Weerbericht:
Vooral in het oosten eerst veel regen, van het zuiden uit vrijwel droog
Verkeersinformatie:
6 files van totaal 25 km

Kabinet draait deel coronamaatregelen terug

Toegevoegd: 17-11-2020, 19.04 uur - Update: 17-11-2020, 19.29 uur
Kabinet draait deel coronamaatregelen terug
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De extra coronamaatregelen die twee weken geleden werden ingesteld, worden opgeheven. Dat heeft het kabinet zojuist bekendgemaakt in een persconferentie. Concreet betekent het dat de groepsgrootte weer wordt uitgebreid en openbare locaties als musea, bibliotheken en pretparken weer open kunnen. De horeca blijft voorlopig nog wel dicht.


Vanwege de alsmaar oplopende besmettingscijfers werden op dinsdag 3 november verschillende nieuwe maatregelen afgekondigd in de strijd tegen het coronavirus. De regering wilde niet overgaan tot een algehele lockdown maar overwoog dat wel voor bepaalde regio's met hoge besmettingscijfers. Tot nu toe zijn extra regionale maatregelen echter uitgebleven. Het terugbrengen van de maatregelen van twee weken terug geldt nu ook voor het gehele land, er zijn geen uitzonderingen. De aanpassingen (klik hier voor een compleet overzicht) gaan woensdagnacht om 00.00 uur in.

Testen zonder klachten
Vanaf 1 december kan ook getest worden als mensen geen klachten hebben na een melding via de corona-app of als ze naar voren komen uit bron- en contactonderzoek. Er moet getest worden op dag vijf. Is de uitslag negatief, dan stopt de quarantaine. Nu moet iedereen na zo'n melding nog 10 dagen in quarantaine blijven.

Sinterklaas
Volgens Rutte is er nu geen aanleiding voor extra maatregelen. Hij kondigde wel aan dat vanaf 1 december de mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea, restaurants en theaters definitief ingaat. “Helaas moeten we het Sinterklaasfeest dus binnen de regels van de gedeeltelijke lockdown vieren”, zo zei de premier. “Sinterklaas heeft afgelopen zaterdag zelf het goede voorbeeld gegeven met een coronaproof intocht. Laten we dit goede voorbeeld volgen”, zo zei Rutte. Het kabinet heeft nog niet besloten welke maatregelen gelden rondom de Kerstdagen en tijdens oud en nieuw. "Maar hoe beter we ons nu aan de maatregelen houden, hoe groter de kans op aanpassing van de maatregelen", aldus het kabinet. Volgens de premier wordt naar verwachting rond 8 december meer bekend over versoepelingen vanaf half december.

Vaccins
Minister De Jonge zei dat de vaccins dichterbij komen en dat momenteel afspraken zijn gemaakt met zes vaccinontwikkelaars zodat er straks voor iedereen een goed werkend vaccin is. Wel moet eerst duidelijk zijn dat elk vaccin effectief en veilig is, zo zei De Jonge. Volgens de minister zouden de eerste inentingen al in de eerste maanden van het nieuwe jaar kunnen plaatsvinden. Hij benadrukte vanavond overigens wel dat vaccinaties nooit verplicht zullen worden.

“We moeten ons wel realiseren dat het lang kan duren voordat iedereen ingeënt is omdat er niet direct genoeg vaccins zullen zijn voor alle Nederlanders tegelijkertijd. Het is een grote logistieke operatie om het hele land te kunnen vaccineren. Daarom zijn de voorbereidingen ook al maanden mee in volle gang om te zorgen dat we er klaar voor zijn.” De Jonge zei ook dat momenteel wordt bekeken welke bevolkingsgroepen in welke volgorde gevaccineerd moeten worden. Het kabinet neemt hierover op korte termijn een besluit over.

Derde golf
Volgens de premier wordt ook nog verder vooruit gekeken. “We blijven zoeken op naar wat straks op een verantwoorde manier weer kan”, zo zei Rutte. “Welke stappen moeten we zetten om deze crisis achter ons te laten? Wat geeft ons perspectief voor de langere termijn? Naast ons eigen gedrag zijn dit grootschalige vaccinatie, goedwerkende medicijnen en nog meer en nog sneller testen.”

Minister De Jonge gaf aan toe te willen naar 1.200 besmettingen en 3 IC-opnames per dag. Begin november waren er 60 IC-opnames per dag, nu zijn dat er ongeveer 30 per dag. “We zijn er dus nog lang niet. In de ouderenzorg zien we het aantal verpleeghuizen met een besmetting in huis nog steeds toenemen en in de ziekenhuizen zal het nog lang duren voordat er weer ruimte is voor alle reguliere zorg”, zo zei De Jonge.

“We zijn nu in het derde risiconiveau in de meeste regio’s. We hebben deze golf pas achter ons gelaten als we terug zijn op het eerste risiconiveau. In de berekeningen die nu op tafel liggen zijn we daar in de tweede helft van januari. Dat is dus het moment waarop we terug kunnen naar een pakket van maatregelen waarmee we de besmettingsgraad laag kunnen houden en dus een derde golf kunnen voorkomen", aldus de minister.

Actuele situatie in Zeeland
Het aantal Zeeuwse ziekenhuisopnames en sterfgevallen gerelateerd aan het coronavirus nam vandaag relatief hard toe. Er werden zowel zeven nieuwe overlijdens als zeven nieuwe ziekenhuisopnames genoteerd. Het totaal aantal overlijdens staat sinds vandaag op 93, het aantal ziekenhuisopnames op 207. Het aantal sterfgevallen lag op 1 augustus op 69, het aantal ziekenhuisopnames op 151. Vandaag werden 63 nieuwe 'positieve' coronatests genoteerd waardoor het totaal is opgelopen tot 5.2.10. Op 1 augustus stond het aantal Zeeuwse 'positieve' coronatests nog op 867.

Later meer

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Wim (19-11-2020 om 07:26)
Ik begrijp de toestanden van de middenstanden,, vakantie meer ruimte geven maar ik denk zeker een week te vroeg gezien de gevolgen van de vorige keer
Timsalabim (19-11-2020 om 07:20)
Haha die reacties hier, gekkies die een keiharde lockdown willen en het liefst zien dat de Politie als knokploeg vd overheid optreed en alles en iedereen die buiten durft te komen in de lockdown zonder pardon kapot slaat en daarna de politiehond er ook nog even op af stuurt. Om ze dan vervolgens in de cel te gooien zonder proces op water en brood (hoe kinderachtig is die gedachtengang over de politie toch?) Flikker toch op man; jullie hebben de cijfers toch niet?
Hendrik (18-11-2020 om 16:59)
Daar gaan we weer! In de eerste week van januari op naar de 5.000 per dag!
willem (18-11-2020 om 11:01)
en daar krijgen ze spijt van. handhaven tot NA de feestdagen is zeer wenselijk. want je geeft ze een vingen en voor je het weet ben je je hand kwijt.
Cookie-instellingen beheren