Weerbericht:
Van het zuidwesten uit sneeuw
Verkeersinformatie:
Geen files

Doorzoeking in gemeente Veere in witwasonderzoek

Toegevoegd: 09-09-2020, 22.17 uur
Doorzoeking in gemeente Veere in witwasonderzoek
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - In een witwasonderzoek naar criminele geldstromen heeft de Dienst Landelijke Recherche woensdagmorgen onder meer in de gemeente Veere een doorzoeking uitgevoerd. In totaal werden gelijktijdig acht woningen en twee bedrijfslocaties bezocht. Er is beslag gelegd op twee vuurwapens, ongeveer 50.000 euro aan contant geld, administratie en digitale gegevensdragers.


Het onderzoek richt zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) op een vermoedelijke criminele geldstroom, waarbij onder andere twee schroothandelaren betrokken zijn. “In totaal wordt er over drie jaar rond de 10 miljoen euro rondgepompt via bankrekeningen van zowel de schroothandelaren als de zogenaamde verkopers en kopers van metalen waarbij vermoedelijk valse facturen worden gebruikt om de geldstroom een ogenschijnlijke legale herkomst te geven”, zo licht het OM toe.

De zaak wordt onderzocht door het zogeheten FinEc-team van de Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid. Dit staat onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. Het team is gespecialiseerd in financieel rechercheren en richt zich op het aanpakken van de internationaal georganiseerde criminaliteit. “Financieel rechercheren is een beproefde methodiek voor het blootleggen van netwerken, het identificeren van daders, het vaststellen van feiten en omstandigheden en het verzamelen van bewijs in strafrechtelijke onderzoeken”, aldus het OM.

Buitenom de doorzoeking in de gemeente Veere werden ook woningen bezocht in de gemeenten Den Bosch, Huizen, Steenwijkerland, Zandvoort, Maasdriel en Hoeksche Waard. De doorzochte bedrijfspanden bevinden zich in Rotterdam en Zwijndrecht. Het OM laat weten dat aanhoudingen in een later stadium van het onderzoek niet worden uitgesloten.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren