Weerbericht:
Perioden met zon en op de meeste plaatsen droog
Verkeersinformatie:
Geen files

Incident met Spitfire vermoedelijk door misverstand

Toegevoegd: 05-10-2020, 15.48 uur - Update: 05-10-2020, 16.01 uur
De propeller raakte bij het incident beschadigd.
De propeller raakte bij het incident beschadigd.
© Foto: Gerard van Helden
Door: Roland de Jong

ARNEMUIDEN - Het ongeval met een Spitfire op 22 augustus vorig jaar op vliegveld Midden-Zeeland gebeurde vermoedelijk doordat de piloot een vergissing maakte bij het bedienen van het landingsgestel. Dat staat in de recentste kwartaalrapportage van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.


Het toestel was op de bewuste zomerdag op weg van Duxford Airfield in het Verenigd Koninkrijk naar Ede om daar mee te doen aan een herdenkingsvliegshow. De piloot maakte een tussenstop op het vliegveld in Arnemuiden om brandstof bij te tanken. Er werd een normale landing gemaakt, maar na circa 250 meter begon het linkerlandingsgestel in te klappen, zo staat in het rapport. Voordat het toestel tot stilstand kwam, stond het nog kortstondig op zijn neus. Hierbij raakte de houten propeller vernield en de spinner beschadigd. De piloot bleef ongedeerd.

Het technische onderzoek dat door de eigenaar van het vliegtuig werd uitgevoerd, toonde geen defecten aan die een oorzaak konden zijn voor het inklappen van het landingsgestel, zo meldt de Onderzoeksraad. Een misverstand lijkt de oorzaak te zijn van het incident. Volgens de raad heeft de piloot namelijk verklaard dat nadat het landingsgestel naar beneden was geselecteerd, hij de staartwielindicatie waarschijnlijk heeft aangezien voor de indicatie van het hoofdlandingsgestel. Dit type Spitfire heeft in tegenstelling tot veel andere types namelijk een intrekbaar staartwiel heeft, zo legt de Onderzoeksraad uit.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren