Weerbericht:
Perioden met zon en droog
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 6 km

Bedrijven ook zelf aan de slag na arbeidsongeval

Toegevoegd: 03-10-2020, 10.06 uur
Bedrijven ook zelf aan de slag na arbeidsongeval
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Voortaan gaat niet alleen de Inspectie SZW na een arbeidsongeval onderzoek doen, betrokken bedrijven zullen dat zelf ook gaan doen. Deze nieuwe aanpak moet de veiligheid in bedrijven verbeteren en herhaling van ongevallen zoveel mogelijk voorkomen, zo zegt de inspectie. De nieuwe aanpak geldt alleen voor ongevallen waarbij het slachtoffer licht letsel heeft opgelopen.


Het aantal arbeidsongevallen neemt volgens de Inspectie SZW al jaren toe. “Wij willen dat de veiligheid in bedrijven verbetert en dat daarmee het aantal arbeidsongevallen daalt”, zo legt een woordvoerder uit. De afgelopen tijd heeft de Inspectie SZW, mede op verzoek van de Tweede Kamer, onderzoek gedaan naar nieuwe mogelijkheden bij de afhandeling van ongevalsonderzoek.

Onder bepaalde voorwaarden wil de inspectie nu bedrijven die te maken hebben gehad met een arbeidsongeval zelf aan de slag laten gaan met verbeteringen. Bijvoorbeeld door het bedrijf zelf te laten onderzoeken wat er misging bij het arbeidsongeval, hoe dat voorkomen kon worden en hoe ervoor te zorgen dat het niet nog eens gebeurt. Uit eerste onderzoeksresultaten blijkt volgens de inspectie dat de nieuwe interventies effectief zijn, zowel bij het aanpakken van de directe oorzaak van het arbeidsongeval als de achterliggende factoren.

De verbeterpunten die uit het onderzoek door het bedrijf voortkomen, moet de werkgever in orde maken. “Dat kost bedrijven tijd, maar het levert ze ook wat op: meer veiligheid in het bedrijf en bij een goedgekeurd verbeterplan legt de Inspectie SZW geen boete op. De Inspectie SZW bekijkt het onderzoek dat een bedrijf uitvoert en beoordeelt of het verbeterplan effectief is. Ook kan een inspecteur besluiten de werkplek te inspecteren in plaats van het ongeval te onderzoeken. De werkgever moet dan aan de slag met de verbeterpunten die hieruit voortvloeien. Bedrijven kunnen alsnog een sanctie krijgen als bij herinspectie blijkt dat er geen vorderingen zijn gemaakt”, zo legt de woordvoerder uit.

De nieuwe aanpak geldt alleen voor ongevallen waarbij het slachtoffer licht letsel heeft opgelopen. Ongevallen waarbij het slachtoffer ernstig gewond raakt of waarbij iemand is overleden, worden op de reguliere wijze onderzocht door de Inspectie SZW. Wanneer uit onderzoek blijkt dat wetgeving is overtreden, kan dat zoals gebruikelijk leiden tot een bestuurlijke boete of een strafrechtelijk vervolg.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Loes (4-10-2020 om 08:25)
Dr zijn zelfs bedrijven die sturen je liefst zo snel mogelijk buiten de poort als je je vinger goed heb bezeerd.
Afbraak (3-10-2020 om 11:04)
bij 99% van de bedrijven gaan alle incidenten de doofpot in en personeel dat er maar een kik over geeft mag naar het UWV. Dit is gewoon weer de zoveelste manier hoe de regelgever zich van hun eigen varantwoordelijkheden om hun eigen regels ook te handhaven uit te komen, afschuiven maar...
Cookie-instellingen beheren