt mij dus eerder het geval dat door de explosie de brand is ontstaan maar wie ben ik.
Jay (4-8-2020 om 21:03)
het is eerst brand en daarna de explosie waarna de brand uitslaand geworden is. Zuurstof brand niet. Het versneld het proces en bij het te warm worden van de fles explodeerd de fles en zal
Kees (4-8-2020 om 18:19)
wat is het nou? Eerst brand, daarna explosie van de zuurstofcilinder. De omgeving van een flatgebouw aan de Hogeweg werd donderdag rond rond 20.50 uur opgeschrikt door een harde knal, gevolgd door een felle uitslaande brand Waarschijnlijk het laatste. Het betreft een patiënt met COPD die overdag een klein flesje bij zich heeft van 8 uur zuurstof, dat kon hij thuis vullen uit de grote fles. Die werd elke maand of 2 maanden omgewisseld door een gespecialiseerd en gecertificeerd bedrijf. Er is echter een lekkage ontstaan, en aangezien van elke liter vloeibare zuurstof 800 liter gas vrijkomt krijg je een explosie. Het vloeibare zuurstof word gekoeld tot -173 graden
Cookie-instellingen beheren