Weerbericht:
Zonnig, morgen in het zuidoosten meer bewolking. Meest droog
Verkeersinformatie:
40 files van totaal 180 km

20 van de 7.000 varkens omgekomen bij brand Poortvliet

Toegevoegd: 02-09-2020, 08.51 uur
Bij de brand kwamen 20 varkens om het leven.
Bij de brand kwamen 20 varkens om het leven.
© Foto: Roland de Jong
Door: Roland de Jong

POORTVLIET - Bij de grote brand gisteravond in Poortvliet zijn 20 van de 7.000 aanwezige varkens om het leven gekomen. Dat heeft de Veiligheidsregio Zeeland bekendgemaakt.


De uitslaande brand werd rond 21.00 uur gemeld aan de Bram Groenewegeweg. Al snel werd flink opgeschaald, mede om te zorgen voor voldoende bluswater. Er werd onder meer een grootschalig watertransportsysteem systeem ingezet. Verder waren onder meer vier tankautospuiten en twee hoogwerkers ter plaatse.

De 7.000 dieren stonden verdeeld over vier stallen. Eén schuur met daarin twee stallen stond bij aankomst van de brandweer volledig in brand. De brand woedde echter met name in het dak dus de schuur werd volgens de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) niet volledig verwoest.

“Al snel werd duidelijk dat er prioriteit moest worden gesteld op het voorkomen van overslag van de brand naar de andere twee stallen. Door de grote inzet van de brandweer is het gelukt om uitbreiding van de brand naar de andere stallen te voorkomen. Tegelijkertijd is zoveel mogelijk aandacht uitgegaan naar de dieren door zoveel mogelijk ventilatie te creëren”, zo vertelt de Veiligheidsregio.

“De inzet van de brandweer, samen met het geluk dat er in het deel waar de brand het heftigst was geen varkens stonden, maken dat bijna alle varkens de brand hebben overleefd. Helaas zijn bij de brand ruim 20 dieren omgekomen van de in totaal ongeveer 7.000 varkens. Bij de brand zijn geen personen gewond geraakt”, aldus de VRZ.

De brand ging gepaard met forse rookontwikkeling maar er was geen asbest bij de brand betrokken. Uit voorzorg werd wel een Adviseur Gevaarlijke Stoffen gealarmeerd. Deze heeft ter plaatse de rookverspreiding in de omgeving onderzocht. De Veiligheidsregio adviseerde mensen die last hadden van de rook om ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te schakelen.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren