Weerbericht:
Vandaag af en toe zon en tot de avond overwegend droog. Morgen veel regen
Verkeersinformatie:
8 files van totaal 20 km

Celstraf voor man die expres hoestte bij handhaver

Toegevoegd: 24-11-2020, 09.42 uur
Celstraf voor man die expres hoestte bij handhaver
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

SCHARENDIJKE - Een 31-jarige Duitser heeft een celstraf gekregen omdat hij vorige week op de Brouwersdam bij een controle een handhaver in het gezicht hoestte nadat hij even daarvoor had gezegd mogelijk besmet te zijn met het coronavirus.


Volgens de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Zeeland, waar de handhaver werkzaam voor was, werd de Duitser ervan verdacht de Grevelingenverordening te hebben overtreden. Toen de aanwezige Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA's) zijn identiteitsbewijs vorderden om een proces-verbaal op te kunnen maken, weigerde hij iedere medewerking. Hierop werd besloten de man aan te houden.

“De man gaf vervolgens aan mogelijk besmet te zijn met het COVID-19 virus en hoestte daarop één van de handhavers van dichtbij recht in het gezicht. Hij is door de politie overgebracht naar het politiebureau en in verzekering gesteld. Een arts heeft een coronatest afgenomen bij de verdachte om te zien of hij inderdaad besmet was. Dit was gelukkig niet het geval”, zo laat de RUD weten.

Ondanks dat de man negatief testte werd wel aangifte gedaan van poging tot zware mishandeling. Bij geweld tegen mensen met een publieke taak wordt immers hard opgetreden en de RUD staat eveneens op het standpunt geweld tegen hun medewerkers in welke vorm dan ook niet te accepteren, zo zegt een woordvoerder.

Vrijdag vond in Rotterdam bij de politierechter een supersnelrechtzitting plaats over de zaak. Hierbij kreeg de verdachte, die geen geldige woon- of verblijfplaats heeft, een celstraf van vier weken (waarvan twee voorwaardelijk) opgelegd. Er geldt een proeftijd van twee jaar. De man moet ook een schadevergoeding van 350 euro betalen.

De RUD Zeeland laat weten blij te zijn met de uitspraak van de supersnelrechtzitting.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
PP (24-11-2020 om 14:24)
Echt Nederland weer hé !Die straf is mooi maar om weer iemand zonder vaste verblijfplaats en adres een boete te geven en dwangbevelen heeft uiteraard geen zin ! Waar stuur je zijn post heen en hoe kan hij opgeroepen worden om voor de rechter te verschijnen zonder adres ??? Gelijk vastzetten en beslag op bankrekening leggen en boete invorderen !
bram goeree (24-11-2020 om 13:10)
een terechte straf al had hij van mij de volle 4 weken mogen krijgen ondanks dat hij negatief was .
Gulag (24-11-2020 om 12:55)
geen geldige woon- of verblijfplaats heeft? Kraakpand?
R2 (24-11-2020 om 12:45)
De zoveelste rechts zaak tegen iemand zonder vaste woon of verblijfplaats. Onvindbaar en betalen doet hij nooit.
jan (24-11-2020 om 12:34)
wat is de Grevelingenverordening? en wel erg opmerkelijk dat supersnelrecht nu wel plotseling kan
willem (24-11-2020 om 11:29)
opsluiten tot na nieuwjaar. een bed--deken--de bijbel--water en brood is genoeg.
Cookie-instellingen beheren