Weerbericht:
Buien, vooral zondag met onweer
Verkeersinformatie:
Geen files

Situatie corona ernstiger, alleen Zeeland en Limburg-Zuid nog 'zorgelijk' op coronadashboard

Toegevoegd: 22-10-2020, 20.12 uur
Situatie corona ernstiger, alleen Zeeland en Limburg-Zuid nog 'zorgelijk' op coronadashboard
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Nu in nog eens twee veiligheidsregio's het risiconiveau is verhoogd geldt alleen in de regio's Zeeland en Limburg-Zuid nog de classificatie 'zorgelijk'. In onze provincie zijn sinds de uitbraak in maart inmiddels meer dan 2.500 positieve coronatests gerapporteerd. Zo'n twee derde daarvan is gemeld sinds augustus.


Op het coronadashboard van de rijksoverheid is te zien dat op dit moment in 7 veiligheidsregio's de situatie 'ernstig' is. Sinds vandaag vallen nog eens tien veiligheidsregio's extra in de categorie 'zeer ernstig'. De meeste veiligheidsregio's hebben nu dit niveau, 16 in totaal. Alleen Zeeland en Limburg-Zuid hebben zoals gezegd de classificatie 'zorgelijk'.

De risiconiveaus worden bepaald aan de hand van het aantal positieve testuitslagen per 100.000 inwoners in een week tijd. Als dit aantal op maandag door het RIVM is vastgesteld, wordt de situatie in de regio nader bekeken. Verschillende factoren, zoals de beschikbaarheid van zorg en de effectiviteit van bron- en contactonderzoek worden meegewogen om uiteindelijk te komen tot een definitief besluit over het risiconiveau in een regio.

Zorgelijk
Dat Zeeland de classificatie 'zorgelijk' heeft, wil niet zeggen dat de situatie hier onder controle is. De rijksoverheid zegt over dit risicoprofiel: “De situatie ontwikkelt zich negatief. Het aantal nieuwe besmettingen neemt toe. Maatwerk is nodig om kwetsbare groepen te beschermen. Als de situatie voortduurt, wordt het bron- en contactonderzoek ineffectief. Maatregelen worden onvoldoende nageleefd. De druk op de zorgcapaciteit neemt toe. De bestaande aanpak moet met aanvullende maatregelen worden versterkt om de verspreiding van het virus weer onder controle te krijgen en terug te keren naar een beheersbare situatie.”

Actuele situatie in Zeeland
In onze provincie werden vandaag 50 'positieve' coronatests gemeld. Het totaal sinds de uitbraak in maart staat daarmee voor Zeeland nu op 2.555. Op 3 augustus lag het totaal aantal ‘positieve’ Zeeuwse coronatests nog op 880. Zo'n twee derde van het aantal Zeeuwse besmettingen komt dus voort uit de tweede coronagolf. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat tijdens de eerste golf veel minder intensief werd getest.

Het aantal Zeeuwse ziekenhuisopnames stijgt overigens veel minder hard en ligt op 163. Begin augustus lag dit aantal nog op 151. Het totaal aantal Zeeuwse sterfgevallen die door het RIVM zijn gelinkt aan COVID-19 ligt op 78. Dit aantal stond begin augustus op 69.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Moeder (23-10-2020 om 17:41)
Bij griep begint de telling in september altijd opnieuw. Omdat het "griep seizoen" dan weer begint. Terwijl er in de zomer vast ook mensen zijn met griep.. Waarom beginnen ze met corona ook niet opnieuw met tellen? Minder angstaanjagend zeker...
Verpleger (23-10-2020 om 12:58)
Handig ook dat de geteste personen van buiten de regio, als positief in deze regio geteld worden....
Cookie-instellingen beheren