Weerbericht:
Overdag in het noorden zon, in het zuiden wolkenvelden
Verkeersinformatie:
Geen files

Horeca morgen dicht, sport verder ingeperkt, mondkapjesplicht in de maak

Toegevoegd: 13-10-2020, 19.12 uur - Update: 13-10-2020, 19.58 uur
Horeca morgen dicht, sport verder ingeperkt, mondkapjesplicht in de maak
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De sport wordt vanwege het alsmaar verder oplopende COVID-19-besmettingen verder ingeperkt en de horeca moet vanaf woensdag 22.00 uur volledig dicht. Er wordt gewerkt aan een mondkapjesplicht. Dat heeft het kabinet vanavond bekendgemaakt tijdens de corona-persconferentie.


Volgens Rutte gaat Nederland met de nieuwe maatregelen naar een gedeeltelijke lockdown. Voor het onderwijs verandert er niets. “Hoe hard de horeca ook werkt om aan alle eisen te voldoen, cafés en restaurants gaan weer dicht. Afhalen van eten blijft mogelijk, afhalen bij coffeeshops ook en hotels blijven open”, zo zei Rutte. “Een cluster in de horeca kan namelijk uitschieters hebben tot wel 380 besmette personen en dan gaat het erg snel”, zo zei de minister-president. Om te voorkomen dat de feestjes zich vanuit de horeca naar elders verplaatsen, komt er voor openbare ruimten een verbod op het voor handen hebben of nuttigen van alcoholische dranken na 20.00 uur 's avonds. Na dit tijdstip mogen ook geen alcoholische dranken meer worden verkocht.

Totale lockdown
Minister Hugo de Jonge gaf vanavond aan dat de maatregelen die vandaag zijn afgekondigd vermoedelijk vier weken nodig zijn maar dat na twee weken zal worden geëvalueerd. Hij gaf ook aan dat, als het aantal besmettingen ondanks de nieuwe maatregelen niet omlaag gaat, een totale lockdown nodig is: "helemaal geen bijeenkomsten meer, helemaal thuisblijven", zo zei De Jonge. Hij benadrukte dat alle Nederlanders samen in de hand hebben of ze hun vrijheden kunnen herwinnen of verder moeten inleveren. "De snelste manier om van maatregelen af te komen is door ons er gewoon aan te houden", aldus de minister. De Jonge liet overigens wel doorschemeren dat het sluiten van de verpleeghuizen en de scholen bij een nieuwe intelligente lockdown niet voor de hand ligt.

Mondkapjes
Er komt voor iedereen vanaf 13 jaar tijdens het verplaatsen in de publieke ruimte en in het gehele onderwijs vanaf het middelbaar onderwijs een mondkapjesplicht. Rutte zei dat de plicht juridisch goed geregeld moet worden, maar dat daar nu aan wordt gewerkt en dat de plicht om een niet medisch mondmasker te dragen dus binnenkort realiteit zal zijn. Voor nu geldt het dringende advies om de mondkapjes op deze plekken te dragen. In het openbaar vervoer blijft de mondkapjesplicht gehandhaafd.Groepsgrootte
Bij bijeenkomsten op publieke plaatsen geldt binnen een maximum van 30 personen en buiten een maximum van 40 aanwezigen. De groepsgrootte wordt ingeperkt tot 4 personen (huisgenoten en kinderen tot 13 jaar uitgezonderd) zowel binnen als buiten. Hierop zal volgens Rutte ook meer worden gehandhaafd. Vanaf nu geldt een dringend advies om het thuisbezoek te beperken tot 3 personen (kinderen tot 13 jaar uitgezonderd). Dit advies geldt voor de gehele dag. Het wordt dus niet aangeraden gedurende de dag meerdere keren bezoek te krijgen. “Geen blokjesverjaardagen meer”, zo zei Rutte.

Voor de sport geldt dat alle sportwedstrijden worden verboden. Voor volwassenen geldt dat zij alleen mogen sporten op 1,5 meter afstand van elkaar. Voor kinderen tot 18 jaar geldt een uitzondering. Kleedkamers en douches worden gesloten. Sportkantines blijven dicht, publiek blijft niet toegestaan. Evenementen worden verboden. Hiermee moeten volgens Rutte het aantal reisbewegingen en het aantal contacten worden verminderd. Voor de zogeheten doorstroomlocaties geldt dat voor musea, dierentuinen en pretparken er niets verandert. Datzelfde geldt voor weekmarkten. Bezoek op doorstroomlocaties moet nog altijd plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak.

