Weerbericht:
Buien, vooral zondag met onweer
Verkeersinformatie:
Geen files

Nog geen aanscherping, volledige lockdown blijft optie

Toegevoegd: 27-10-2020, 19.01 uur - Update: 27-10-2020, 19.33 uur
Nog geen aanscherping, volledige lockdown blijft optie
© Foto: HVZeeland.nl
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Zoals werd verwacht heeft het kabinet vanavond nog geen verdere aanscherping van de coronamaatregelen aangekondigd. Wel waarschuwden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge dat een volledige lockdown alsnog kan worden afgekondigd als het aantal bevestigde coronabesmettingen toch weer verder toeneemt. Ook gaven ze aan dat de huidige maatregelen naar verwachting nog wel tot in december gehandhaafd zouden moeten blijven.


Twee weken geleden maakte het kabinet nieuwe maatregelen bekend om het stijgende aantal COVID-19-besmettingen omlaag te brengen. Zo werd duidelijk dat de horeca een dag later de deuren zou moeten sluiten. Rutte gaf daarbij aan dat feitelijk sprake was van een gedeeltelijke lockdown. Overigens werd ook duidelijk gemaakt dat werd gewerkt aan een mondkapjesplicht voor iedereen vanaf 13 jaar oud. Wanneer deze plicht daadwerkelijk wordt ingevoerd, is nog altijd niet duidelijk.

Vooralsnog wordt dus nog niets aangepast aan de maatregelen. Minister-president Mark Rutte: “Het is net te vroeg om nu al conclusies te trekken over de gedeeltelijke lockdown. Het is dus te vroeg om nu al op de rem te trappen. Als je er nuchter naar kijkt zie je dat de week-op-weekgroei afvlakt. De cijfers moeten echter naar beneden. Alle scenario's liggen nu op tafel en worden nu doorgerekend, tot en met een volledige lockdown. Daarbij kijken we niet alleen naar de zorg maar ook naar de economie en naar de vraag wat we als samenleving en ook mentaal kunnen dragen. Dat is wel echt een schrikbeeld want dat zou betekenen dat iedereen thuisblijft die niet echt onmisbaar is, bijvoorbeeld in de verpleeghuizen en bij de politie en dat je alleen nog af en toe naar buiten kunt om boodschappen te doen. Houd je daarom aan de regels en zoek de grenzen niet op."

(tekst gaat verder onder advertentie)Lockdown
Bij een volledige lockdown zou volgens de routekaart van de Rijksoverheid het aantal personen dat er samen op uit mag gaan omlaag van 4 naar 2. Ook zou thuisbezoek van familie en vrienden volledig worden afgeraden. Ook bijeenkomsten en sportactiviteiten binnen zouden worden verboden. Voor buiten zou het aantal deelnemers aan een sportactiviteit nog verder omlaag gaan. Bovendien zou voor zowel binnenlandse reizen als reizen met het openbaar vervoer (OV) gaan gelden dat alle niet noodzakelijke reizen vermeden zouden moeten worden. Daarnaast zouden MBO's, HBO's en universiteiten de deuren moeten sluiten en alleen nog online les mogen geven. Zover is het nu dus nog niet. Rutte: "We blijven de komende dagen heel precies volgen wat er in de teststraten van de GGD en in de ziekenhuizen gebeurt. In principe is er volgende week dinsdag een volgende persconferentie tenzij de cijfers eerder toch de hoogte inschieten.”

Volgens minister De Jonge blijven de huidige maatregelen naar verwachting nog zeker tot in december nodig. De Jonge: "“Tot die tijd is het een kwestie van volhouden. Want we zijn het soms zat, maar we doen dit met een goede reden.” De minister ging ook in op de berichten die de afgelopen tijd via de media naar buiten kwamen over bedreigingen aan het adres van onder meer zorgpersoneel. De Jonge: "Hoe langer het duurt, hoe korter onze lontjes. Maar die frustratie over de gevolgen van het virus mag nooit botgevierd worden op onze mensen in de frontlinie. Of dat nu in de ziekenhuizen is of in de verpleeghuizen of in de teststraat, tegen agenten of BOA's op straat of op de mensen in het OV: zijn doen hun werk voor ons, zij verdienen dus juist ons respect en onze waardering."

(tekst gaat verder onder advertentie)

GezondheidGezondheid


Ontwikkeling cijfers
Op 13 oktober stond het landelijke totaal aantal 'positieve' coronatests op 188.876. Het nationale totaal aantal 'positieve' coronatests ligt inmiddels op 311.899. De afgelopen twee weken kwamen er dus per dag gemiddeld bijna 8.800 besmettingen bij, maar de laatste dagen lag dit aantal rond of zelfs boven de 10.000. Een echte daling naar aanleiding van de recentste maatregelen was dus niet te zien maar wel lijkt inmiddels sprake te zijn van stabilisatie.

Het aantal ziekenhuisopnames steeg in de afgelopen twee weken van 13.470 naar 14.739. Het aantal overlijdens van personen met corona steeg van 6.631 naar 7.142. Het aantal Zeeuwse besmettingen stond op 13 oktober op 1.912. Het aantal overlijdens op 76 en het aantal ziekenhuisopnames op 159. Tot en met vandaag gaat het om 3.010 besmettingen, 80 overlijdens en 168 ziekenhuisopnames. In de afgelopen week werden in Zeeland 4.059 mensen getest. Hiervan bleek 10,22 % 'positief' te scoren op het coronavirus.

Landelijk worden per 100.000 inwoners nu bijna 60 personen 'positief' getest. Voor Zeeland ligt dit aantal op 31,8 'positief' geteste personen per 100.000 inwoners. Volgens het RIVM zijn er in ons land nu naar schatting ruim 160.000 besmettelijke mensen. Een regionaal cijfer is niet beschikbaar. Het reproductiegetal, dat laat zien hoe snel het virus zich verspreid, staat nu landelijk op 1,16. Elke patiënt besmet dus gemiddeld 1,16 andere personen. Dit cijfer blikt in feite terug op de voorafgaande periode. Minister De Jonge zei daarom vanavond dat de kans bestaat dat de reproductiefactor dankzij de laatste aanscherping inmiddels verder is gedaald en wel op 0,88 zit. Op basis daarvan zouden de maatregelen echter nog wel tot in december en wellicht zelfs tot in januari stand moeten houden. Een regionaal reproductiegetal is er overigens niet.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Moeder (28-10-2020 om 16:18)
Ik voorspel t/m april...
Wim (28-10-2020 om 07:16)
Hier is al vele malen over gesproken ik vind de overheid te traag met verdere stappen te ondernemen zo je ziet en leest het breid zijn eigen steeds meer voort gevolg nu al ziekenhuizen vol en nu zien om verder naar buiten land waar nog plaats is
Moeder (27-10-2020 om 21:37)
Niet te snel jezelf laten testen dus. Alleen als je echt ziek bent. En dan nog kan het ook gewoon griep zijn. Dus kun je net zo goed een week thuis blijven..
Cookie-instellingen beheren