Weerbericht:
Perioden met zon en droog. Vanavond regen
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 3 km

Corona: Meer thuiswerken, minder grote groepen

Toegevoegd: 28-09-2020, 19.11 uur - Update: 28-09-2020, 19.57 uur
Corona: Meer thuiswerken, minder grote groepen
© Foto: HVZeeland.nl
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Werknemers moeten verplicht gaan thuiswerken, de maximale groepsgrootte bij samenkomsten gaat weer omlaag en de landelijke norm voor gezelschappen wordt teruggebracht naar maximaal vier personen. Dat zijn enkele van de nieuwe maatregelen die het kabinet zojuist heeft afgekondigd om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De nieuwe regels gaan morgen om 18.00 uur in en gelden vooralsnog voor drie weken.


Eerder vandaag lekte al uit dat ons land te maken zou gaan krijgen met flink wat aanscherpingen van de bestaande coronaregels. De persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge die voor morgen gepland stond, werd vervroegd. Het aantal coronabesmettingen en het aantal IC- en ziekenhuisopnames in ons land neemt de laatste tijd namelijk weer flink toe en het kabinet wilde namelijk niet langer wachten met ingrijpen. 

Onverwacht
Volgens Rutte werd voor het weekend nog gedacht dat de aanvullende maatregelen alleen in de grote steden nodig zouden zijn maar is nu voortschrijdend inzicht dat landelijke maatregelen nodig zijn. De Jonge en Rutte gaven aan dat men wil proberen het virus voor te blijven. Hebben de maatregelen onvoldoende effect, dan zijn nog hardere maatregelen nodig en komen we opnieuw in een situatie als die van de intelligente lockdown in het voorjaar, zo zei De Jonge. “We moeten onze vrijheden inperken zodat we ze niet hoeven in te leveren”, zo zei de minister vanavond.

Volgens het kabinet is de verwachting dat het aantal besmettingen nog verder zal stijgen als nu geen actie wordt ondernomen. De zogeheten R-waarde, die aangeeft hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één patiënt met COVID-19, ligt immers op 1,33. Hoe meer besmettingen er zijn, hoe groter het totaal aantal patiënten wordt als dit reproductiegetal boven de 1 ligt. Volgens De Jonge zouden voor volgende week 5.000 nieuwe besmettingen per dag worden verwacht. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, zei vanochtend al dat dit weekend het aantal coronapatiënten in de ziekenhuis boven de 1.000 zal komen. Blijft dit getal stijgen, dan zal de reguliere zorg weer moeten worden afgebouwd, zo zei Kuipers.


 
Nieuwe maatregelen
Vanaf morgen moet weer meer thuisgewerkt worden. De nieuwe regel is "Werk thuis tenzij het echt niet anders kan", zo zei Rutte. Als er in een werksituatie toch een besmetting plaatsvindt, kan de werklocatie 14 dagen worden gesloten. In de grote steden wordt het advies om in winkels mondkapjes te dragen. Er is geen verplichting maar winkeliers mogen klanten die geen mondkapje dragen wel weigeren, zo zei Rutte. Verder is het advies het aantal reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken.​

Voor groepen gelden ook nieuwe regels. Voor activiteiten buiten, waar geen continue doorstroming van mensen is, geldt een maximum van 40 personen. Dit is inclusief kinderen tot en met 12 jaar en exclusief personeel. Is er buiten wel een continue doorstroming van personen, zoals in dierenparken of op markten, dan geldt er een norm voor het aantal bezoekers per vierkante meter. Voor binnen geldt een limiet van 30 personen in één ruimte. Bezoek in de eigen woning, in de tuin of op het balkon is beperkt tot 3 gasten. Dit geldt naast het eigen huishouden en exclusief kinderen tot en met 12 jaar.

Bij binnenruimtes met een doorstroom van bezoekers zoals in monumenten, bibliotheken en musea, maar met uitzondering van de detailhandel en de markten, vindt bezoek plaats op basis van een reservering per tijdvak. Hierover vindt overleg plaats met onder meer de culturele sector. 

Voor de horeca geldt dat na 21.00 uur geen nieuwe gasten meer mogen worden binnengelaten. Om 22.00 uur moeten horecagelegenheden dicht. De detailhandel moet deurbeleid voeren om ervoor te zorgen dat personen 1,5 meter afstand houden. In overleg met de brancheorganisaties wordt, op basis van de lokale situatie, invulling gegeven aan de verplichting voor grotere winkels in de levensmiddelenbranche om twee keer per dag een uur alleen voor ouderen en kwetsbare mensen open te zijn.

