Weerbericht:
Perioden met zon en droog
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 13 km

Ondanks (of dankzij) ME beheersbare jaarwisseling

Toegevoegd: 01-01-2021, 16.39 uur - Update: 01-01-2021, 16.58 uur
De Mobiele Eenheid was ook aanwezig in Middelburg.
De Mobiele Eenheid was ook aanwezig in Middelburg.
© Foto: Roland de Jong
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Ondanks - of dankzij - de inzet van de Mobiele Eenheid (ME) op twee plaatsen kijkt de politie terug op een beheersbare situatie rond oud en nieuw. “We wisten niet wat we konden verwachten, maar ondanks de coronamaatregelen en het vuurwerkverbod is de situatie continu goed beheersbaar gebleven”, zo zegt de politie.


Het algemene beeld van de politie en het Openbaar Ministerie (OM) is, is dat er dit jaar wel echt fors minder vuurwerk is afgestoken dan tijdens eerdere jaarwisselingen. Volgens Harald Bergmann, voorzitter van het districtscollege en tevens burgemeester van Middelburg, heeft de GGD inmiddels aangegeven dat er wel enkele letsels waren door vuurwerk maar dat er wel echt sprake is geweest van een lagere druk op de zorg. Dit laatste was voor het kabinet ook juist de reden om een vuurwerkverbod in te stellen. Volgens Bergmann is dat doel dus ook echt bereikt.

De politie kreeg rond de jaarwisseling voor Zeeland in totaal 297 meldingen binnen: 115 voor Walcheren, 114 in de Oosterschelderegio en 68 in Zeeuws-Vlaanderen. Het aantal arrestaties gerelateerd aan de jaarwisseling lag dit jaar op 5. Vorig jaar waren dit er 'enkele' en de jaren ervoor respectievelijk 7, 9 en 8. Wat aanhoudingen betreft was dit jaar dus zeker geen uitschieter. De vijf arrestaties vonden plaats in Hoek (illegaal vuurwerk), Yerseke (openlijke geweldpleging), Middelburg (illegaal vuurwerk) en Vlissingen. De verdachte in Vlissingen werd opgepakt na een melding dat deze persoon over illegaal vuurwerk zou beschikken maar dat werd niet aangetroffen. Wel vond de politie veel contant geld en een wapen.

Het aantal van 297 meldingen ligt weliswaar iets boven dat van bijvoorbeeld vorig jaar, maar vanwege de onvrede over de coronamaatregelen en het vuurwerkverbod, had de politie er toch wel rekening mee gehouden dat de overgang van 2020 naar 2021 onrustig zou verlopen. Dat was ook de reden dat de Mobiele Eenheid (ME) dit jaar vast werd ingezet in de provincie. Onder meer in Vlissingen en Middelburg reden ME'ers mee op verschillende meldingen. In Arnemuiden en Westkapelle werd de ME ook daadwerkelijk ingezet, zo vertelt de Zeeuwse politie-districtschef Joost Manusama.

Mobiele Eenheid
Manusama: “We hebben deze jaarwisseling met name aandacht besteed aan het voorkomen of stoppen van onveilige situaties en het handhaven van de openbare orde. Denk bijvoorbeeld ook aan brandjes. Er is minder tijd besteed aan het controleren van het naleven van de coronaregels, simpelweg omdat daar onvoldoende capaciteit voor was. We zijn blij dat we dit jaar eigen vaste ME'ers tot onze beschikking hadden. Als de ME rondrijdt, heeft dat toch een afschrikkend effect.” In Arnemuiden en Westkapelle werd de ME ook daadwerkelijk ingezet om de orde te herstellen maar volgens Manusama keerde de rust ook al snel weer terug en hoefde hier ook geen geweld te worden gebruikt. “We hebben aangegeven waar de grens lag en dat had het juiste effect.”

Volgens de politie waren er wel enkele incidenten waarbij vuurwerk in de richting van agenten werd gegooid maar is het niet duidelijk of het doel van de gooiers ook was om agenten te verwonden. De Veiligheidsregio Zeeland gaf eerder vanochtend al aan dat er geen melding is gemaakt van agressie of geweld tegen brandweerpersoneel.

