Weerbericht:
Buien, vooral zondag met onweer
Verkeersinformatie:
Geen files

Kabinet: Corona is bezig met comeback

Toegevoegd: 18-09-2020, 19.34 uur - Update: 18-09-2020, 19.42 uur
Kabinet: Corona is bezig met comeback
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het coronavirus is bezig met een comeback en daarom moet bij Nederlanders het gevoel van noodzaak terugkomen om zich te houden aan de coronaregels. Ook moet men weer zoveel mogelijk thuisblijven (werken). Dat hebben minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge vanavond gezegd tijdens een persconferentie.


Volgen De Jonge is er voor wat betreft het aantal ziekenhuisopnames nog geen sprake van een tweede golf maar als men kijkt naar het aantal besmettingen en de stijging daarvan in de afgelopen tijd, wel. Dat er minder ziekenhuisopnames zijn dan tijdens de piek dit voorjaar komt volgens het kabinet doordat nu vooral jongeren en studenten ziek worden. Zij hebben doorgaans minder ernstige klachten en belanden meestal niet in het ziekenhuis. Rutte rekende voor dat, als het aantal nieuwe besmettingen met dezelfde snelheid als nu blijft toenemen, over drie weken op zo’n 10.000 per dag ligt. Dat wil de premier voorkomen en daarom riep hij iedereen op weer strenger met de regels om te gaan.

In de Randstad, waar de hoeveelheid besmettingen nu het hoogst is, zullen aanvullende maatregelen worden genomen. Deze maatregelen zijn gebaseerd op advies van het Outbreak Management Team, gaan in op zondag 20 september 18.00 uur en zijn van toepassing op de veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden.

Voor de genoemde regio's (in Zeeland dus niet) gelden nu de onderstaande overkoepelende extra maatregelen. Lokaal is maatwerk mogelijk.
- Bij gelegenheden met een horecavergunning stopt de inloop van gasten om middernacht. Dan gaat ook de muziek uit. Om 01.00 uur sluiten deze gelegenheden.
- Er komt een verbod om je op te houden in gezelschappen van meer dan 50 personen. Dit geldt voor bijvoorbeeld feesten, borrels en uitjes voor groepen van deze grootte. Dit geldt zowel binnen als buiten. Op deze regel zijn een aantal uitzonderingen van kracht, zoals demonstraties, religieuze bijeenkomsten, uitvaarten, en dans- en theaterbeoefeningen.
- Voor samenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor een publiekelijk toegankelijke concerten in een park. Op deze meldplicht geldt een uitzondering voor bijvoorbeeld gelegenheden met een horecavergunning, religieuze bijeenkomsten, (super)markten, winkels, bibliotheken, culturele instellingen en vergelijkbare locaties waar er sprake is van een doorstroom van bezoekers.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Adam (24-9-2020 om 06:57)
Het virus maakt helemaal geen comeback, het is er gewoon nog en wij mensen zorgen er toch echt voor dat we het verspreiden.
Michel (23-9-2020 om 21:31)
@Markush en consoorten, zoals jullie praten over deze gevaarlijke virus kunnen alleen maar lieden die verder niet om de mensheid geven. zelfs niet om hun ouders of verdere familie of ze nu corona krijgen of niet. Laat ik voorop stellen., ik hoop dat jullie er niet aan dood gaan. Maar het zal weleens goed zijn als jullie (die het maar allemaal niets vinden) eens goed voelen wat corona is. Kijken hoe jullie dan praten
Markush (23-9-2020 om 16:31)
Ben blij dat er hier wakkere mensen zijn. Ik ontken het virus zeker niet, maar kom op mensen deze maatregelen kloppen niet meer.. Regionale maatregelen dan gaat iedereen naar de buursteden; om vervolgens weer terug te komen.. En zoals al beschreven in de comments; een virus verspreidt zich niet als een luis of vlooi; het springt niet van het ene lichaam naar het andere. Sterker nog een virus overleeft helemaal niet buiten het menselijk lichaam. Zoveel experts zeggen dit klopt niet; zelfs de politie is het beu een beleid uit te voeren met zo weinig draagvlak in de bevolking. Ik hou niet van voetbal maar Rutte HOU ZELF JE BEK! Deze madness moet ophouden; LUCTOR ET EMERGO en dan heb ik het niet over zwemmen in het water. Peace iedereen!
W.S.M. ( Tim ) Fakkeldij (22-9-2020 om 12:35)
Eigenlijk toch best heel mooi dat er in Nederland zoveel "deskundige" leven, die er allemaal van overtuigt zijn dat een ander het fout doet, de enige oplossing is hun oplossing! En hoezo wij zijn dwars, "wij" moeten nu eenmaal alles afkraken wat een ander voorstelt of nog erger beslist voor ons.
van de Koekkoek (20-9-2020 om 09:24)
@ zorro, en dan kom je in het ziekenhuis, waar iedereen een mondkapje draagt. Volgens u vallen die allemaal dood neer en is er geen personeel meer, ziekenhuizen liggen er verlaten bij vol met stapels stoffelijke overschotten volgens u ? Het riekt een beetje naar die chinese wuhan angst propaganda waar half de wereld intrapte.
Zorro (19-9-2020 om 16:54)
Comeback? Bangmakerij en manipulatie door een fabeltje. Bacteriën zijn besmettelijk. Virussen zijn alleen overdraagbaar door bloed of speeksel. Door een mondmasker adem je het meeste weer in dat je uitademt. Daardoor krijg je steeds minder zuurstof binnen, je immuunsysteem zwakt af en wordt je ziek. Daarna kom je in het ziekenhuis terecht, waar je koude lucht in je longen geblazen krijgt. Gevolg: longinfectie en dood. Wordt wakker!
Cookie-instellingen beheren