Alle sportevenementen moeten de komende drie weken zonder publiek plaatsvinden. Sportkantines gaan allemaal dicht. De registratie zoals nu in de horeca geldt vanaf morgen ook voor contactberoepen zoals kappers. Een compleet overzicht van maatregelen inclusief uitzonderingen staat op de website van de Rijksoverheid.

Effecten
Volgens Rutte moeten de effecten van de nieuwe maatregelen over 10 tot 14 dagen zichtbaar worden. Rutte benadrukte dat het ieders verantwoordelijkheid is om de regels na te leven. Dus niet alleen die van ondernemers, maar vooral ook die van bijvoorbeeld klanten en gasten. "We kunnen achter de voordeur niet handhaven. Bij de veiligheidsregio's is wel een grote motivatie om te voorkomen dat we terug moeten naar de situatie zoals in maart. Op basis van overlast kan wel worden ingegrepen. Waar nodig zullen burgemeesters optreden", zo zei de premier.

Rutte ging vanavond ook in op de problemen met de testcapaciteit. "Bij testen duurt het in nog veel te gevallen te lang. Bij bron- en contactonderzoek geldt dat je het liefste ziet dat de GGD dit doet maar waar mensen dit zelf kunnen moeten ze dit soms zelf doen. Maar dit is risicogestuurd. Is er een groot risico, dan doet de GGD dit", aldus de premier.

Actuele Zeeuwse coronacijfers (Bron RIVM / CoronaWatchNL)
Hieronder een overzicht van de situatie rond het COVID-19-virus in Zeeland op dit moment. Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen is in onze provincie gelukkig al een tijd stabiel. Het aantal besmettingen neemt wel toe, zoals in onderstaande tabel te zien is.

GemeenteBesmettingen
vandaag
nieuw gemeld
Besmettingen
totaal op 21
september
Besmettingen
totaal t/m
vandaag
Ziekenhuis-
opnames
totaal t/m
​vandaag
Sterfgevallen
totaal t/m
​vandaag
Borsele04550 (+5)51
Goes1205216 (+11)1213
Hulst05464 (+10)95
Kapelle03435 (+1)31
Middelburg0149170 (+21)1910
Noord-Beveland01920 (+1)10
Reimerswaal05860 (+2)52
Schouwen-Duiveland3134141 (+7)119
Sluis02632 (+6)94
Terneuzen0156166 (+10)254
Tholen3190202 (+12)4016
Veere05459 (+5)62
Vlissingen0122127 (+5)95
Totaal71.2461.342 (+96)15473
Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Adam (2-10-2020 om 09:36)
Valt het anderen ook op dat het intelligentieniveau van uitspraken over het virus vaak goed in balans is met de taalbeheersing van deze mensen ?
Michel (29-9-2020 om 15:14)
Beste mensen die deze vreselijke virus serieus nemen , ik zelf ook, geef ik de raad mee. Reageer niet op domme en lompe reactie van lieden (zoals @CORONA die niet weten waar ze het over hebben. Zulke lieden zijn net zo gevaarlijk als het virus, ze geven niet om de mensheid.
Begin waat het het hardst nodig is. (29-9-2020 om 12:38)
@ Els, de regering en het OMT hebben zelf gezegd dat jongeren toch geen last kregen van corona ? Maar ze wel naar die slecht geventileerde scholen sturen ? En dan nu ze de schuld geven is echt ver beneden peil. Begin eerst maar eens met de superspreaders,net zoals voetbal/sport evenementen, de kerken, de drankverslaafden kroeg, biljartende bejaarden, enz.
Ongevraagd Advies (29-9-2020 om 07:16)
Ik heb ook een dringend advies voor bestuurlijk NL
els (29-9-2020 om 06:08)
corona er is heelemaal geen vacinatie op 25 oktober halvewege volgende jaar pas de jongeren hun leven niet terugeven ze hebben het zelf veroorzaakt
Jay (29-9-2020 om 05:52)
@corona waar haal jij die wijsheid vandaan? Vaccinatie kan nog wel eens serieus op zich laten wachten... en alle "aanhangers" zijn 60+? In welke droom wereld leef jij? Ik ben nog lang geen 60 maar zeker voorstander van correcte regels omtrent corona aangezien ik het van belang vind dat de zorg en vitale sectoren overeind blijven...
Cookie-instellingen beheren