Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
26 files van totaal 92 km

Per direct dringend advies dragen mondkapjes

Toegevoegd: 30-09-2020, 16.38 uur - Update: 30-09-2020, 19.32 uur
Per direct dringend advies dragen mondkapjes
© Foto: HVZeeland.nl
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Voor heel Nederland geldt sinds vanmiddag een dringend advies om een niet-medisch mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes zoals winkels. Dat heeft premier Rutte vanmiddag gezegd.


Maandag werd tijdens de persconferentie van het kabinet dit advies al gegeven voor de grote steden maar dit leidde tot verwarring en de meerderheid van de Tweede Kamer was voor een landelijk advies. Daarom is nu toch besloten tot een landelijk advies. Een mondmasker is in de genoemde publieke binnenruimtes echter nog altijd niet verplicht. Wel hanteert een beperkt aantal winkels inmiddels een deurbeleid waarbij het dragen van een mondmasker wel een verplichting is.

Naar verwachting wordt morgen meer duidelijk over het advies van het kabinet. Rond 18.40 uur is wel al bekend gemaakt wat onder publieke binnenruimtes wordt verstaan. Het gaat sowieso om winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages en benzinestations. Het advies geldt ook voor restaurants, cafés, theaters en concertzalen, met uitzondering van mensen op een zitplaats. Het nieuwe mondmaskeradvies geldt ook bij de uitvoering van contactberoepen, zowel voor de dienstverlener als de klant. Het advies gaat vooralsnog niet gelden in het primair of voorgezet onderwijs.

Actuele situatie in Zeeland
Door het RIVM werden vandaag 21 nieuwe Zeeuwse besmettingen gemeld. Er zijn geen nieuwe ziekenhuisopnames of overlijdens gemeld. Het totaal aantal bevestigde Zeeuwse besmettingen sinds het begin van de COVID-19-uitbraak ligt inmiddels op 1.377.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Burger (30-9-2020 om 19:57)
Corona kan ook blijvend geheugenverlies veroorzaken en schade aan je hartspier. Niet te vergelijken met een griepje dus. Toch blijven mensen ontkennen en weigeren en met de grote meute meeroepen zonder dat ze de krant uitpluizen zodat ze weten waar ze over praten. Of erger complottheorieën.....Dat krijg je in een land met slappe maatregelen en een ggz die op zn gat ligt. Doe er maar een boete bij van 500 voor iedereen die zich niet aan de regels houdt meneer Rutte!
bedrogen door eigen land! (30-9-2020 om 19:21)
T wordt tijd dat we eens stoppen met al deze debiele onzin! Het is een griep die rond waaide. Wist je het niet? Dan had je een snotneus en keelpijn, en klaar. Maar tis allemaal een politiek spelletje! Straks de zorgkosten weer flink omhoog, en wie kan er weer lammeren? Juist de werkman. Er is niet eens bewezen dat al die sterf gevallen door dat virus komen! EN bij griep sterven er meer dan bij dit virus. Weg met Rutte en de rest. EN gewoon doorgaan zoals we altijd deden. Wat afstand en wat meer hygiene is altijd goed! Maar dit is belachelijk. Hoe wil je nog verder gaan leven dan? Dan hebben we voortaan altijd dit zo met virussen? Nederland en wereld! word eens wakker! We worden bedrogen waar we bij staan! Nee ik doe er geen op! Puur onzin!
Cyn (30-9-2020 om 19:20)
Ik weiger zo'n nutteloze verstikkend ding te dragen. Dan maar bestellen en dan brengen ze alles maar aan huis. Het is pure schijnveiligheid. Straks veel mensen in het ziekenhuis. Niet vanwege covid19, maar vanwege een streptokokkenbesmetting door het constant dragen van hetzelfde masker. Chapeau! Maar wel die cijfers bijtellen bij de corona-besmettingen. Het ís tenslotte een luchtweginfectie.
Burger (30-9-2020 om 19:11)
Liever een mondmasker dan aan het zuurstofmasker. En voor reageerder "Ja-Ja"...nee-nee het is geen complot van de overheid voor dictatuur maar om de corona-rochels uit onze nek te houden van mensen die geen afstand houden bij de kassa etc. En de ouderen houden er nog het minst rekening mee net als die irritatie met hun elektrische fietsen
Emergo (30-9-2020 om 19:09)
Ja-ja Ik luister toch liever naar Rutte dan jouw gezwam.
Kees (30-9-2020 om 17:42)
Niet dat ze werken hoor maar voor de schijn moeten we ze dragen. En dan zal 98% van de mensen die er wel een draagt steeds hetzelfde mondkapje opzetten. Ik zal er ook nooit een kopen. Heb er 1 van het ziekenhuis en dat is genoeg voor de schijnheiligheid
Cookie-instellingen beheren