Weerbericht:
Buien, vooral zondag met onweer
Verkeersinformatie:
Geen files

Geen overtuigende daling besmettingen, Rutte niet hoopvol

Toegevoegd: 05-01-2021, 16.21 uur - Update: 05-01-2021, 20.01 uur
Geen overtuigende daling besmettingen, Rutte niet hoopvol
© Foto: HVZeeland.nl
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Er is volgens het RIVM vooralsnog geen overtuigende daling te zien van het aantal coronabesmettingen. Dit ondanks de lockdown die sinds 15 december van kracht is. Premier Rutte heeft daarom vanmiddag gezegd niet heel hoopvol te zijn over wat er kan na 19 januari, de datum waarop de huidige lockdownperiode ten einde zou moeten komen.


Volgens het RIVM blijven overtuigende effecten van de lockdown vooralsnog uit. "Het aantal mensen dat zich liet testen en het aantal mensen met een positieve testuitslag daalde weliswaar, maar het percentage positieve testen bleef deze week hoog. Het kan zijn dat mensen tijdens en na de feestdagen minder geneigd waren om zich te laten testen, of dat de lockdown wel effect heeft en minder mensen klachten hebben. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames was lager dan vorige week. Het aantal nieuwe IC intensive care  opnames iets hoger", aldus het RIVM.

Minister-president Mark Rutte gaf in de Tweede Kamer aan dat de besmettingscijfers hem niet hoopvol stemden, maar hij vond het nog te vroeg voor een eindoordeel. Of de huidige lockdown al dan niet in een aangepaste vorm wordt verlengd, is dus nog niet duidelijk. Voor dinsdag 12 januari staat weer een nieuwe persconferentie gepland van premier Rutte en minister De Jonge. Vermoedelijk zal dan meer duidelijkheid worden verschaft.

In de afgelopen week werden er 896 nieuwe besmettingen gemeld in Zeeland. Per 100.000 inwoners zijn dat er omgerekend 233. Landelijk ging het om in totaal 53.822 besmettingen, omgerekend 309 per 100.000 inwoners. Vandaag werden 91 nieuwe Zeeuwse besmettingen gemeld. Het totaal aantal Zeeuwse besmettingen sinds de eerste melding in maart staat nu op 11.134. het aantal overlijdens op 132 en het aantal ziekenhuisopnames op 304.

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Bram (6-1-2021 om 17:56)
Nou voor dat iedereen 2 keer gevaccineerd zijn wel wel ff verder. Sowieso dat iedereen gaat niet gebeuren want ik ga al zeker niet. En dan nog er helemaal niet zeker dat mensen die gevaccineerd zijn geen corona krijgen! Er is GEEN bewijs voor. Maar dan ik citeer: Volgens het RIVM blijven overtuigende effecten van de lockdown vooralsnog uit. Dan is het niet zo moeilijk: lockdown per direct afschaffen want het werkt niet. Word nou wakker man man man.
Yeah (5-1-2021 om 16:50)
Maatregelen werken niet.
Johan (5-1-2021 om 16:39)
Je zou bijna tegen premier Rutte zeggen dat snel beginnen met vaccineren ervoor zal zorgen dat het aantal besmette mensen afneemt....
Timsalabim (5-1-2021 om 16:37)
Weer een hoop valse beloftes dus die gemaakt zijn want er zou toch versoepeld worden als de besmettingen daalden en/of als men zich liet vaccineren? Je gaat bijna, bijna geloven dat ze gewoon willen dat de hele boel naar de knoppen gaat.
Cookie-instellingen beheren