Volgens Harald Bergmann is voor de jaarwisseling veel geïnvesteerd op het voorkomen van incidenten. Alleen al in zijn eigen gemeente zijn 38 personen nadrukkelijk vooraf gewaarschuwd. “Dat zorgt er toch voor dat het wat rustiger is in de wijken waar zij wonen”, aldus Bergmann. De politie deed ook net voor de jaarwisseling drie 'tactische' arrestaties. Marco van Leeuwen van het Openbaar Ministerie (OM): “Zij werden al ergens anders van verdacht en omdat we nu voldoende bewijs tegen ze hadden, konden we ze meteen preventief van straat halen.”

(tekst gaat verder onder advertentie)
GezondheidGezondheid


Onrustig
In de weken voor de jaarwisseling was het meerdere avonden wat onrustig op Walcheren. Naar aanleiding hiervan werden camera's geplaatst bij de gemeentehuizen van Middelburg en Vlissingen. In het politie-onderzoek kwam destijds een 17-jarige jongen uit Oostdijk in beeld die via social media opruiende berichten had geplaatst. Van Leeuwen greep dat voorbeeld vandaag aan om te illustreren hoe dergelijke onrust soms tot stand komt. “Als er één oproep wordt gedaan op social media, dan worden soms soortgelijke oproepen gedaan in andere groepen. Dan ontstaat soms een sfeer van 'We gaan eens even rellen' maar grijp je in, zoals hier in Oostdijk, dan zie je dat zo'n jongen en zijn ouders zich wezenloos schrikken. Aanspreken via de ouders heeft dus wel degelijk zin.”

Volgens Van Leeuwen wordt op dit moment nog geprobeerd om de betrokkenen van een aantal andere incidenten te achterhalen. Het gaat bijvoorbeeld om de personen die zich misdragen hebben in Arnemuiden en Westkapelle, maar ook om de persoon die op Oudejaarsavond in de Vlissingse Dortsmansstraat een vuurwerkbom liet ontploffen die verschillende ruiten deed sneuvelen. Volgens Van Leeuwen ontstond door ter plekke een levensgevaarlijke situatie.

Brandbommen
Verder wordt volgens de gebiedsofficier nog nader onderzoek gedaan naar het incident in de Walstraat in Vlissingen waarbij iemand brandbommen op straat gooide. Hierbij werd volgens het OM ook het één en ander aan bewijsmateriaal in beslag genomen maar er zouden nog onvoldoende aanwijzingen zijn om over te kunnen gaan tot een aanhouding. Zowel de politie als het OM hopen dan ook nog op bruikbare tips van mensen die meer weten van de genoemde feiten.

Overzicht berichtgeving jaarwisseling:
01-01-2021 - Twee buitenbrandjes geblust in Sluiskil
01-01-2021 - Verkeersborden opgeblazen in Middelburg, één aanhouding
01-01-2021 - Goesenaren aangehouden na conflict in Yerseke
01-01-2021 - Man met illegaal vuurwerk opgepakt in Hoek
01-01-2021 - Brandweer kreeg 72 meldingen, rustiger dan vorig jaar 
01-01-2021 - Elektrische auto in brand Middelburg  
01-01-2021 - Politie: 'Op meerdere plaatsen onrustig op straat' 
01-01-2021 - Autobanden in brand Poortershove Middelburg  
01-01-2021 - Brandbommen ontploft Walstraat Vlissingen  
01-01-2021 - Ruiten beschadigd door ontploft vuurwerk  
01-01-2021 - Brand in ondergrondse papiercontainer Zierikzee 
31-12-2020 - Tip van moeder leidt tot inbeslagname vuurwerk 
31-12-2020 - Buitenbrand Radenhove Middelburg geblust  
31-12-2020 - ME preventief bij containerbrand Vlissingen  
31-12-2020 - Brand in kerk Burgh-Haamstede blijkt loos alarm
31-12-2020 - Autobanden in brand gestoken in Breskens 
31-12-2020 - Veel rook door brandende autobanden Arnemuiden  
31-12-2020 - Brandweer blust felle buitenbrand Yerseke 
31-12-2020 - Autobanden in brand Pereboomweide Arnemuiden  
31-12-2020 - Autobanden in brand gestoken in Krabbendijke 
31-12-2020 - Mannen opgepakt na vondst 18 kilo vuurwerk
31-12-2020 - Buitenbrand Nieuwlandseweg Arnemuiden 


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren