Weerbericht:
Perioden met zon, morgen bewolkt en in de noordelijke helft af en toe regen
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 3 km

Lonink: 'Ook in Zeeland actie nodig tegen corona'

Toegevoegd: 28-09-2020, 22.13 uur
Lonink: 'Ook in Zeeland actie nodig tegen corona'
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Zeeland mag dan relatief weinig coronabesmettingen hebben, dat maakt niet dat we hier niet in actie moeten komen. Dat zegt Jan Lonink, voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) in een reactie op de vanavond door het kabinet aangekondigde nieuwe maatregelen.


Lonink: "Corona is weer aan een forse opmars bezig in Nederland. Die opmars kunnen we alleen met elkaar de pas afsnijden. Wij steunen daarom de besluiten van het kabinet om extra maatregelen in heel Nederland te nemen. Het virus verspreidt zich namelijk zo snel en op zoveel plekken, dat alleen regionaal ingrijpen onvoldoende is. We moeten overal in actie komen. Ook in Zeeland vraagt dat van ons om met elkaar weer extra voorzichtig te zijn.”

Volgens Lonink geven de verscherpte landelijke maatregelen niet alleen duidelijkheid, ze zijn volgens hem ook overal echt nodig. “Want hoewel er momenteel in Zeeland minder besmettingen zijn dan in andere regio’s, is het ook hier wachten op problemen als we om ons heen kijken. Waar andere regio’s het virus hard moeten terugdringen, moeten we in Zeeland vooral een snelle toename van zieken voor zijn. De situatie verschilt dus per regio, maar er passen dezelfde maatregelen bij”, zo stelt de VRZ-voorzitter in een verklaring.

Lonink wil voorkomen dat er opnieuw veel druk op de zorg ontstaat en dat zwaardere maatregelen in de regio nodig zijn. “De tweede virusgolf zwelt nu duidelijk aan. Daardoor zien we elders al ziekenhuizen die reguliere zorg afschalen. We hebben eerder bewezen dat we het virus snel kunnen afremmen door alert te zijn en doordat we met elkaar verantwoord met de maatregelen en adviezen omgaan.”

Dat nieuwe beperkingen zwaar zijn, zegt Lonink zeker te begrijpen. “Zeker ook voor ondernemers. En in Zeeland voelt het extra zwaar, omdat het virus hier nu nog minder hard oplaait. Maar corona stopt niet bij de regio- of landsgrens. Daarom ligt het virus hier net zo goed op de loer. Met deze maatregelen kunnen we erger voorkomen. En er zo samen voor blijven zorgen dat we corona onder controle houden."

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Koos P. (29-9-2020 om 11:28)
@Johan, Zeg je dat straks ook tegen de verpleging als ze je een plekje aanbieden op de IC? Ik doe niet mee, geef mijn plekje maar aan iemand die wel mee doet. Dan vind ik jou een flinke vent!
Johan (29-9-2020 om 10:19)
Toen de toeristen kwamen hoorde je niemand over maatregelen. Nu het eiland weer van ons is moet alles op slot zeker. Ik doe er niet aan mee ! https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/121535/Rijkswaterstaat-waarschuwt-voor-volle-stranden-maar-VRZ-ziet-nog-ruimte
Peter Quest (29-9-2020 om 10:13)
Deze meneer Lonink is de meest dubieuze politieke figuur van Zeeland. Na zijn debacle als voorzitter bij de veiligheidsregio Zeeland waar hij destijds een bende achterliet m.b.t. personeel en beleid vraag ik mij binnen alle redelijkheid af waarom die man daar nog zit? Blijkbaar blijf je met een slecht rapport zitten. Ik heb dan ook meer vertrouwen in de burgemeester van Middelburg, Veere en Vlissingen en Goes dan in deze clown. Ik vraag mij wel eens af in welke organisaties deze man nog meer zit en of hij er daar ook zo`n puinhoop van maakt?
Mark (29-9-2020 om 09:42)
Er liggen 3 mensen op de IC en die zijn overgeplaatst van Rotterdam.
Peter (29-9-2020 om 08:46)
Als de zorg écht zon belangrijke factor zou zijn, dan hadden die natnekken in den Haag beter wat van die tientallen miljarden naar de zorg en hun personeel overgemaakt ipv naar andere landen. En nee: ik werk NIET in de zorg!
Peet (29-9-2020 om 07:14)
Helemaal met Bert eens. op de weg zijn toch vrij veel Belgen en Duitsers en ook vast mensen uit de meest besmette gebieden. Ondertussen laat gemeente Goes het aardig afweten in de extra hulp naar de zelfstandigen die in de problemen komen. Heb nog nooit zoveel onzin gehoord. Duidelijkheid is er niet, alleen adviezen om mondkapjes te dragen in de grote steden. Nou dan pakken ze toch de auto en gaan shoppen in gebied waar dat advies niet geldt.