Weerbericht:
Zonnig en landinwaarts zomers warm
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 12 km

Extra grenscontroles vanwege vuurwerkhandel

Toegevoegd: 26-10-2020, 09.29 uur
Op 10 oktober werd in Middelburg vuurwerk gevonden in een bestelbus en een garage.
Op 10 oktober werd in Middelburg vuurwerk gevonden in een bestelbus en een garage.
© Foto: Manfred Berrevoets
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De politie gaat in aanloop naar en tijdens de jaarwisseling het toezicht op vuurwerkgebruik en de coronamaatregelen aanscherpen. Er komen ook weer extra grenscontroles. Dat zegt de politie in een persbericht.


Volgens de politie zijn grenscontroles nodig omdat er nog steeds liefhebbers zijn die consumentenvuurwerk in het buitenland kopen. De politie let niet alleen op of vuurwerk in ons land legaal of illegaal is, maar ook wordt gelet op het aantal kilo’s. “Je mag maar 25 kilo consumentenvuurwerk per persoon invoeren. Rijd je met zijn vieren, dan betekent dat overigens niet dat je 100 kilo in de auto mag hebben. Dan ben je dat gewoon kwijt”, zo zegt de politie.

Ruud Verkuijlen van de politie zegt in een persverklaring dat een speciale taskforce al veel stappen heeft genomen om illegaal vuurwerk van de straat te houden. Tegelijkertijd neemt de politie wel een “zorgelijke tendens” waar rond het vervoer van illegaal vuurwerk in busjes. Dat leidt volgens Verkujijlen tot levensgevaarlijke situaties in wijken waar zo’n voertuig staat en van waaruit het vuurwerk wordt verhandeld. Onlangs werd in Middelburg ook een bestelbus aan de kant gezet waarin een partij zwaar illegaal vuurwerk werd vervoerd. Dit leidde vervolgens naar een garagebox waarin bijna 270 kilo zwaar vuurwerk lag.

Onberekenbare factor dit jaar is volgens de politie het maatschappelijk ongenoegen dat samenhangt met de coronamaatregelen. “We kunnen oud en nieuw vrijwel zeker niet vieren zoals we zijn gewend. Afstand houden, mogelijk geen evenementen en feestjes... Daar komt bij dat vuurwerkshows door corona waarschijnlijk niet doorgaan. We merken dat ongenoegen nu al. Het aantal overlastmeldingen neemt toe, melden ook wijkagenten. Daar waar nodig wordt het toezicht, in samenwerking met onze handhavingspartners, verscherpt”, zo zegt Verkuijlen.

Zie ook:

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Bram (27-10-2020 om 07:07)
Ze hebben niet eens genoeg mensen om aangifte te benhandelen. Laat staan dat ze de grens kunnen bewaken. Ze gaan hoog uit 1 keer in de maand daar staat met toeters en bellen en dan komt dat groot in de media en dan worden alle makke schaapjes weer bang. Maar ondertussen zijn er een hoop mensen wakker en die tuffen dan lekker over de grens. En dat is maar goed ook want Nederland (en niet alleen Nederland) gaat helemaal naar de klote als we de schaapjes gaan volgen.
Asmir murselovic (26-10-2020 om 16:08)
Het is echt onzin dat ze het knalvuurwerk en de pijlen en de singleshots verbieden want we steken dit vuurwerk al langer dan 20 jaar af en waarom moet het precies nu dan verboden worden? Ik zeg #terugdraaiendatverbod.
Gerda Franken (26-10-2020 om 11:10)
Hahaha laat me niet lachen grenscontrolle er zijn zoveel binnenweggetjes dat ze via sluiproutes deze rotzooi binnen smokkelen. Afgelopen vrijdagmiddag waren ze al met zware knallers bezig
Verboden = ach, toe maar een zak boven de arbo tilnorm (26-10-2020 om 10:10)
dus 25 kilo niet in NL gekeurd = illegaal vuurwerk mag ? belachelijk. staan ze dan met een weegschaaltje aan de grens ? Ik weet i.i.g. hoe die kwajongens hier hun tassen vol met illegaal vuurwerk komen waarmee ze de buurt terroriseren, dat mag dus blijkbaar gewoon legaal ingevoerd "voor eigen gebruik" maar niet bij hunzelf in hun eigen brievenbus natuurlijk.
Johan (26-10-2020 om 09:51)
Ik ga wekelijks wel ongeveer 5 keren de grens over (voor mijn werk en zonder vuurwerk) en ik ben al minstens 20 jaar niet meer gecontroleerd. De pakkans zal uiteindelijk heel erg laag zijn. Lichtpuntje is misschien wel dat we vanwege corona allemaal 1,5 meter afstand moeten houden. Dat verkleint vast de kans op vuurwerkletsel.
Cookie-instellingen beheren