Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
6 files van totaal 26 km

Brandweer in juni na gemiddeld 10 minuten ter plekke

Toegevoegd: 27-08-2020, 16.35 uur
Brandweer in juni na gemiddeld 10 minuten ter plekke
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Bij meldingen van branden en hulpverleningen was in Zeeland in juni doorgaans na ruim 10 minuten een eerste wagen ter plekke. Dat blijkt uit cijfers die het Kenniscentrum Informatiegestuurde Veiligheid van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) vandaag voor het eerst heeft gepubliceerd.


Voorheen werd brandweerstatistiek bijgehouden door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het IFV, dat samenwerkt met de verschillende veiligheidsregio’s neemt deze taak nu over. In tegenstelling tot het CBS, dat de cijfers elk jaar publiceerde, gaat het IFV elke maand statistieken delen. Dat gebeurd via twee online dashboards: één over incidenten en één over de reactietijden van die incidenten. Volgens het IFV zijn voor deze nieuwe dashboards andere berekeningsmethodes en definities gebruikt. Hierdoor is het volgens het IFV niet mogelijk om de cijfers van het CBS en het IFV met elkaar te vergelijken.

Uitgesplitst
Het IFV heeft het hele traject van melding tot ter plaatse komen uitgesplitst in stukjes om zo de tijdsduur beter te kunnen duiden. Uit het overzicht blijkt dat de tijd tussen het aanmaken van de melding en het daadwerkelijk alarmeren van een eerste voertuig bij branden het snelst was: gemiddeld duurde dit in juni 1 minuut. Bij hulpverleningen koste dit doorgaans veel meer tijd: 2,9 minuten. Alarmen vanuit detectiesystemen leidden doorgaans na 1,3 minuut tot een alarmering.

De tijd tussen alarmering en uitrukken lag bij branden en alarmen op 4,6 minuut. Bij hulpverleningen (alle incidenten behalve 'brand' en 'alarm') ging het om gemiddeld 4,3 minuut. Het rijden naar de incidentlocatie koste bij branden gemiddeld 3,7 minuut. Bij hulpverleningen lag dit op 3 minuten en bij alarmen ging het gemiddeld om 2,4 minuut.

De totale tijd tussen het binnenkomen van de incidentmelding tot het ter plekke komen van het eerste brandweervoertuig lag in juni bij branden op 10,5 minuut. Bij hulpverleningen duurde het gemiddeld 10,3 minuut voordat de brandweer arriveerde. Bij alarmen was dit doorgaans sneller: gemiddeld duurde het hierbij 8,6 minuut voordat een eenheid ter plekke kwam.

Telefoontjes
In juni werden 288 incidenten bij de Zeeuwse brandweer geregistreerd waarvoor ook daadwerkelijk een wagen op pad werd gestuurd. In 30 gevallen was sprake van een automatisch gemeld incident vanuit een meldinstallatie. De meeste andere meldingen werden telefonisch gemeld bij de alarmcentrale: 142 in totaal. Bij 116 incidenten was sprake van een incident dat handmatig werd aangemeld, bijvoorbeeld nadat informatie was binnengekomen via de politie of de ambulancedienst.

Nog geen kwart van de incidenten in juni kreeg de classificatie ‘brand’: 67 van de 288. De brandweer kreeg te maken met 62 ongevallen. Veel andere incidenten (51x) betroffen dienstverleningen zoals bijvoorbeeld bij liftopsluitingen of dieren in nood. In totaal 42 incidenten kregen de classificatie 'leefmilieu' mee. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om wateroverlast. In 21 gevallen was sprake van een gezondheidsprobleem en verleende de brandweer bijvoorbeeld hulp bij een reanimatie of werd tilassistentie verleend aan de ambulancedienst.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren