Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Watersporters zelf verantwoordelijk bij niet-spoedeisende hulp

Toegevoegd: 11-08-2020, 18.41 uur
Watersporters zelf verantwoordelijk bij niet-spoedeisende hulp
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Tim Koster

MIDDELBURG - Watersporters zijn per 17 augustus 2020 zelf verantwoordelijk om maritieme assistentie te regelen bij niet-spoedeisende hulp. Het gaat hierbij om situaties waarbij er geen acuut gevaar is voor levens en/of vaartuigen. Voorbeelden daarvan zijn motorpech en hulp bij het slepen van een vaartuig naar een haven. Bij gevaar dient de Kustwacht wel nog altijd ingeschakeld te worden.


Voorheen kon contact worden opgenomen met de Kustwacht die vervolgens automatisch reddingboten van de KNRM alarmeerde. “De vergelijking met de situatie op de weg kan gemaakt worden. Bij autopech, bel je een wegenwacht en niet het alarmnummer 112. De Kustwacht heeft een meldkamer voor noodsituaties. De watersporter is zelf verantwoordelijk voor een goede voorbereiding. Daar hoort nu dus ook de vraag bij: wat als ik pech heb? Wie bel ik dan?” licht Hoofd Operaties Edwin van der Pol toe.

Vanaf 17 augustus wordt dus een uitvraagprotocol gehanteerd wanneer de Kustwacht wordt gebeld. Op basis daarvan wordt bepaald of de hulpvraag spoedeisend is. Is dat het niet, dan wordt de hulpvrager verzocht om zelf contact op te nemen met een hulpverlener. Bij twijfel over spoedeisend of niet-spoedeisend zal altijd de KNRM gealarmeerd worden. Het kan zijn dat in eerste instantie de hulpvraag niet-spoedeisend is, maar door omstandigheden er toch een noodgeval ontstaat. Dan moet onmiddellijk de Kustwacht geïnformeerd worden zodat de noodhulp, de zogeheten ‘Search and Rescue’, direct opgestart kan worden.

Hulpvragers die niet in contact kunnen komen met een hulpverlener zullen wel nog altijd geholpen worden door de Kustwacht. De Kustwacht zal dan zelf contact opnemen met de hulpverleners waarop de hulpverleners weer contact op zullen nemen met de hulpvrager. Een lijst van (commerciële) hulpverleners die actief zijn op de Zeeuwse wateren is te vinden op de website van de Kustwacht.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
anoniem (11-8-2020 om 20:16)
@Jac waarom gaat dit donateurs kosten????. Als je nu de laatste dagen via hv-zeeland lees voor wat voor "onzin/onkunde" van de watersporters moeten uitrukken dan kunnen ze niet anders dan deze regel in te voeren. De knrm is er voor noodgevallen en niet voor deze stomme toeristen die denken we kunnen niet naar het buitenland met de camper/caravan dus kopen we maar een boot. De knrm komt wel "gratis" in ruil voor een donateurschap.
will (11-8-2020 om 19:51)
Alle booten en bootjes belasting laten betalen net als met auto`s Bij hulp de rekening naar de eigenaar.
vraag maar aan je moeke of ze je komt redden (11-8-2020 om 19:26)
was het ook niet hoog tij(d) ? de meeste watersporters vertikken het gewoon om ook maar het simpelste goedkoopste onderhoud te doen of welke veiligheidsvoorziening dan ook aan te schaffen, want, de knrm komt toch immers altijd gratis helpen ? We kunnen alvast wachten op de toeistenbranche bobo's die niet eens uit zeeland komen of wonen weer met een donderpreek komen dat het hier wel om de toeristensector gaat en dat de hele zeeuwse economie daar van afhankelijk is en dat er dus nog meer belastingsgeld naartoe moet, of anders... want zo corrupt is zeeland nu eenmaal. Geef ze gewoon het nummer van smit-tak in rotterdam en laat ze zelf de berging van hun drijvende wrak maar betalen, tegen off shore tarieven. Gratis = broodroof
Jac (11-8-2020 om 19:15)
Dat gaat ze donateurs kosten........
Cookie-instellingen beheren