Weerbericht:
Vooral in het oosten eerst veel regen, van het zuiden uit vrijwel droog
Verkeersinformatie:
8 files van totaal 33 km

Minimaal 100 euro boete bij overtreden vuurwerkverbod

Toegevoegd: 13-11-2020, 17.43 uur
Minimaal 100 euro boete bij overtreden vuurwerkverbod
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De verkoop- en het afsteken van vuurwerk wordt vanwege het coronavirus de komende jaarwisseling eenmalig verboden. De bedoeling is dat overtreders een boete krijgen van meer dan 100 euro zodat zij ook een notering in hun strafblad krijgen, zo is vandaag bekend geworden.


Het vuurwerkverbod komt er volgens de Rijksoverheid om extra druk op de al zwaar belaste zorg en handhavers te voorkomen. "Vanuit de noodzaak om de werkdruk in deze pandemie rond de jaarwisseling niet verder op te laten lopen, is vanuit de zorg, politie en burgemeesters verzocht om een tijdelijk vuurwerkverbod. De laatste jaarwisseling belandden zo’n 1300 mensen in ziekenhuizen en op huisartsenposten met vuurwerkletsel. Het handhaven van de openbare orde wordt tijdens jaarwisselingen op veel plekken in het land bemoeilijkt door incidenten rondom vuurwerk. Het kabinet boog zich daarom over een tijdelijk verbod en de gevolgen hiervan voor de vuurwerkbranche", zo laat de Rijksoverheid weten in een persbericht.

Het tijdelijke vuurwerkverbod geldt niet voor vuurwerk uit de zogeheten F-1 categorie. Dit is een licht soort vuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes. Door Europese richtlijnen kan een lidstaat niet besluiten tot het verbod van dit type vuurwerk, dat in winkels het hele jaar door verkocht mag worden. Het tijdelijke vuurwerkverbod wordt geregeld via de Tijdelijke Wet COVID-19. "Het kabinet begrijpt natuurlijk dat het verbod teleurstellend is voor liefhebbers van vuurwerk", zo laat de overheid weten, die ook aangeeft dat binnenkort duidelijk zal worden wat binnen de COVID-19 beperkingen mogelijk is rondom de aankomende feestdagen.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Marcel (16-11-2020 om 13:00)
Bram, maar nu is het verboden en dus op de illegale markt en komt het in handen van 11 jarige. Wat een onzin zeg hebben deze 11jarige geen ouders dan en moet onze overheid die snotneuzen opvoeden dan en het nieuwe jaar inluiden met (legaal)vuurwerk is misschien leuk maar nu is het elke avond al nieuwjaar.
van de Spiegel (15-11-2020 om 18:23)
@bram, dus het beleid van de overheid is illegaal vuurwerk in de hand van kinderen stoppen ? vreemd, nooit van gehoord. Ik denk dat het eerder die 18+ vuurwerkgekken zijn die het legaal in Belgie kopen en hier illegaal verspreiden want zover ik weet rijden er geen overheidsbusjes met illegaal vuurwerk de grens over. Je praatjes slaan gewoon nergens op en personen als jij zijn de oorzaak van vuurwerk ellende, niet de overheid.
Bram (15-11-2020 om 09:45)
3de keer aan bram goere, sorry mag niet meer type dan 750 tekens. Ik ben al gek van vuurwerk vanaf dat ik 11 ben, geloof mij vroeger was alles wat er nu te krijgen is net zoveel te krijgen. Gemakkelijker nog want toen haalde we het in België in een winkel geheel legaal. Pas toen dat verboden werd kwamen de problemen! Ik ben inmiddels dik over de 30. Zie het helemaal verkeerd gaan, jongens van 11 met cobra's ja in belgie kocht je dat alleen als je 18 was, maar nu is het verboden en dus op de illegale markt en komt het in handen van 11 jarige. Wie zijn schuld is dat? Juist het beleid van de overheid! Je mag je kapot zuipen kapot roken, blowen zelf. Maar je mag geen potje siervuurwerk afsteken om het nieuw jaar in de luiden. Hou op zeg sorry.
Bram (15-11-2020 om 09:42)
Weer aan Bram Goere, ziekenhuizen waren 2 jaar geleden toen mijn vrouw moest bevallen ook belachelijk onder bezet, heeft niets met het killer virus te maken! Komt door het beleid van onze oud medewerker personeelszaken: Mark Rutte, en onze oud basisonderwijs leraar Hugo de jong (DIE ZIJN EIGEN KINDER NIET HEEFT GEVACINEERD!) 400 slachtoffers van vuurwerk op 1 dag... Van die 400 belanden er 0 op het IC, heeft niks met elkaar te maken.Jij praat over gezondheid? Supermarkt ligt vol met alcohol en sigaretten en goedkope fastfood?
Wettelijk opgelegde insomnia (15-11-2020 om 09:28)
En gistervond/nacht weeeer veel knallen en explosies !! Luister, er komt een eind aan mijn geduld als ik niet kan slapen hè !
Sylvester (14-11-2020 om 20:56)
@ bram, ook mee eens. ik denk dat ik me met oud/nieuw thuis barricadeer en we zullen begin Januari wel zien of de regering daadwerkelijk ook enig effect nog heeft of dat er zoveel miljoen extra schade en meer gewonden/doden t.o.v. voorgaande jaren.
Cookie-instellingen beheren