Weerbericht:
Perioden met regen, in het uiterste noordoosten mogelijk ook sneeuw
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 4 km

Man (76) raapt 100 kilo oesters bij Ritthem

Toegevoegd: 19-09-2020, 15.58 uur
Man (76) raapt 100 kilo oesters bij Ritthem
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

RITTHEM - De politie heeft zaterdagochtend in Ritthem een oudere man aangetroffen die al ongeveer 100 kilo aan oesters had geraapt. Hij zei toestemming te hebben maar kon dat niet aantonen. De politie heeft de zaak nog in onderzoek.


Een voorbijganger attendeerde agenten van de havenpolitie rond 10.30 uur op de raper. Ze namen poolshoogte bij de Westhavendam en toen bleek dat de man al ongeveer 100 kilo aan oesters in zakken had gedaan. Omdat het verboden is om op die plaats zonder toestemming van de rechthebbende, in dit geval North Sea Port, oesters te plukken, besloten de agenten een onderzoek in te stellen.

De raper, een 76-jarige man uit Oost-Souburg, claimde wel degelijk toestemming te hebben. Hij kon dit echter niet aantonen. Dit zal door de agenten verder uitgezocht worden. Als het tegendeel blijkt en hij heeft dus geen toestemming had, krijgt de man alsnog een proces-verbaal en zal hij als verdachte gehoord worden. De man krijgt op dit moment dus nog geen proces-verbaal van de agenten. De oesters zijn wel allemaal weer teruggeplaatst in het water.

De politie benadrukt dat het sowieso verboden is om zo ontzettend veel oesters (of andere schelpdieren) te rapen. “Als particulier mag je, slechts voor eigen gebruik, maximaal tien kilogram schelpdieren (oesters, mossels, kokkels, krukels etc.) rapen. Tien kilogram komt, in dit specifieke geval, neer op ongeveer 100 oesterschelpen”, zo legt de politie uit.

“Het plukken mag dan ook nog maar eens alleen in de daartoe aangewezen gebieden. In andere gebieden is het helemaal verboden om schelpdieren te rapen of te plukken. Die gebieden kun je vinden op de website www.rwsnatura2000.nl. De boete voor overtreding van de regels met betrekking tot het rapen en plukken van schelpdieren, en het daarmee verstoren van de natuur, of het plukken van oesters in een gebied zonder dat daar toestemming voor is verleend van de rechthebbende, kan oplopen tot wel honderden euro’s”, aldus de politie.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Oesterrapers (19-9-2020 om 22:58)
Door heel Zeeland komen komen Aziaten busjes/ autos volladen, zelfs vanuit Duitsland o.a. Bij de Oesterdam, omgeving Philipsdam, Oosterscheldekering etc. In de omgeving van dae Philipsdam bv. t.o. het natuurgebied staan de wagens langs de weg in het gras, uren en uren te rapen in bepaalde periodes, als ze wegrijden levert dit nog gevaarlijke verkeerssituaties op. Die rapen wel meer dan 100 kilo, autos staan volgestauwd met emmers, die hebben dan waarschijnlijk een vergunning.
Ende (19-9-2020 om 21:20)
Als het om de beruchte Japanse oesters gaat, moet men blij zijn dat iemand die rommel opruimt. Zorgen alleen maar voor problemen.
Joke (19-9-2020 om 17:26)
In opdracht van restaurant, of verkoop want dit lijkt er op dat er in gerommeld word.
Cookie-instellingen beheren