Weerbericht:
Van tijd tot tijd onweersbuien. Morgenmiddag veel regen
Verkeersinformatie:
3 files van totaal 11 km

Middelbrand kolencentrale Borssele

Toegevoegd: 15-10-2020, 16.30 uur - Update: 15-10-2020, 21.59 uur
Door: Roland de Jong

BORSSELE - Bij sloopwerkzaamheden bij de kolencentrale aan de Zeedijk bij Borssele is vanmiddag brand uitgebroken. Het vuur is volgens de brandweer lastig te bestrijden.


De brand ontstond rond 16.00 uur in een turbine. De brandweer is met meerdere eenheden ter plaatse om de brand te bestrijden. Er zijn onder meer twee tankautospuiten, een ladderwagen, een waterwagen en een schuimblusvoertuig gealarmeerd.

De Veiligheidsregio laat weten dat er sprake is van een metaalbrand die gepaard gaat met hoge temperaturen. Deze brand kan daardoor niet met water worden geblust want dan zou een extra gevaarlijke situatie ontstaan. De turbine is opgebouwd over een aantal bouwlagen, ongeveer 10 meter hoog. Het metaal in de turbine brandt en leidt tot grote warmte ontwikkeling.

Voor de bestrijding van de brand wordt zand en poeder ingezet. De temperatuur wordt continu in de gaten gehouden, op deze manier wordt gecontroleerd of de bluspoging het gewenste effect heeft. De nabij gelegen kerncentrale is volgens de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) niet bij de brand betrokken. De brand leidt nauwelijks tot rookontwikkeling en er is geen gevaar voor de omgeving.

Om 21.40 uur was de brand volgens de Veiligheidsregio onder controle en is het incident overgedragen aan de aannemer en de eigenaar. De brand beperkt zich nog tot gloei in de resten metaal. Gedurende de avond en nacht wordt de situatie nauwlettend in de gaten gehouden. Alle brandweereenheden zijn inmiddels teruggekeerd naar de kazerne.

Aan het begin van 2019 startten de eerste sloopwerkzaamheden op het EPZ-terrein. Inmiddels zijn verschillende fases doorlopen. De zomer werd gestart met het weghalen van de 172 meter hoge schoorsteen van de centrale. Als alles volgens plan verloopt moet volgend jaar zomer het terrein helemaal leeg zijn.


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Toon (16-10-2020 om 11:13)
Daarom was er een ENORME stankoverlast gisteravond! Vraag me wel af hoe giftig die walm was, metalen en reststoffen van de kolen zijn zwaar gif, zeker met brand.
marcel izeboud (15-10-2020 om 17:10)
Is er geen asbest vrijgekomen? Zo'n oude kolenketel daar zit vast nog wel wat asbest in.
Cookie-instellingen beheren