Winkels
Winkels mogen na 20.00 uur niet meer open zijn, levensmiddelenzaken uitgezonderd. Koopavonden worden geschrapt. Volgens Rutte is het nu nog te vaak te druk in winkels. Daarom gaat de overheid met winkeleigenaren in gesprek om het deurbeleid en hygiënemaatregelen aan te scherpen zoals met een maximaal aantal klanten en duidelijke afspraken over het ontsmetten van winkelwagens. "Zien we dat het toch niet goed gaat, dan kan een winkel per direct worden gesloten", zo zei de premier.

Volgens Rutte wordt het advies om thuis te werken veel minder goed opgevolgd dan tijdens de eerste coronagolf. Daarom gaat de overheid met onder meer werkgevers en vakbonden in gesprek om ervoor te zorgen dat deze regel veel striker wordt nageleefd. Het kabinet adviseerde tijdens de persconferentie om nooit naar een land met een oranje of rood reisadvies te gaan en de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken op te volgen. Voor vakanties in het binnenland geldt vanaf nu het dringende advies: blijf zo veel mogelijk op je vakantieadres, reis zo min mogelijk, beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukke momenten.

GezondheidGezondheid

Uitgelekt
De afgelopen dagen werd al duidelijk dat de regering van plan was om nieuwe maatregelen af te kondigen. Eerder vandaag lekte via De Volkskrant ook al de 'routekaart' van het kabinet uit met daarop vier risiconiveaus met daarbij horende maatregelen die genomen moeten en kunnen worden. Minister De Jonge bevestigde vanavond de routekaart. Deze is inmiddels gepubliceerd op de website van de Rijksoverheid.

Actuele Zeeuwse situatie
Vandaag noteerde het RIVM 21 nieuwe Zeeuwse coronabesmettingen. Het gaat om 5,5 positief geteste mensen per 100.000 inwoners en daarmee zit Zeeland als enige provincie onder de vastgestelde signaalwaarde van 7. Dat is opvallend want afgelopen week steeg het aantal besmettingen nog met zo’n 23 procent. Sinds 4 oktober lag het aantal Zeeuwse besmettingen elke dag ook telkens boven de signaalwaarde.

Het totaal aantal positieve Zeeuwse tests sinds de eerste besmetting in maart staat nu op 1.912. Er werden vandaag vier nieuwe Zeeuwse overlijdens gemeld. Het gaat om bewoners van verpleeghuis De Wieken in Zierikzee. Acht andere besmette bewoners hebben milde tot ernstige coronaklachten. Het totaal aantal Zeeuwse sterfgevallen sinds de start van de pandemie in het voorjaar staat nu op 76. Vandaag werden geen nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Het totaal staat nu op 159.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Bram (16-10-2020 om 06:05)
Zie RIVM.nl in de horeca vallen de minste "besmettingen" Dus laten we als eerste de horeca kapot maken en die sluiten dan lossen we het probleem niet op maar toch gaan ze lekker kapot!!
Emergo (14-10-2020 om 16:00)
@ Mark In welk artikel van de grondwet staat dat mondkapjes niet verplicht mogen worden ?? Als je uitgezocht bent horen we het wel een keer.
Mark Gulag (14-10-2020 om 12:32)
Niet Medische katoenen T-shirt kwaliteit kapjes verplichten gaat tegen de Grondwet.
brom (14-10-2020 om 11:25)
Mondkapjes valt best mee... heb die plastic kapjes en je bril beslaat niet en je ziet er niet zo eng uit. Want met gewone kapjes ga ik echt niet lang winkelen
Edwin van de Bank (14-10-2020 om 10:32)
En wat gebeurd er in en om kerken?? niks want dat is allemaal vrijblijvend. de vele reisbewegingen heen ne terug tellen niet mee??? In Oostkapelle is er woensdagmiddag een vakantiebijbelclub georganiseerd voor kinderen van 4 t/m 12 jaar en iedereen mag daar naar toe komen. en als je geen vervoer hebt word je gehaald en gebracht ik snap het niet dat dit allemaal maar zomaar kan. gebruiken die organisatoren dan hun verstand niet?? Of voelen zij zich door God beschermt?? nou dat is wel een heel slechte raadgever want sla de bijbel er maar op na, die heeft al heel wat volkeren vernietigd. nee prop half walcheren maar in een schuurtje midden op het dorp dan verspreid de corona zich nog sneller.
willem (14-10-2020 om 03:47)
te laat en niet streng genoeg. nog teveel op 1 hoop en ook VOOR 20.00 kunnen ze drank kopen. verbied reizen en toerisme. nog beter een totale lock-down.
Cookie-instellingen beheren